Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Коментарите на доц. Стойчо Стойчев и Яница Петкова относно политическите събития в страната

Снимка: Ани Петрова

По повод политическите събития в страната през последните дни, падането на правителството след вот на недоверие и вдигането на ветото за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания за присъединяването им към ЕС, подробности пред Радио София даде политологът доц. Стойчо Стойчев. Той каза, че то е било очаквано предвид динамиката от последните дни, защото делението не е толкова по линията ляво-дясно, или партии на протеста и партии на статуквото, а делението е за евроатлантическата ориентация на страната или против нея.

"Когато става дума за това деление очевидно е преимуществото на партиите, които застават твърдо зад евроатлантическата ориентация на България и в този смисъл настоящото решение препотвърждава този ангажимент на по-голяма част от партиите да ускорят започването на преговори", каза доц. Стойчев.

Той поясни, че закъснение няма, понеже основната причина в тези дебати е била неизпълнението на Северна Македония на поети писмени ангажименти към нашата страна в договора за добросъседство. На въпрос дали има нова коалиция в парламента, доц. Стойчев отговори, че няма мнозинство, което да стои зад кабинет и управленска програма и поясни:

"Сформират се тематични мнозинства по някои въпроси, като например вота на недоверие. Видя се там, че кабинетът не разполага с мнозинство, същевременно пък парламентът демонстрира, че има мнозинство за въпросните преговори със Северна Македония. Изобщо сме в режим на сформиране на мнозинства по теми и по конкретни решения".

За това възможно ли е съставяне на правителство в рамките на сегашното Народно събрание, доц. Стойчев коментира, че на първо място трябва да се види дали от ПП, които ще получат първия мандат за съставяне на кабинет ще проявят желание да изпълнят този мандат, или ще го направят неизпълним. По думите му, ако те подходят конструктивно и предложат състав на Министерски съвет, който да бъде приемлив за останалите политически сили, вкл. С друг министър-председател, тогава може да се види доста скорошно разрешаване на кризата.

Той подчерта, че в редица европейски страни, честата смяна на кабинетите не е проблем, защото тя е институционално обезпечена от работеща държавна администрация. Доц. Стойчев допълни, че нашите усилия е добре да бъдат фокусирани не върху отстраняването на един или друг от участниците в политическия процес, а по-скоро да е върху работата за укрепването на държавната администрация, която да може да администрира всичко текущо в страната, без да има задължително стабилно политическо ръководство.

По темата за политическите събития се включи и политологът Яница Петкова от "Галъп Интернешънъл". По думите й, още вчера след гласуването е било ясно, че може би решението за вдигане на ветото ще се приеме.

"През последните месеци и може би откакто ГЕРБ не е на власт те изпаднаха в политическа изолация, от която техният лидер усилено се опитва да ги изведе. Оттам и най-вероятно е неговата силна подкрепа за това френско предложение, което е в интересите и дневния ред на ЕС", коментира Петкова.

Тя заяви, че не се даде много време на българското общество да осмисли това предложение на френското председателство, а индикацията от всички политически сили са, че то е добро и е в подкрепа на българския интерес. Относно вота на недоверие на правителството, тя заяви, че вероятността да се сформира нов кабинет в рамките на този парламент е слаба.

"Не виждаме подкрепа за кабинет на която и да е друга политическа сила, която се намира в момента в парламента, така че изглежда, че изборите наесен са неизбежни", каза Петкова.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посетителите ни с времето се превръщат в участници

Беглика фест 2022: Огледала. Лора Тодорова, организатор ни въвежда в идеята: "Фестивалът в този си формат е вече 3-4 години. КОВИД-годините промениха фестивала. Форматът се оказа успешен. Програмата продължава да се пълни. Отдавна не е събитие, което може да се изконсумира за няколко дни. Посетителите ни с времето се превръщат в участници. Имаме..

публикувано на 13.08.22 в 11:50
Богородица, Атон

Да не допускаме злото да надделее

Празникът Голяма Богородица -15.08 е и краят на постите. Повече за значението на празника от доц. Костадин Нушев – преподавател по Богословие в СУ – на живо от Света гора: "Чудотворните икони присъстват в ежедневието ни, хората отиват на място, където ще получат благословение. С литийно шествие ще изнесем иконата от Троянския манастир до мястото на..

публикувано на 13.08.22 в 10:39

Зелена сол без сол

Панаир на солта, рожден ден на резервата Атанасовско езеро и Годишни награди за биоразнообразие и климат, които ще се случат на 13 август на симбиотичното пространството на Атанасовското езеро. Подробности от Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие“: "Зелената сол е последната ни гордост. Опитваме се да създаваме продукти с добавена стойност...

публикувано на 13.08.22 в 09:53

Първият пълнометражен филм на Теодор Ушев “φ1.618“ акцент в кино-литературния фестивал „Синелибри“

От 8 до 30 октомври ще се проведе кино-литературният фестивал „Синелибри“ под мотото „Преоткритото време“ . Осмото издание на Международния фестивал ще се състои в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Един от акцентите тази година е „ φ1.618“ - първият пълнометражен филм на Теодор Ушев . Лентата е вдъхновена от..

публикувано на 12.08.22 в 19:02

Били Кобъм в Банско

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 12.08.22 в 18:24

Разширяват ул. "Филип Кутев", коригират река Драгалевска

От понеделник - 15 август, започва изграждане и разширение на ул. "Филип Кутев" от ул. "Атанас Дуков" до ул. "Сребърна" , с дължина над 0.6 км, съобщават от Столичната община. Участъкът се намира на юг от кв. "Хладилника". Успоредно с улицата ще се извърши и корекция на река Драгалевска и реконструкция на мостово съоръжение. По време..

публикувано на 12.08.22 в 17:25
Добромир Живков

Коалиция между ПП и ДБ има потенциал да формира бъдещия победител на изборите

На предстоящите парламентарни избори можем да очакваме сходна картина, като тази която имахме в 47-ото НС, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ социологът Добромир Живков . „А именно разделение по отношение на желанието на част от партиите за смяна на модела на управление на ГЕРБ , а от другата страна коалиция на статуквото, която да се..

публикувано на 12.08.22 в 16:50