Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Световната седмица на предприемачеството

Млади хора разказват с вдъхновение за своите проекти и инициативи

Снимка: Радио София

Започна Световната седмица на предприемачеството, която чества своята петнадесета годишнина, а JA Bulgaria е неин домакин от самото начало. От старта си през 2008 г. инициативата е достигнала и е помогнала на близо 50 милиона души да развият своя потенциал.
Кампанията се е развила през годините от инициатива, която вдъхновява младите хора, до събитие, в което се включват предприемачи, инвеститори, политици и обществени структури. Всички те заедно допринасят за растежа на икономиката и културата на различните страни. 
За да ни разкаже повече за Седмицата на предприемачеството в предаването "Ритъмът на столицата" гост бе Ирина Илиева - директор "Организационно развитие" в "Джуниър Ачивмънт" ( JA). 

Професионалният ѝ опит включва стажове и работа в обществения, частния и неправителствения сектор в Германия, Австрия, Белгия и България. Работи във Фонда за международно развитие на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена, където отговаря за комуникации, партньорства и информационни кампании по обществени теми като климатичните проблеми, миграцията и целите за глобално развитие, както и заема позицията на вицепредседател на вътрешния организационен комитет на организацията.

"В световен мащаб всяка година Седмицата привлича множество участници – училища, детски градини, компании, организации, инициативни комитети и родители. Всяка година си поставяме няколко задачи – да предизвикаме широката общественост да се ангажира с предприемачеството, като подготвяме материали, с които помагаме на учебни заведения да организират свои инициативи на местно ниво", каза Илиева. Тя подчерта, че подготвят и нови предизвикателства, в които да се включат по-широк кръг млади хора.
Илиева допълни още, че тази година са подготвили 2 Национални конкурса, като единият е с фокус най-малките предприемачи:
"Всяка година забелязваме,че има много голям интерес, точно от страна на най-малките и техните учители и родители".

Заедно с Ирина Илиева гостуваха и три млади момичета – Милена Терзиева, Виктория Трифонова и Петя Кръчмарова, които са победители в един от основните и най-интересни форуми на JA, a именно младежкия стартъп форум "Изгряващи звезди". Той ще събере най-добрите ученически екипи участвали през тази учебна година в програмата "Учебна компания", призната от Европейската комисия за най-добрата практика в обучението по предприемачество. Във финалното събитие през юни 2023 г. ще бъдат обявени победителите, като най-добрата учебна компания на България ще представи страната ни на европейско състезание.

Милена Терзиева е от учебна компания Solar Stickers (победител на младежкия форум "Изгряващи звезди" 2022). Екипът на компанията е създал наистина впечатляващ продукт - стикери, които сигнализират за замърсяване на питейната вода в пластмасовите бутилки. Това е идея, ориентирана към по-здравословен начин на живот и с мисъл за по-добро бъдеще.

Виктория Трифонова и Петя Кръчмарова са от учебна компания Kaliopa. Те създават идеята за здравословни шоколадови бонбони със сладко от рози, тъй като са ученички от Карлово.
Събеседници разказаха с вдъхновение и ентусиазъм за своите дейности в партньорство с "Джуниър Ачивмънт". 
"Беше изключително трудно за членовете на журито да изберат най-оригиналната идея, тъй като младите хора имат всеобхватно поле от възможности", посочи още Ирина Илиева.


Чуйте повече за проектите  разработени от младите хора с които печелят награди в България и по света от разговора на Лъчезар Христов в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Топлоцентрала

Два дни "Топлофест" ни държи "високо във въздуха" с цирк и музика

Петото издание на фестивала на РЦСИ „Топлоцентрала“, с който центърът закрива артистичния сезон, тази година ще се проведе на 13 и 14 юли, а водещ акцент на събитието ще бъде темата "Високо във въздуха" . "Интензитетът, с който работим, ме кара да се чувствам преял (от културни събития) – полу нашега отбеляза пред БНР-Радио София..

публикувано на 09.07.24 в 11:28

Биляна Цолова ще представи България на световния финал на "Dance Your Style"

23-годишната хореографка Биляна Цолова-Bibliq ще представи България на световния финал на Dance Your Style в Мумбай на 9 ноември т.г.. Тя е победител в третото издание на Dance Your Style България 2024.  След поредица оспорвани танцови "битки" срещу едни от най-опитните танцьори и хореографи у нас, младата надежда заминава към глобалния финал на..

публикувано на 09.07.24 в 10:10

Модни дизайнери "потопиха" 200 кг дрехи на морското дъно

Арт инсталация , направена от 200 кг дрехи , изненадва от началото на юли посетителите на софийски търговски център. В нея могат да се видят медузи от памучни ризи върху конструкции от банели, риби от суичъри и детска карнавална рокля, скат от ризи, сака и поли, корали от шалове и ръкавици. Инсталацията е озаглавена "Морски свят"..

публикувано на 09.07.24 в 09:49

Писатели, деца и граждани с поклон пред паметника на Вазов в София

Честването на рождениeто на Иван Вазов (днес се навършват 174 години) тази година преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото", публикуван през 1894 г. от издателство „Т. Ф. Чипев“ – 130 години. От Националния литературен музей канят жителите и гостите на столицата от..

публикувано на 09.07.24 в 08:55

Жегата не отстъпва

И днес ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 34° и 39°, в София: 33° . По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 28° и 32°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще..

публикувано на 09.07.24 в 07:20

Авторско четене и разговор с още трима "Поети на XXI век"

Клуб "Писмена" кани трима млади поети, които участват в изграждането на облика на младото поколение, дебютирало през XXI век . Срещата с Никола Петров, Гергана Панчева и Анна Лазарова ще продължи разговора за тенденциите и индивидуалните авторски търсения, започнал със срещите, организирани от Националната библиотека през 2022 г. и 2023..

публикувано на 08.07.24 в 17:50

Как се движат цените на храните у нас?

Има ли тенденция за успокояване и спад на цените на храните, плодовете и зеленчуците? Подробности разказа Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища. "Доматът е с 29% от под средната цена от миналата година, но за сметка на това краставицата е 46% нагоре. Това е, че има недостатъчни количества на предлагане",..

публикувано на 08.07.24 в 17:14