Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "За нашите деца" отбелязва 30 години дейност

с благотворителна кампания под наслов "Стани 1 от 30"

Снимка: Радио София

Фондация "За нашите деца" отбелязва 30 години работа в подкрепа на деца в България, които срещат затруднения в своето развитие или са лишени от родителска грижа. По този повод НПО-то започва кампания под наслов "Стани 1 от 30". Идеята, която се крие зад инициативата е да обедини 30 души, които да посветят рождените си дни на деца, с които работят от обществената организация.

Подробности за събитието пред Радио София разказа Ана – Михаела Търнева, експерт "Развитие на партньорството". По думите й, първоначалният замисъл е бил кампанията да продължи до края на 2022 г., но тъй като има заявки и за март догодина, най-вероятно е тя да продължи и през 2023 г.

"Ние сме подготвили различни материали, с които да улесним рождениците - специална дарителска кутия, информационни материали, картички, подарък за рожденика или празнуващия, така че празненството да бъде наистина в подкрепа на фондацията и това да се забележи от всички, които дойдат на самото събитие. Има възможност и онлайн да се направи дарение, като след това ние събираме сумите от всички дарили за празника, и съобщаваме на рожденика каква е сумата, която той е успял да генерира чрез своите близки", отбеляза Ана - Михаела.

През 30 годишната история на НПО-то, според думите на експерта, най-трудното е било да се идентифицират нуждите там, където търсенето е най-голямо и съответно да се започне дейност. Поради това от фондацията са приоритизирали нуждата за грижа на деца от 0 до 5 годишна възраст, като към днешна дата това е останало така. Ана - Михаела посочи, че в момента има развита приемна грижа, детска къща, в която живеят малки деца останали без родителска грижа, както и центрове, в които се оказва помощ на малки деца с трудности в развитието си. Центровете се намират в София, Пловдив и Пловдивска област.

Тя сподели, че в последните години екипът на фондацията значително се е увеличил, тъй като хората, които имат нужда също са се увеличили. Оказва се помощ както на родители, така и на специалисти, които искат да се развиват в сферата на социалните дейности. В редиците на НПО-то към момента работят стотина души, които помагат на около 2 хил. деца и семейства в цялата страна.

"Получаваме държавна делегирана дейност, което значи, че ние сме утвърдени както пред държавата чрез партньорството ни със Столичната община и Община "Пловдив", така и чрез партньорствата ни с корпоративния сектор, от които финансираме останалата част от дейността си. Отделно имаме и много индивидуални дарители, които ни подкрепят с ежемесечни дарения, или като се включват за определени кампании", коментира Ана - Михаела.

"Приемната криза е една структура, към която ние сме се насочили още от 90-те години, тъй като на световно ниво е установено, че няма по-добра грижа за едно дете от тази в семейство", отбеляза тя и допълни, че от фондацията предлагат на приемните семейства специалисти, които да ги подготвят за приемната грижа. На 31 октомври 2022 г., предстои да се състои "Вечер на добродетелите", което е най-голямото събитие на Фондация "За нашите деца". То е и от най-големите събития в България насочени към грижата за децата. Всеки желаещ да се включи може да заплати куверт, който е благотворителен и е изцяло в подкрепа на дейността на неправителствената организация.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02
архив

Кметът на Елин Пелин: Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян"

Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян". Това каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Той обясни, че няма опасност за хората. И посочи, че наред с двете пожарни, много доброволци са се отзовали на призива за помощ. "Има над 150 доброволеца на терен. За жалост обаче, пожарът е на много голямо пространство и вятърът като го..

публикувано на 23.08.24 в 18:08
Михаил Вешим

Какво казва сатиричната журналистика и на какво се смее?

Наскоро беше свален сатиричен сайт, който иронизира част от политическия елит. Това е отправна точка, която повдига въпросите за важността и ролята на сатиричната журналистика, какво казва и на какво се смее, какви образи използва и как се различава от преди и сега в чувството си на хумор? По темата говори българският писател Михаил Вешим...

публикувано на 23.08.24 в 17:21
Скрийншот от видео на пожара близо до Нови хан

Пожар гори във вилна зона "Побит камък" в близост до с. Нови хан

За пожар в близост до село Нови хан, съобщиха от община Елин Пелин във Фейсбук. От Областната дирекция на МВР - София обясниха, че пожарът е във вилна зона "Побит камък". Общо три екипа на пожарната извършват действия по погасяване на пламъците, съобщиха от ОДМВР. Междувременно кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи за БНР, че вече е..

публикувано на 23.08.24 в 17:06