Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Nexus Cultura" свързва независими автори и публика, но и запознава творци за общи проекти

Снимка: nexuscultura.com

Първата платформа в България, която се фокусира върху предоставянето на богата база данни, новини и проекти от независимия културен сектор, функционира от броени дни.

Уебсайтът Nexus Cultura, който е подкрепен по програми “Публики” и “Творчески инициативи” на Национален фонд “Култура”, стартира на 31 май.

Основните цели на платформата са създаването на условия за формиране на професионална мрежа на творци от различни области на изкуствата и поддържането на актуална и достъпна информация за разнообразни събития и артисти.

Това е място, където независимите артисти могат да покажат себе си и проектите си, а всеки любител да открие информация за свободните творци и техните спектакли, филми, концерти и др.

Афишът е с представления, които не са част от държавните или общински културни институти.

Платформата представя организации и независими артисти с биография, снимки и събития, в които участва, а зрителите – след регистрация, могат да дават отзиви и мнения за посетени културни обекти и прояви.

Независимите културни събития в различните видове изкуства нямат институции зад себе си, авторите разчитат на собствено финансиране или по проектен принцип, затова те се нуждаят от подкрепа, от реклама и разпространение, обясни пред Радио София Максима Боева (), режисьор и мениджър на проекти.

С нея за платформата работят и Сияна Недялкова - културен мениджър, Теодора Симова - графичен и уеб дизайнер, Елеонора Христова - писател и журналист на свободна практика, Марияна Петрова и Катерина Стоянова - актриси.

Ценното е, че при оставена от зрителите положителна оценка, сайтът ще им предлага подобни творби или автори, работещи в подобна стилистика.

Освен връзка с публиката, "Nexus Cultura" ще даде възможност за опознаване на самите творци и колаборация между тях за бъдещи интердисциплинарни проекти, изтъкна още Максима Боева.

С нея разговаря Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Plastic Free July" припомня за вредата от използването на пластмаса

Инициативата "Plastic Free July", която бележи началото на юли без пластмаса стартира официално през 2011 г. в Австралия, но у нас стига чак 2020 г. Тя цели хората да се замислят за вредата от използването на пластмасови изделия. Симона Стилиянова от "Zero Waste Sofia" разказа повече подробности пред Радио София. "Аз самата от 2017 г...

публикувано на 01.07.22 в 13:11

„Стари балкански фотографии“ в съвместна изложба между архивите на България и РСМ

Днес (1 юли 2022 г.), в зала „Архиви“, ще бъде открита изложбата „Стари балкански фотографии“ . В нея са представени 108 снимки от Централния държавен архив и от държавните архиви на 21 български града. Експозицията е съвместен проект на БДА „Архиви“ и държавния архив на Република Северна Македония , която също ще представи 108 фотографии от 4..

публикувано на 01.07.22 в 12:55

Офталмологът съветва: Не носете тъмни очила в метрото

Свалете слънчевите очила в метрото. Оцветените стъкла натоварват много очите , особено ако навън е горещ слънчев ден, съветва офталмологът д-р Татяна Елисеева. Тя обяснява,че слънчевите очила не бива да се свързват с летния слънчев ден. През зимата, въпреки че слънцето не е много активно, те могат да предпазят очите от ярката отразена светлина..

публикувано на 01.07.22 в 11:28

Фотографията като начин да избягаш. „Красиви мигове от Америка“ представя чудесата на природата

На 4 юли, от 17.00 часа можем да видим Америка, такава каквато малцина са я виждали. В  галерия „Свети Лука“  ще бъде представена изложбата  „Красиви мигове от Америка“ , която разказва за непознатата страна на неограничените възможности. Няма да видим онова, което сме свикнали от холивудските продукции, свързано с небостъргачи в  Лас Вегас,..

публикувано на 01.07.22 в 11:22

Най-ранобудните посрещнаха July Morning на българското Черноморие

Най-ранобудните посрещнаха July Morning на българското Черноморие тази сутрин. Традицията е свързана с хипи движението за посрещане на изгрева на 1 юли. Музикалният редактор и водещ на Радио София Лили Големинова приветства първият изгрев на юли на къмпинг „Градина“. Разказва, че този път усещането е било по-различно от предишни години. Тя..

публикувано на 01.07.22 в 10:02

Представят доклад с най-значимите проблеми на жените в България

„Изследване на нуждите на организациите, работещи за правата на жените, момичетата и уязвимите групи в България“ ще бъде представено от 11 часа, на 1 юли. Докладът е на Български фонд за жените. От него става ясно кои са основните области на дейност на организациите, работещи в името на правата на жените, момичетата и уязвимите групи и с..

публикувано на 01.07.22 в 09:34

Планинско бягане, колоездене и алпийски тролей на „Витоша летен фест 2022“

На 10 юли, Витоша ще зарадва любителите на планината и спорта с „Витоша летен фест 2022“ . Стартът ще бъде даден в 11.00 часа пред хижа Момина скала. Спортният празник включва планинско бягане с атрактивен награден фонд, планинско колоездене, безплатен алпийски тролей над Боянската река, туристически поход, народни танци. „Предстои..

публикувано на 01.07.22 в 08:52