Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изгодна ли е покупката на жилище на кредит?

Снимка: Добромир Видев

Жилищното кредитиране в България надхвърли 15 млрд. лв. Какво означава това, колко семейства средно имат жилищен кредит в момента и влияе ли се този връх от инфлацията -  това са част от въпросите, на които отговори в ефира на Радио София Георги Заманов, главен изпълнителен директор на една от големите банки в България.

"За едно средно жилище от 100 кв. м. излиза, че тези 15 млрд. лв. са 150 хил. жилища. Тоест, 150 хил. български домакинства и семейства биха си купили, или по-скоро са си купили жилище с помощта на банково финансиране. Но срещу тях стоят 180 хил. жилищни кредита", коментира Заманов.

Той допълни, че по официална статистика в България има над 2 млн. домакинства, като 8% от тях ползват банков кредит за покупка или ремонт на своето жилище. Средният живот на ипотечния кредит е 10-12 г., а в редки случаи дори може да падне и под 10 г. Заманов каза още, че за да има поносима сравнително ниска погасителна вноска, ипотечният кредит се подписва от 20 до 30 години, което е и масовата практика.

"В България, а и в Европа лихвите по жилищни кредити с много малки изключения са винаги плаващи. И вдигането на лихвите на пазара променя плаващата компонента", отбеляза Заманов. Той допълни, че българската банкова система в момента е добре обезпечена с депозитна база, която е в пъти по-голяма за гражданите, повече от два пъти по-голяма от кредитите.

По думите му, средният размер на българския ипотечен кредит е разумен като размер, българската икономика и население не са задлъжнели, а българинът е по-спестовен дори чисто на банкови продукти. Той посъветва хората, ако искат да ползват даден имот да си го купят на кредит, и каза, че ако искат да го купят и след това да го продадат това не е инвестиция, а по-скоро спекулация.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 15 август ще бъдат дискутирани правата на хората в Афганистан

След като преди една година, на 15 август 2021 г. политиката и властта отново влязоха в ръцете на талибаните, животът и правата на хората в Афганистан отново са застрашени. На 15 август 2022 г. ще се състои събитието "Неудържими: жените на Афганистан се борят за правата си" , на което ще се говори по темата. Повече за него в ефира на Радио София..

публикувано на 11.08.22 в 18:57
Петър Ганев

Как може да се намали бедността и социалното неравенство?

Институтът за пазарна икономика работи по дългосрочно усилие за оценка на ефективността на социалните помощи и услуги в България. От 2019 г. насам той изпълнява Проект "Намаляване на бедността и неравенството във възможностите чрез реформи в социалните трансфери и услуги", който ще приключи през септември 2022 г. Подробности за предложените..

публикувано на 11.08.22 в 17:23
Hayes & Y

"Hayes & Y" с чисто нов сингъл и предстоящ дебютен албум

Специален гост в предаването "Добър вечер, София" беше Благослав Анастасов, фронтмен на популярната българска група "Hayes & Y", който разказа за току-що излезлия сингъл "Control" , предвестник на дългоочаквания дебютен албум на знаменитата група. "Важно е да правиш неща, които ще изненадат хората", споделя музикантът.  Изненадва и..

публикувано на 11.08.22 в 16:48

"EuroQCI" ще гарантира стратегическата автономност на ЕС

Относно това, с какво се занимава Център за компетентност КВАЗАР и по какъв начин помага за националната и европейска сигурност, пред Радио София говориха Генчо Керезов, заместник-кмет по дигитализация, иновации и икономическо развитие на Столичната община, и доц. Лъчезар Георгиев , представител на България в Борда на инициативата на ЕК..

публикувано на 11.08.22 в 15:56

Защо земното въртене е неравномерно?

Специалистите тази година регистрираха рекорд, който планетата Земя постави на 29 юни. Денонощието тогава беше с 1.59 милисекунди по-кратко. Според Леонид Зотов, изследовател от Московския държавен университет "Ломоносов", от 2016 г. Земята е започнала да ускорява скоростта си. И пред 2022-ра планетата ни се върти по-бързо, отколкото през..

публикувано на 11.08.22 в 14:27

Деца и родители се наслаждават на фасадните рисунки на Bozko върху Комплекса за ранно детско развитие

Комплексът за ранно детско развитие на фондация "За нашите деца", който се намира в Зона Б-5, на мястото на Дома за медико-социални грижи за деца "Света София", е преобразен неузнаваемо и не само радва очите на минаващите край него, но и ги предизвиква да снимат. Същото е направил и Иван Шишиев от "Етюд-и-те на София" след като художникът..

публикувано на 11.08.22 в 12:48
Всяко поколение има свои интереси (Снимката е илюстративна)

В семейството днес: повече агресия, липсва респект между поколенията, няма срам

Студенти от цялата страна събират емперични данни във всичките 28 области на страната по проект на женското сдружение „Екатерина Каравелова”, което в партньорство с Великотърновски университет изследва причините, следствията и възможните подходи за предотвратяване на домашното насилие и насилието, основано на пола в България . Основните целеви..

публикувано на 11.08.22 в 11:37