Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистическите разследвания са оръжие в ръцете на гражданите


За трета поредна година Антикорупционният фонд (АКФ), ще връчи своите награди "Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията" на 9 декември, Международния ден за борба с корупцията. 

До 5 декември т.г., за наградата могат да бъдат номинирани или да се самономинират журналисти от печатни, електронни и онлайн медии, които през последната година са осветили случаи на корупция или са допринесли за утвърждаването на принципите на върховенството на правото в България

В трета категория могат да се номинират имена на млади журналисти (до 35 години), работещи върху такива теми.

"Това, което прави нещата истински и разпознаваеми за повечето хора, са интересните истории, разследванията, правени от журналисти. А те винаги са плод на много усилия и вървене срещу течението", коментира пред Радио София Стефан Кръстев от АКФ.

Той не пропусна да отбележи, че в България са малко медиите, склонни да публикуват подобни разследвания.

Колкото и малко да са тези журналисти, техните разследвания често пъти водят до скандали, които отекват дълго след огласяването им.

"Именно наградите "Червена линия" са нашият начин да обърнем внимание на труда на тези журналисти и ползата на разследванията за обществото", допълни Кръстев.

По думите му интересът към наградите на АКФ нараства. Първата година номинираните са били 25, а на втората – около 40.

Досега за журналистическо разследване са били отличени Николай Стоянов, Миролюба Бенатова, Генка Шикерова, а за утвърждаване на върховенство на правото - Мартин Георгиев, Борис Митов. Сред наградените млади журналисти е и Мариян Иванов от БНР - Радио Бургас.

"Медийната среда в България е по-скоро обратно насочена, срещу развитието на разследващата журналистика. Виждали сме случаи водещи медии да изгонват такива журналисти – по различни причини", посочи още Стефан Кръстев.

И допълни, че гостоприемни за такива теми са обществени и интернет медии.

Дори и да не видяхме осъдени, благодарение на разследвания обществото научи механизмите на корупция или други престъпления.

Журналистическите разследвания всъщност са оръжие в ръцете на гражданите

Чуйте целия разговор на Антония Каменичка.


По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54
Търсете сянката, носете вода

Става още по-горещо

Днес ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали краткотрайно. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34° . По..

публикувано на 10.07.24 в 07:15

Какви са нашите права като туристи?

Туристическият сезон набира скорост. Какво е нивото на предлаганите туристически услуги, отговарят ли те на реалността. Какво следва да предприемем, ако не е така. Събеседник в  предаването "Ритъмът на столицата" е Габриела Руменова от "Ние, потребителите".  Оплаквания за туристически услуги има както от потребители, които са ползвали туристическа..

публикувано на 09.07.24 в 15:45

Парамедиците в България

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове...

публикувано на 09.07.24 в 15:34
СУ

СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Сливница - иновативно училище с история

В средното училище "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Сливница днес се обучават 548 ученици, от които 46 деца - в предучилищната група. Изградено е върху площ 14 800 кв.м. с две сгради. Към училището има две конферентни зали с 200 места, фитнес зала, 3 кабинета по информатика, библиотека, игрища за футбол, волейбол, баскетбол и хандбал...

публикувано на 09.07.24 в 12:27
Снимки: Топлоцентрала

Два дни "Топлофест" ни държи "високо във въздуха" с цирк и музика

Петото издание на фестивала на РЦСИ „Топлоцентрала“, с който центърът закрива артистичния сезон, тази година ще се проведе на 13 и 14 юли, а водещ акцент на събитието ще бъде темата "Високо във въздуха" . "Интензитетът, с който работим, ме кара да се чувствам преял (от културни събития) – полу нашега отбеляза пред БНР-Радио София..

публикувано на 09.07.24 в 11:28

Биляна Цолова ще представи България на световния финал на "Dance Your Style"

23-годишната хореографка Биляна Цолова-Bibliq ще представи България на световния финал на Dance Your Style в Мумбай на 9 ноември т.г.. Тя е победител в третото издание на Dance Your Style България 2024.  След поредица оспорвани танцови "битки" срещу едни от най-опитните танцьори и хореографи у нас, младата надежда заминава към глобалния финал на..

публикувано на 09.07.24 в 10:10