Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

СОС не прие решението за ограничен достъп на стари автомобили в центъра на София

Снимка: pixabay.com

Столичният общински съвет (СОС) отложи гласуването на Наредбата за нискоемисионните зони в града, съгласно която най-старите автомобили няма да могат да се движат в идеалния център на София от 1 декември до 1 март.

Опозицията бламира дейност, която общината планира от години, коментира кметът Йорданка Фандъкова.

"Отказвате да разглеждате днес този проект за тази наредба. Това означава, че наесен, когато от 1 октомври очакваме отново във връзка със зимата, с увеличените цени, да започнат дни с по-интензивно замърсяване на въздуха, моля да не ми задавате въпроси защо е мръсен въздухът и какво правите, защото отговорността е на всички."

Ако бъде приета наредбата, старите бензинови автомобили над 30 години и дизелите над 20 години няма да имат право да се движат в центъра на София, а видеокамери ще следят за това, като ще разчитат екостикерите. Мярката цели да не се замърсява въздухът в града.

Изключения ще има за живеещите, за служебните автомобили на социалните служби, за хора с увреждания, които трябва да стигнат до болници и социални институции.

По-рано Фандъкова обясни какво предвиждат ограниченията.

"Сега първият етап е малкият ринг. В него автомобилите, които ще бъдат обхванати от забраната, по изчисления са около 38 000. Над 170 000 са преминаванията, тоест около 85 000 автомобила дневно преминават през този малък ринг.

Големият ринг ще влезе в сила след три години едва и вече обхваща още по-голяма територия, като през първия месец - от 1 декември тази година до 1 януари, няма да се налагат глоби, за да могат да свикнат хората, да проведем информационна кампания, и от 1 януари вече ефективно да работи".

Според Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет:

“Общинските съветници от ДБ, БСП, Патриоти за София и Борис Бонев не подкрепиха по-чистия въздух в София.
Изключително съм огорчен и разочарован от поведението на всички политически групи в общинския съвет, освен ГЕРБ-СДС, по време на днешното заседание. Представителите на Демократична България, БСП, ВМРО и независимите съветници демонстративно бламираха приемането на Наредбата за въвеждане на нискоемисионни зони в София. С приемането на която щяхме да намалим от 4 до 6 пъти основните замърсители на въздуха в София – азотни оксиди и фини прахови частици.

Липсата на подкрепа за ограничаване на най-замърсяващите коли в центъра е сериозен проблем за екологията на столицата. Явно предстоящите парламентарни избори карат колегите от останалите групи в съвета да мислят само и единствено популистки, а не за чистотата на въздуха в града ни.

Изборите идват и отминават, правото на гражданите да дишат чист въздух не може да бъде заложник на политически сметки.

Направихме всичко възможно в рамките на правилника за работа на градския парламент да убедим останалите съветници да подкрепят този така важен за софиянци доклад, но за съжаление не се намериха 4 съветници с чиста съвест да подкрепят чистотата на атмосферния въздух“, подчертава в изявление председателят на СОС Георги Георгиев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изградиха пет нови детски площадки в “Люлин“

Пет нови детски площадки ще бъдат завършени в следващите няколко дни в район „Люлин“, съобщи кметът Милко Младенов. Те са изградени в ж.к. "Люлин" 2, "Люлин" 5, "Люлин" 6 и "Люлин" 10 и са предназначени за деца в две възрастови групи - от 0 до 3 и от 3 до 12-годишна възраст. Площадките са изградени съгласно Наредба №1/2009 г. за условията и реда..

публикувано на 29.09.22 в 13:56

"Зелени острови" в два столични района улесняват разделното сметосъбиране

С нови 5 „зелени острова“ се разширява системата за разделно събиране на отпадъци от домакинства в столичния район „Надежда“, съобщиха от Столечната община. Предстои изграждане на „зелени острови“ и в район „Овча купел“. "Развиваме системата за разделното събиране на отпадъци и подобряваме качеството на разделно събраните отпадъци, за да се..

публикувано на 29.09.22 в 11:18

Ден на отворените врати в минералната баня в Банкя

Ден на отворените врати в сградата на възстановената Централна минерална баня в Банкя, ще се състои днес, съобщиха от районната администрация. Гражданите ще имат възможност да разгледат ремонтираната баня, която предстои да отвори врати на 30 септември. За желаещите да я посетят, ще бъдат организирани обиколки с начални..

публикувано на 29.09.22 в 08:05

Организация на движението в София за изборите на 2 октомври

От Столичната община съобщават, че се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва: От 14.00 часа на 01.10.2022 г. до отпадане на необходимостта: - паркинга при вход А3 на Национален дворец на културата; - паркинга на пл. „Баба Неделя“. От 08.00 часа на 02.10.2022 г. до отпадане на..

публикувано на 28.09.22 в 18:03

От 1 октомври се възстановяват курсовете по линията Кюстендил - София

От 1 октомври се възстановяват всички спрени курсове по линията Кюстендил – София - Кюстендил, съобщи кметът на Кюстендил Петър Паунов. Курсовете се възстановяват с временна мярка, за период от две години. Тече и обществена поръчка за възлагане на линията. Възможно е тя да бъде забавена заради обжалвания и затова се пристъпва към временната..

публикувано на 28.09.22 в 17:05

Два месеца безплатни прегледи по 6 вида специалности във „Втора МБАЛ-София”

През следващите два месеца, във „Втора МБАЛ-София” ЕАД, ще се провеждат безплатни прегледи по 6 вида специалности, съобщиха от общинското лечебно заведение. Специалисти по кардиология, вътрешни болести, гастроентерология, ендокринология и болести на обмяната, нервни болести и педиатрия ще преглеждат от 14.00 до 16.00 ч., след предварително..

публикувано на 28.09.22 в 15:18
Снимка: Дружество за ООН в България

Напредъкът на София като устойчив град обсъждат на кръгла маса

На 29 септември в Централния дом на архитекта ще се проведе кръгла маса "Дневен ред за София 2030" . Форумът ще събере експерти в сферата на устойчивото развитие, които ще работят заедно, за да изведат индикатори за оценка на напредъка на град София по Цел 11: Устойчиви градове и общности от Целите на ООН за устойчиво развитие. В..

публикувано на 28.09.22 в 13:26