Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откровено за любовта с Ева Кулева

Родителството. Натискът да имаме деца. Какво е споделено родителство?

Снимка: Скот Уеб - Unsplash

Темата за родителството, e повод за поредния откровен разговор за любовта, с Ева Кулева, .  

Тя обхваща няколко аспекта: Желанието да имаме деца – кога се появява то, дали е вследствие на натиск – да имаме деца и какво следва ако решим, че не бихме искали да имаме деца?

„В България очакванията са, че всички трябва да искаме да имаме деца. И ако може да са две, момче и момиче. Но повечето хора не си задават въпроса: Защо искам да имам деца? Защото моите родители го очакват, защото обществото го очаква, или защото аз имам какво да дам на тези деца, знам защо ги искам – не за да запълнят празнота в моя живот, а защото искам да допринеса за отглеждането и изграждането на свободни личности.“, посочи Ева Кулева.

По думите й, би било добре да изследваме вътрешните си подбуди, дали те са първосигнални, искаме просто така, без да сме се замисляли, или пък е дълбока вътрешна потребност.

Ако връзката ни не върви, огромна заблуда е да мислим, че детето ще ни сплоти. Добре е да помним, че да, детето създава много радост, но и огромни предизвикателства за едни млади родители.

Преди да решите да имате деца, поработете върху вашите отношения, ако там нещата не са наред, съветва Love coach-ът. Според нея, проблемите ще се задълбочат, ако ние натоварваме децата с всичките си грижи и гледаме на тях като на спасители. Децата дори стават терапевти на родителите си след време, обясни Кулева.

Какви стъпки можем да предприемем, за да не продължим начина на мислене на нашите родители, които едва ли не оказват натиск спрямо нас да имаме деца?

Експертът съветва: Като начало помислете – как бихте се чувствали, ако решите да нямате деца, а да посветите времето и енергията си на други неща. 

Ева Кулева - личен архив

Опишете на хартия визията си за такъв живот. 

И другия вариант– опишете визията си, как би изглеждал нашият живот с деца. Прочетете визиите си и преценете как се чувствате.

Не бива жената да се чувства длъжна да стане майка, защото “трябва”, защото я гледат накриво, или да мисли, че това е единствената й реализация.Такива схващания са отживелица, обясни Кулева.

“Жени, не се  чувствайте длъжи да ставате майки, а помислете дали искате това и защо.”, каза още тя.

Споделеното родителство – когато двама души решават да отглеждат деца, без да имат помежду си интимна връзка.

“Да бъдем с отворено ссъзнание и да имаме предвид, че и това е възможно”, посочи Кулева. 

Не започвайте връзка с единствената идея да имате деца, бе нейният съвет.

Финално в разговора стана дума и за “отпускането” във връзките.

Когато мине време и малките жестове на внимание помежду ни изчезнат.. Какви са причините и какво можем да направим?

Повече за този немаловажен аспект в отношенията, чуйте в звуковия файл. 


Целият епизод на "Късното шоу с Димитър Ганев", можете да слушате тук:


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26

"60 от сърце" - безплатни театрални представления за деца и уязвими групи

Режисьорът Олег Степанов, продуцентът Траян Велев и актрисата Десислава Моралес са екипът, който стои зад множество инициативи, за които разказаха при своето гостуване в предаването "Добър вечер, София". Първият спектакъл разработен от тях е "Островът на съкровищата". Идеята за създаването на детско представление идва от Олег Степанов,..

публикувано на 25.04.24 в 13:50

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20 години...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Откриват с изложба обновения Клуб на фоторепортера в подлеза под Ларгото

Клубът на фоторепортера отново отваря врати в подлеза под Ларгото. След обновяването, в него ще бъдат представени фотографии на изявени български и чуждестранни фоторепортери от национални медии. Те ще покажат най-силните си кадри от България и света. На 14 май ще бъде открита изложбата “Фотожурналистиката е жива“, която показва състоянието на..

публикувано на 25.04.24 в 12:25

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава Виолина и си казах, че много ми харесва нейната енергия и нейното излъчване, и искам да работя с нея“,..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12