Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Новата дарителска платформа Подкрепи.бг вече помага

Снимка: podkrepi.bg

Нова дарителска платформа в полза на нуждаещите се и организациите, които им помагат, заработи от началото на август. Нейното име и адрес е podkrepi.bg.

Зад каузата са се обединили доброволци от IT средите, юристи, счетоводители, маркетолози, медици, НПО представители.

Идеята е отпреди повече от година, когато след скандал с "Хелп Карма" IT специалисти решават да създадат дарителска платформа, която е напълно прозрачна и се издържа от членски внос и дарения към нея, а не от комисиона от кампаниите, които тя обслужва, разказа пред Радио София Георги Иванов от сдружението.

"Започнахме с 2 кампании. Едната е образователна, в помощ на незрящите деца в специализираното училище във Варна. Целта е да се съберат средства и да се създаде кабинет за ерготерапия – обясни Марияна Каролева- член на Управителния съвет на Подкрепи.бг. – Другата кампания е свързана с Кризисния център за пострадали от насилие към фондация "Пулс" в Перник."

По думите на Иванов интересът към инициативата и дейността е неочаквано голям. Доброволците са вече близо хиляда, но имат нужда от още хора, които с уменията да се включат, когато ще са полезни. Тези, които вече нещо са направили, са 100-150 души.

"Получихме полезна информация от други, известни платформи с опит. Отчетността от всяка кампания ще се публикува и ще може да се проверява. Ще може да се подават и сигнали за злоупотреба", казаха още Георги Иванов и Марияна Каролева.

С тях разговаря Катя Василева.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 45 000 обаждания от създаването на Националната телефонна линия за пострадали от насилие

На 01 октомври 2022 г. се навършват 25 години от създаването на Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие на фондация „Асоциация Анимус“ - 080018676 / 029817686 . Тя осигурява помощ и подкрепа за пострадали от домашно, сексуално насилие и трафик на хора. „Този четвърт век ние го празнуваме, защото нашите консултанти,..

публикувано на 30.09.22 в 19:43

60 години организирана спортна дейност сред хората със зрителни увреждания у нас

Днес се навършват 60 години организирана спортна дейност сред хората със зрителни увреждания в България. Началото е през 1962 г, когато Съюзът на слепите организира Спартакиада, каза в предаването „Ритъмът на столица“ Иван Янев, председател на Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“ . „През следващата година започва и шахмат за..

публикувано на 30.09.22 в 18:25

Младите хора в света на предприемачеството и иновациите

Подробности можете да чуете в звуковите файлове.

публикувано на 30.09.22 в 17:12

Започва "Европейска нощ на учените" 2022

Тази вечер, 30 септември 2022 г. се открива "Европейска нощ на учените" 2022. Инициативата ще обхване над 25 населени места в България, а само в столицата локациите са 30. Проектът е паневропейски, като ЕК финансира два проекта у нас, а географският обхват е огромен. Подробности пред Радио София разказа Ивайло Славов от фондация "Красива наука"...

публикувано на 30.09.22 в 16:24

Около 70% от ромите имат нагласата да гласуват

Днес бе представено официално проучване относно нагласите на ромската общност за предстоящите парламентарни избори за 48-о Народно събрание на 2 октомври 2022 г. Проучването е реализирано в 16 населени места на България , в квартали с преобладаващо ромско население. Поръчано и финансирано от Постоянната ромска конференция и..

публикувано на 30.09.22 в 15:45

Голяма част от българите все още не са решили за кого да гласуват

Два дни преди парламентарните избори на 2 октомври, степента на предвидимост е ниска, тъй като голяма част от гласоподавателите в последния момент ще вземат решение за кого да дадат вота си, каза в предаването „Ритъмът на столицата“  Яница Петкова от "Галъп интернешънъл болкан" . Тя уточни, че няма значителни размествания, които..

публикувано на 30.09.22 в 14:56

Кмет на годината избират за 10-и път

Доколко местното самоуправление успява да отговори на очакванията на своите избиратели? Подробности по темата пред Радио София разказа Боян Томов, организатор на конкурса "Кмет на годината" 2022 и създател на сайта kmeta.bg. Конкурсът навършва своя 10-годишен юбилей, като по думите на Томов за този период е станал прозорец за гражданите за..

публикувано на 30.09.22 в 14:55