Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С технологии срещу дезинформацията

Снимка: tech-against-disinfo.eu

В България вече има доста хора и частни компании, които се занимават с анализ на дезинформацията, най-вече от технологична гледна точка. Една от водещите ни компании е сред световните лидери в сферата на семантичния анализ, съобщи пред Радио София Тодор Галев, директор по научна дейност в "Център за изследване на демокрацията".

Той е сред панелистите на конференцията "Технологии срещу дезинформацията", която ще се проведе на 5 юли в Resonator Co-Innovation Hub (ул. "20ти април" №13).

В технологичната сесия на форума ще бъде разгледана ролята на технологиите в борбата с дезинформацията и пропагандата, а в практическата сесия - предизвикателства пред информационните специалисти при проверка на фактологията на данните.

Ще бъде обсъдена ролята на изкуствения интелект и машинното обучение в откриването на невярна информация.

"Защо в темата присъстват технологиите? Защото благодарение на нея може да се проследява и анализира дезинформацията, както и да се предприемат мерки срещу нея. Има специфични платформи и софтуер", каза Галев () и посочи, че българското население е особено податливо на дезинформация. У нас такава тя е главно прокремълска. Ако преди 4 години около 30% от населението в България се е информирало от социалните медии, то сега (според изследване на института на "Райтерс" за 2021 г.) този процент е над 70.

Част от този феномен и рисковете се обясняват с липсата на медийна грамотност, както и склонността към доверяване в конспиративни теории.

Чуйте целия разговор на Лъчезар Христов.

  • Конференцията "Технологии срещу дезинформацията"е безплатна и ще се проведе в хибриден формат.
    Задължителна е регистрация, която може да направите тук.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоил Стоилов

Стоил Стоилов: на първо място трябва да е мисълта за хората

Докъде стигнаха електронното управление и електронното здравеопазване, какво още трябва да се направи? К ак може да се реши един от най-важните проблеми в България - корупцията. В  студиото гостува Стоил Стоилов , народен представител в 47 НС от Продължаваме промяната, бизнесмен и политик: "Образованието си съм получил и в чужбина, работил..

публикувано на 14.08.22 в 11:59
адв. Петър Николов

Предизвикателствата пред младите хора и техните успехи

В "Р адиокафе" говорим за предизвикателствата пред младите хора и техните успехи в сферата на адвокатурата, модата, бизнеса, правото, политиката и спорта. За мисията на обществните каузи и тяхната реализация. Първият гост е адв . Петър Николов получи приза в категорията Право – мъж адвокат на Наградите за бизнес и туризъм в Несебър .  Роден е в..

публикувано на 14.08.22 в 10:21

Посетителите ни с времето се превръщат в участници

Беглика фест 2022: Огледала. Лора Тодорова, организатор ни въвежда в идеята: "Фестивалът в този си формат е вече 3-4 години. КОВИД-годините промениха фестивала. Форматът се оказа успешен. Програмата продължава да се пълни. Отдавна не е събитие, което може да се изконсумира за няколко дни. Посетителите ни с времето се превръщат в участници. Имаме..

публикувано на 13.08.22 в 11:50
Богородица, Атон

Да не допускаме злото да надделее

Празникът Голяма Богородица -15.08 е и краят на постите. Повече за значението на празника от доц. Костадин Нушев – преподавател по Богословие в СУ – на живо от Света гора: "Чудотворните икони присъстват в ежедневието ни, хората отиват на място, където ще получат благословение. С литийно шествие ще изнесем иконата от Троянския манастир до мястото на..

публикувано на 13.08.22 в 10:39
Атанасовско езеро

Зелена сол без сол

Панаир на солта, рожден ден на резервата Атанасовско езеро и Годишни награди за биоразнообразие и климат, които ще се случат на 13 август на симбиотичното пространството на Атанасовското езеро. Подробности от Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие“: "Зелената сол е последната ни гордост. Опитваме се да създаваме продукти с добавена стойност...

публикувано на 13.08.22 в 09:53

Първият пълнометражен филм на Теодор Ушев “φ1.618“ акцент в кино-литературния фестивал „Синелибри“

От 8 до 30 октомври ще се проведе кино-литературният фестивал „Синелибри“ под мотото „Преоткритото време“ . Осмото издание на Международния фестивал ще се състои в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Един от акцентите тази година е „ φ1.618“ - първият пълнометражен филм на Теодор Ушев . Лентата е вдъхновена от..

публикувано на 12.08.22 в 19:02

Били Кобъм в Банско

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 12.08.22 в 18:24