Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС не прие решението за ограничен достъп на стари автомобили в центъра на София

Снимка: pixabay.com

Столичният общински съвет (СОС) отложи гласуването на Наредбата за нискоемисионните зони в града, съгласно която най-старите автомобили няма да могат да се движат в идеалния център на София от 1 декември до 1 март.

Опозицията бламира дейност, която общината планира от години, коментира кметът Йорданка Фандъкова.

"Отказвате да разглеждате днес този проект за тази наредба. Това означава, че наесен, когато от 1 октомври очакваме отново във връзка със зимата, с увеличените цени, да започнат дни с по-интензивно замърсяване на въздуха, моля да не ми задавате въпроси защо е мръсен въздухът и какво правите, защото отговорността е на всички."

Ако бъде приета наредбата, старите бензинови автомобили над 30 години и дизелите над 20 години няма да имат право да се движат в центъра на София, а видеокамери ще следят за това, като ще разчитат екостикерите. Мярката цели да не се замърсява въздухът в града.

Изключения ще има за живеещите, за служебните автомобили на социалните служби, за хора с увреждания, които трябва да стигнат до болници и социални институции.

По-рано Фандъкова обясни какво предвиждат ограниченията.

"Сега първият етап е малкият ринг. В него автомобилите, които ще бъдат обхванати от забраната, по изчисления са около 38 000. Над 170 000 са преминаванията, тоест около 85 000 автомобила дневно преминават през този малък ринг.

Големият ринг ще влезе в сила след три години едва и вече обхваща още по-голяма територия, като през първия месец - от 1 декември тази година до 1 януари, няма да се налагат глоби, за да могат да свикнат хората, да проведем информационна кампания, и от 1 януари вече ефективно да работи".

Според Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет:

“Общинските съветници от ДБ, БСП, Патриоти за София и Борис Бонев не подкрепиха по-чистия въздух в София.
Изключително съм огорчен и разочарован от поведението на всички политически групи в общинския съвет, освен ГЕРБ-СДС, по време на днешното заседание. Представителите на Демократична България, БСП, ВМРО и независимите съветници демонстративно бламираха приемането на Наредбата за въвеждане на нискоемисионни зони в София. С приемането на която щяхме да намалим от 4 до 6 пъти основните замърсители на въздуха в София – азотни оксиди и фини прахови частици.

Липсата на подкрепа за ограничаване на най-замърсяващите коли в центъра е сериозен проблем за екологията на столицата. Явно предстоящите парламентарни избори карат колегите от останалите групи в съвета да мислят само и единствено популистки, а не за чистотата на въздуха в града ни.

Изборите идват и отминават, правото на гражданите да дишат чист въздух не може да бъде заложник на политически сметки.

Направихме всичко възможно в рамките на правилника за работа на градския парламент да убедим останалите съветници да подкрепят този така важен за софиянци доклад, но за съжаление не се намериха 4 съветници с чиста съвест да подкрепят чистотата на атмосферния въздух“, подчертава в изявление председателят на СОС Георги Георгиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Комисията по отбрана обсъжда договора за първите 8 изтребители F-16

Очаква се тази седмица парламентът да одобри увеличението на военните заплати от догодина,  средно с 30%. Така военните ще вземат колкото и тези в МВР, стана ясно от дебатите на първо четене. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че законовото обвързване на нивата на най-ниското възнаграждение към средната работна заплата ще..

публикувано на 23.04.24 в 11:54

26-годишен е в тежко състояние след среднощната каскада на Околовръстното

26-годишен мъж е пострадал тежко при среднощната катастрофа на Околовръстното в София, за която БНР съобщи по-рано. Той е бил зад волана на катастрофиралия автомобил и е получил черепно-мозъчна травма, както и травма на крака.  Сигналът за инцидента е получен в 00:52 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в столицата.  10..

публикувано на 23.04.24 в 11:07

Тежко ПТП на Околовръстното – кола се заби в багер

Шофьор е тежко ранен при кошмарна катастрофа, станали призори на столичния Окововръстен път, преди изхода към бул. "България", съобщават очевидци на ПТП-то във Facebook групата "Катастрофи в София". По сведения на други водачи, станали свидетели на инцидента, колата е профучала с изключително висока скорост, твърдят че се е движила с 200 км/ч...

публикувано на 23.04.24 в 08:11

26-годишна жена е ранена с нож в жилището ѝ в София

26-годишна жена е била нападната с нож в жилището ѝ в София. Жената е обяснила пред пристигналите полицаи, че малко след 14 часа някой е позвънил на входната ѝ врата. Тя я отворила и видяла мъж с маска, който я намушкал с нож. Тепърва от МВР ще изясняват всички обстоятелства около случая, обясниха пред БНР от Столичната дирекция на вътрешните..

публикувано на 22.04.24 в 16:25

Премахват плочи с надписа от Паметника на Съветската армия

Областният управител на област София Вяра Тодева предприе действия по премахване на компрометираните облицовъчни плочи с надписа от Паметника на Съветската армия (ПСА). Действията по консервация на постамента на монумента в Княжеската градина са започнали предиобяд днес, съобщават от областната управа. На 9 април Върховният..

публикувано на 22.04.24 в 13:57