Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Знаете ли, че...

Бебето се учи да контролира тялото си още в утробата на майка си

Снимка: Архив

Учени установяват, че бебетата могат да ритат със сила над 10 килограма - феномен, който ги е озадачавал в продължение на векове. Ново проучване показва, че това помага на бебето да се научи да контролира тялото си. Повечето бременни жени започват да усещат движението на бебето си между 16 и 24 седмица. Движенията варират от ритане, трептене, люлеене или търкаляне, които могат да се променят с напредването на бременността.

"Сложните вериги на нервната система не са предопределени от гените, а по-скоро се подсилват от движенията на тялото", пишат изследователите в съобщение на университета в Южна Каролина (USK).

Откритието хвърля светлина върху множество заболявания - от спазми и крампи до множествена склероза, увреждания на гръбначния мозък и болести на моторните неврони. Стотиците неврони, които контролират всеки мускул, се синхронизират в плода, за да създадат силни контракции, които активират "сензори".

Според екипа учени, тази взаимовръзка на активност може да послужи за свързване на веригите на гръбначния мозък, които координират мускулите чрез рефлекси.

"След това мозъкът може да използва тази схема, за да се научи на доброволни движения, които са добре координирани, грациозни и ефективни", обясни ръководителят на изследването, професор Хенрих Йорнтел, от университета в Лунд, Швеция.

Показването на начина, по който тялото се учи и адаптира, се основава на еволюционната теория, изложена за първи път от легендарния американски психолог Джеймс Марк Болдуин през 1896 г.

"Новото изследване показва, как невронните вериги в гръбначния мозък могат да научат механиката на новото тяло от ранните му, спонтанни движения", продължават изследователите. 

"Този нов модел на развитие има значение за начините на лечение на нервно-мускулни разстройства, а също така може да предостави прост начин за проектиране на по-добри контролери за роботи".

Днес международният екип проучва как мозъкът се научава да се свързва с гръбначния мозък.

Те добавят, че това е още една от многото стъпки, необходими за изграждането на цялостна нервна система, способна на интелигентно поведение, която може автоматично да отдели понятието "аз" от понятието "свят".

Авторите на изследването се надяват, че то ще доведе и до по-добро разбиране на проблеми в развитието като церебралната парализа и трудностите при възстановяването след травми на гръбначния мозък и инсулти.

Досега е трудно да се накарат роботите да изпълняват двигателни задачи, които хората изпълняват лесно. Гръбначният мозък е нещо повече от кабел, който свързва мозъка с мускулите. Той съдържа сложни мрежи, които генерират всичко - от обикновени рефлекси за свиване на коленете до ходене и други по-сложни движения.

"Мозъкът се научава да използва тези гръбначномозъчни вериги, за да генерира грациозното и ефикасно поведение, което приемаме за даденост", обясняват изследователите. "Роботите често са тромави, защото им липсват такива вериги. Веригите на гръбначния мозък не могат да бъдат приложени към робот, защото механиката на робота е различна от тази на животните".

Компютърните симулации обаче, осигуряват начин всеки робот да възпроизведе етапите на човешкото развитие, за да породи еквивалента на гръбначномозъчните вериги на тялото.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Neurophysiology.

Източник: БГНЕС

.


По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До какво води ускореното топене на ледниците

Пастерце - най-големият австрийски ледник, се е топил "два до четири пъти" по-бързо през 2022 година  в сравнение със средните стойности за последните години в резултат на глобалното затопляне, предаде Франс прес, позовавайки се на австрийския Централен институт за метеорология и геодинамика (ZAMG). "Съдейки по предварителните резултати от..

публикувано на 30.09.22 в 14:10
Снимката е илюстративна

Лекари спасиха новородено, отстранявайки негов близнак-паразит

В град Шенжен, Китай, лекари извършиха операция на момче, което се роди с осем крайника, съобщи местна медия. Детето е с рядка патология – по думите на специалистите, към гърдите на новороденото е бил прикрепен паразитен близнак, който има ръце и крака, но е с липсващи глава и сърце. Момченцето е с вродено сърдечно заболяване и високо налягане..

публикувано на 27.09.22 в 13:07
Сатурновата луна Енцелад

Има ли живот на сатурновия спътник Енцелад?

Естественият спътник на Сатурн, Енцела д, попадна във фокуса на научното внимание през 2005 г., когато сондата "Касини", пристигнала в системата на Сатурн година по-рано, откри гейзери на повърхността му. Наблюденията показаха, че тези гигантски струи от частици воден лед и пара се изхвърлят в космическото пространство от четири успоредни пукнатини..

публикувано на 20.09.22 в 17:22
 Cystisoma

Невидимо ракообразно притежава очи вместо глава

Запознайте се с Cystisoma - ракообразни с размер на юмрук, подобни на скариди, с нелепо големи очи. Те обитават мастилените океански дълбини. По-голямата част от главата на Cystisoma е заета от очите ѝ. "Колкото по-голямо е окото, толкова по-голяма е вероятността да улови всички фотони, които се намират там", казва Карън Озбърн,..

публикувано на 14.09.22 в 16:48

Древно огнище за религиозни обреди е открито в Солницата-Провадия

Уникална древна находка беше открита в началото на тазгодишния археологически сезон на Провадия-Солницата. Тя датира от II-I век пр. Христа и представлява ниска квадратна глинобитна площадка с форма на пресечена пирамида, която е била огнище с необичайни функции, информират от археологическия екип. Т ози тип огнища са известни като есхара и..

публикувано на 07.09.22 в 17:00
Кактус Сагуаро

Проливните дъждове в Аризона унищожиха кактус на два века

Кактус растящ от два века в парк в щата Аризона беше изтръгнат от падналите силни дъждове , съобщи Агенция "Франс Прес". "Загубата на този огромен и емблематичен 200-годишен кактус Сагуаро в парка "Каталина" край Тусон е промяна, която редовните посетители не могат да пропуснат". Това написаха от щатските паркове на Аризона на страницата си..

публикувано на 01.09.22 в 12:02

Откриха останки на гигантски морски хищник отпреди 66 млн. години

Палеонтолози откриха вкаменелости на гигантско морско влечуго - древен изчезнал звяр, управлявал морето преди 66 милиона години. Звярът е от семейството на мозазаврите – огромни морски влечуги, които са ловували в океаните през късната креда, пише „Сайънс Алерт“. Нарича се Thalassotitan atrox , а износването на зъбите му заедно с други..

публикувано на 25.08.22 в 16:44