Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отличават вдъхновяващите постижения за равнопоставеност на работното място и в обществото

Снимка: Луиза Лазарова

Вдъхновяващите постижения за разнообразие, равнопоставеност, приобщаване на работното място и в обществото ще бъдат отличени в рамките на първия подобен форум в България. Той се организира от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Европейската инвестиционна банка, а приемането на кандидатури вече започна.

Целта е да се даде публичност на участието на жените в ръководните и лидерски постове на организациите, както и да се даде глас на добрите практики за постигане на равни възможности за всички и недопускане на дискриминация.

На 14 ноември ще бъде организиран и Форум по темата, а това е и датата, на която ще бъдат връчени наградите, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ Лидия Шулева, член на УС на СЖББ.

„Ще направим дискусия за това колко са важни за нашето общество тези проблеми, намират ли място в политиките на фирмите и изобщо как хората се отнасят към всички тези проблеми. Това е конкурс, който ще даде награди и те са в пет категории – „Вдъхновяваща инициатива за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване на работното място“; „Вдъхновяваща инициатива на работодател в подкрепа на работещите родители, на семейството и децата“; „Вдъхновяваща инициатива за преодоляване на стереотипните нагласи и приобщаване на малцинствените групи и хора с увреждания“; „Вдъхновяваща инициатива за овластяване на следващото поколение жени таланти“; „Компания шампион в представяне на жени на ръководни и лидерски позиции“, отбеляза Лидия Шулева.

В конкурса могат да участват личности, компании и организации, които осъществяват дейност на територията на България или ефектът от дейността им да се реализира на територията на страната.

Усилията и напредъкът винаги трябва да бъдат отбелязвани и поощрявани, добави Теодор Радонов от ЕИБ.

„Едно общество е силно само, когато съществуват механизми на вътрешна солидарност, именно осигуряващи равен шанс за напредък. Съвсем наскоро правихме едно проучване, което даде доста интересни и обнадеждаващи резултати, а именно за финансирането на жените предприемачи и как да осигурим повече възможности за растеж. Резултатите показаха, че постепенно забелязваме нарастване на рисковия капитал и началното финансиране, именно за европейски дружества, които са ръководени и притежавани от жени. Затова всички тези процеси трябва да бъдат поощрявани“, каза Теодор Радонов.

Срокът за подаване на кандидатури в конкурса, който е напълно безплатен, е 15 октомври 2022 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
43-о ОУ

Тук се реализират мечти

Сергей Богачев е почетен директор на вече 110-годишното 43-о ОУ: "В нашето училище кипи пулса на живота на младия човек. Във всяка класна стая се използват всички електронни ресурси. Но при нас не всичко е само учене. Имаме сериозни постижения на талантите, включително и в спортното поприще. Учениците са конкурентноспособни, всички продължават в..

публикувано на 26.11.22 в 16:00
Христо Русев

Опитът и контактите са най-ценни

Фотожурналистът Христо Русев и неговите проекти гостува oтново в рубриката "Младите легенди": "Миналата година ме поканиха в САЩ по тема отразяване на КОВИД-криза - 65 журналисти от цял свят. Имахме работа с ученици във вестници с редактори и фотографи. Опитът и контактите ми бяха най-ценни. Имахме среща с вице-президента на Нешънъл джиографик. За..

публикувано на 26.11.22 в 15:00
С Искра Хаджиева

Адресите на любовта - Георги Черкелов

Георги Черкелов преживява три брака, безброй любови и голяма трагедия Освен голям актьор и един от малкото интелектуалци в гилдията, Георги Черкелов е известен и като разбивач на женски сърца. Животът му е белязан от три брака и куп любовни афери, както и от една голяма трагедия. Първата съпруга на Велински от „На всеки километър” е..

публикувано на 26.11.22 в 14:00

Музикалната притча за пътя

Премиера на музикално-екологичния проект "Малахитовата гора" (книга, албум и концерт) - Мартин Иванов  в интервюто на Лили Големинова: "Тя не е просто книга, музикално произведение, джаз-квартет - как да се загубим в гората, за да намерим пътя към себе си. Тя е изпълнена с тайни и ме е зареждала с творчески ентусиазъм. Открих мой забравен видеозапис..

публикувано на 26.11.22 в 11:50

Птиците са индикатор за жизнената среда

Запознайте се с градските птици в Национален природонаучен музей чрез интервюто на Христина Иванова с Емилия Янкова от Дружеството за защита на птиците: "Целим да запознаем не само младите с птиците от града. Врабчетата и гълъбите въобще не са всички видове. Има много цветни и песнопойни птици, ако ги поканите на терасата или ги потърсите в парка...

публикувано на 26.11.22 в 10:48
Георги Иванов на откриването на Планетариума в София

Вдъхновени и смирени

Открива се първият планетариум "Андромеда" в София: Недислав Веселинов , отговорен да има Планетариум: "Планетариумът е уникален за софиянци, там децата ще се учат на космос. През 1972 излита първия български космически прибор и ставаме 18-а космическа сила. През 79-а станахме 6-а с участник в космически полети, също сме трети по..

публикувано на 26.11.22 в 10:33

Змейове, самодиви, седенки и общуване очи в очи

„Кральо Портальо“ е интерактивен детски фолкорен концерт-спектакъл с Нина Николина, Димитра Попова и Георги-Маноел Димитров. Какво да очакваме след "отварянето на портите"?: "Спектакълът е авторски. Костюмите ни са автентични народни носии. (Джорджо) Първоначалната идея бе образователна - предаване на фолклора на следващото поколение. Да играем и..

публикувано на 26.11.22 в 10:02