Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

До 1 септември може да се кандидатства по програма "Зелена София"

Изглед към София
Снимка: БГНЕС

Започва кандидатстването за програма "Зелена София" на Столична община. Предложения по програмата за облагородяване на градинки и междублокови пространства ще се приемат до 1 септември 2022 г. Програмата предоставя възможност на етажни собствености, НПО-та и читалища със седалище в София да разработят проекти за облагородяване на зелени площи в междублокови пространства и градинки, както и за създаване на места за отдих в тях.

Повече подробности по темата пред Радио София разказа Димитър Данчев, директор на Дирекция "Зелена система" към СО. По думите му, програмата е стартирала през 2011 г. за което време са реализирани от 160 до180 проекта годишно, като голяма част от междублоковите пространства в София са били облагородени. Заявления могат да бъдат подавани до 1 септември 2022 г., а местата за подаване са деловодствата на районните администрации. Образците и декларациите на документите могат да бъдат изтеглени от страницата на Столична община, като всеки може да се запознае с целите на програмата и необходимите документи.

"Надяваме се до средата на октомври да имаме класирани бенефициенти, които след това ще получат необходимите безвъзмездни помощи в натура, като пейки, кошчета, антипаркинг елементи, цветя, храсти, дървета, с които ще могат да облагородят съответните прилежащи площи към територията за която кандидатстват", сподели Данчев.

Той отбеляза, че изискването по програмата е етажната собственост в рамките на три години да се грижи за облагородените площи.

По темата се включи и арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в България. Той сподели:

"Какво представлява всъщност инженеринга? Това означава общински или държавни власти, които са избрани с избори, на които ние сме гласували доверие да управляват публичните средства и да прехвърлят това върху частен субект. Колкото и да е идеален той, колкото да доближава най-високи морални качества, в негов интерес е да направи обекта със сравнително малко средства и да реализира възможно най-голямата печалба. Това е истината за инженеринга и затова се борим не да го отменим, борим се да създадем правила, по които той да се провежда".

Той допълни, че се очаква подкрепа и разбирателство от страна на Камарата на строителите, тъй като целите са в името на обществото.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жалба от СИК 88 в "Красно село" е разгледала РИК 23

Председателят на РИК 23 София представи доклад по сигнали и жалби, постъпили в изборния ден и предприетите по тях действия и мерки, съобщават от ЦИК. В РИК 23 София е постъпила жалба от адв. Надежда Йорданова, в която се излагат данни, че в СИК в 25. ОУ „Д-р Петър Берон“ в София член на СИК осъществява агитация пред изборното помещение в полза на..

публикувано на 02.10.22 в 15:37

Проверяват 35 сигнала за нарушения, постъпили в ЦИК

35 сигнала за нарушения са постъпили в Централната избирателна комисия. 17 от тях са за агитация в социалните мрежи, но ЦИК няма отношение към тях, съобщи на пресконференция Цветозар Томов, говорител на ЦИК. Подадени са и 6 жалби - 2 от тях са за работата на СИК, а другите са свързани с предизборна агитация и социологически проучвания.  Още на две..

публикувано на 02.10.22 в 15:21

Четири изборни секции са открити в посолството на България в Берлин

Изборният ден в Берлин започна навреме, съобщи за Радио София Катя Костова от германската столица. „Секционните избирателни комисии, които са на територията на посолството са 4 на брой и отвориха точно в 7.00 часа, с перфектна организация. Хората, които идват са на малки групички. Прави ни впечатление, че избирателната активност е..

публикувано на 02.10.22 в 12:01
Наталия Тодорова

Готвенето помага при злояди деца

Наталия Тодорова е създател на популярния блог Little Chef . Тя не е професионален готвач, финансист е, но показва как можем да включваме децата в готвенето у дома и как неусетно се учат ма различни умения – готварски, но и да комбинират, да изчисляват съставките, да знаят кое е здравословно: "Блогът е продължение на моето хоби, кулинарията...

публикувано на 02.10.22 в 11:59

8% е избирателната активност в община Самоков към 11.00 часа

Около 2500 души от община Самоков са гласували до този момент, което е около 8% избирателна активност, каза за Радио София Ангелина Вангелова – секретар на общината. „Направих съпоставка с изборите от миналата година и тя показва, че избирателната активност е такава, каквато и на предните два избора – между 8 и 9%. Като организация..

публикувано на 02.10.22 в 11:31

Трябва да се познаваме по-добре

Момчил Миланов за книгата си "Лято в Бурландия", българското предложение за европейските читатели в инициативата "Readers of Europe": "Инициативата се случва за трета година. Предложенията са към библиотеката на Съвета. Авторите са млади, дебютиращи, с първи книги, излезли в последните 5 години. Разгледах книгите от държави в нашия район, усещам..

публикувано на 02.10.22 в 11:31
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Избирателната активност е близка до тази на последните предсрочни избори

Избирателната активност към 9.00 часа е била  3,6% , съобщи пред Радио София Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан" . „Спрямо данните от ЦИК от последните предсрочни избори е била тогава около 4%. Тенденциите каква ще е избирателната активност ще се разбере на по-късен етап в днешния ден. Избирателната активност е най-интересното нещо..

публикувано на 02.10.22 в 11:16