Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Депутати са склонни да приемат 2 от 3 искания на студентите с допълнителни 7,4 млн. лв.

Студентски общежития
Снимка: facebook/StudentskiSofia

Националното представителство на студентските съвети (НПСС), което представлява всички обучаващи се студенти в страната, изпрати три свои искания до народните представители във връзка с:

  • Увеличаване размера на държавната субсидия за леглоден в студентските общежития и храноден в студентските столове във висшите училища;
  • Увеличаване на докторантската стипендия от 1 юли 2022 година с актуализация на държавния бюджет на Република България и тя да стане1000 лв. на месец;
  • Осигуряване на допълнителни средства за продължаване на инициативата за ремонт на студентските общежития.

"До април докторантската стипендия беше 500 лева – по-малка от минималната работна заплата. Към момента държавната субсидия за леглоден възлиза на 1,40 лв. и 5,00 лв. за две хранения на ден. Поискахме увеличение с 15%, което на бюджета ще коства 3,4 млн. лева, плюс 4 милиона за докторантски стипендии", обясни пред Радио София Даниел Парушев, председател на НПСС.

Тези 2 искания са внесени в бюджетната комисия на Народното събрание и приети. За изпълнението на третото искане ще са нужни около 50 млн. лв., но то не е подкрепено  от депутатите.

Темата за общежитията на младите хора е болна тема за обществото. Родители ремонтират стаите за децата си, някои студенти се отказват от общежитието и отиват под наем, обясни Парушев. В момента обаче за много хора квартирите станаха непосилни за наемане. Затова условията в общежитията трябва да са добри, да не се мисли за битовизми. Така ще се гарантира по-добър образователен процес.

Може би след толкова години е време да се извърши преразпределяне на местата в студентските общежития между различните университети, защото вече нуждите са други, подчерта още Парушев.

Чуйте разговора с него.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Digital Stars" издирва дигиталните звезди на България

Конкурсът "Digital Stars" издирва дигиталните звезди на България. Мисията му е да промотира разнообразните кариерни възможности, които дигиталната сфера предлага на младите хора у нас, да представи различните типове специалисти и да покаже постиженията на млади таланти в сектора от цялата страна, като ги насърчава да се развиват. Кандидатури..

публикувано на 08.08.22 в 18:32
Изглед към София

До 1 септември може да се кандидатства по програма "Зелена София"

Започва кандидатстването за програма "Зелена София" на Столична община. Предложения по програмата за облагородяване на градинки и междублокови пространства ще се приемат до 1 септември 2022 г. Програмата предоставя възможност на етажни собствености, НПО-та и читалища със седалище в София да разработят проекти за облагородяване на зелени площи в..

публикувано на 08.08.22 в 17:42
Д-р Надежда Тодоровска

"Да опознаем другия" - кампания на БЧК за бежанците

На 5 август 2022 г., петък, от 10:00 ч., в Пресклуба на БТА, се състоя пресконференция на тема "Ролята на обществото в интеграцията на бежанците в България". На нея бяха представени и обсъдени дейностите по проект "Да опознаем другия". Повече подробности пред Радио София разказа д-р Надежда Тодоровска, зам.-ген. директор на БЧК. По..

публикувано на 08.08.22 в 16:13

Холистичният баскетбол е възпитание чрез пример за подрастващите

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 07 август 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти..

публикувано на 08.08.22 в 15:44

Техно и хаус във фестивалните нощи на SOLAR Summer

За втора поредна година Бургас става домакин на най-мащабния фестивал за електронна музика у нас. На 12 и 13 август "SOLAR Summer" се завръща на пристанището за двудневно парти с участието на ключови световни фигури в техно и хаус музиката. Сред звездните парти диригенти на специално изградената сцена ще излязат виртуозите на пулта Adam..

публикувано на 08.08.22 в 14:31

„Нощ под звездите с "Vienna Schonbrunn Orchestra“ пред храм "Св. Александър Невски"

Световноизвестният оркестър на замъка “Шьонбрун” ще изнесе голям концерт пред храм-паметника "Св. Александър Невски ", тази вечер (08 август 2022 г.), от 20.30 часа. С програмата на „Vienna Schonbrunn Orchestra“ у нас започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус-син .  В програмата тази вечер..

публикувано на 08.08.22 в 14:05