Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Зелени острови" в два столични района улесняват разделното сметосъбиране

Снимка: Денис Христов

С нови 5 „зелени острова“ се разширява системата за разделно събиране на отпадъци от домакинства в столичния район „Надежда“, съобщиха от Столечната община. Предстои изграждане на „зелени острови“ и в район „Овча купел“.

"Развиваме системата за разделното събиране на отпадъци и подобряваме качеството на разделно събраните отпадъци, за да се увеличи процентът на отпадък, който се рециклира, и по този начин да се изпълнят целите на кръговата икономика, които за общината са приоритетни", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на дейностите.

В район "Надежда" през 2017 г. бе изпълнен пилотен проект с 300 домакинства от 4 блока, като са изградени т.нар. „зелени острови“, в които хората с контролиран достъп – всеки има собствен ключ, изхвърлят разделно събраните в домовете си отпадъци – хартия, пластмаса, стъкло и хранителни отпадъци в различни контейнери.

Предвижда се до края на годината в района да бъдат разкрити още 10 обособени места за изхвърляне на отпадъци.

По думите на зам.-кмета по екология Десислава Билева от тази година също във всички детски градини и училища в столицата ще бъдат поставени контейнери за разделно събиране.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ