Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

IT компания беше отличена в категория "Социална иновация"

в Конкурса "Иновативно предприятие на годината 2022"

Снимка: Радио София

Грижата за възрастните хора в България най-често се поема от техните близки, но какво се случва с тези от тях, които нямат роднини и имали недостиг на социални асистенти? Фондация "Приложни изследвания и комуникации" организира Националния иновационен форум, който е уникално ежегодно събитие за страната. То обединява усилията на всички заинтересовани страни за дискусия относно условията за иновации в България и предлага мерки за тяхното оптимизиране.

Подробности по темата пред Радио София коментираха Деян Благоев, от Булбера - фирмата победител в категория "Социална иновация" в Националния конкурс "Иновативно предприятие на годината 2022" и Константин Узунов, част от екипа, който го организира и анализатор към "Фондация приложни изследвания".

По думите на Благоев Joined inCare е платформа, на която е събрана цялата информация, която би помогнала на гледачите, семействата и възрастните хора. Той посочи, че през последните месеци все повече млади хора черпят информация оттам.

"Хубавото е, че все повече организации се свързват с нас и имаме амбицията освен да качваме много полезна информация под формата на статии, да разширяваме базата данни. Защото в момента преобладават държавни домове и учреждения, които се грижат за възрастни хора, а искаме да качим и частни такива. Това ще си остане безплатна платформа, това е дългосрочната ни цел", сподели Благоев.

"Ние сме IT компания и генерираме приходи и искаме част от тези приходи да отидат обратно за обществото. Това общество ни е помогнало да се изучим и да живеем в тази страна", допълни той.

По темата се включи и Константин Узунов, който сподели, че Булбера са едни от добрите примери в социалните иновации, като уникалното при тях е социалният контекст, който е с огромно въздействие дори извън рамките на страната, тъй като тяхната платформа е мултиезична и е адаптирана към нуждите на съответните пазари.

"Като ключово послание установено от нашия екип анализатори е, че при нас липсва една хомогенна национална система, която да обедини всичките части. Бизнесът и стартъп компаниите се опитват да създават добри продукти, но им трябват повече стимули", отбеляза Узунов. Той добави, че България макар и бавно върви в правилна посока, но една от бариерите е и липсата на политическа стабилност.

Според доклада на Фондация "Приложни изследвания и комуникации" страната ни е на първо място в ЕС по ръст на индустриалното производство. Освен това 80% от сензорите на европейските автомобили са произведени в България, наблюдава се и ръст на инвестициите на чуждестранните компании в изследователски развойни центрове и интелигентни производства. Също така се наблюдава дигитализация в агро сектора, както и увеличаване на броя на стартиращите компании.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви са злоупотребите със средства върху икономиката?

България слиза с четири места в класацията "Индекс на демокрацията 2022" според класацията на британската група "Икономист. Утре, 8 февруари 2022 г. в литературен клуб "Перото" ще бъде представена книгата събитието "Черната книга на правителственото разхищение в България 2022". Подробности пред Радио София разказа Мила Мошелова. "Аз виждам..

публикувано на 07.02.23 в 18:18

Depeche Mode

Специално събитие, цели да ознаменува 30 години от издаването на ключовия албум на Depeche Mode "Songs of Faith & Devotion" (1993) — проект, който  не само бетонира мястото на бандата от Базилдън в алтернативната музикална история, но и почти води до нейния разпад след изтощителното и изпълнено със синтетика 14-месечно турне "Devotional / Exotic"...

публикувано на 07.02.23 в 18:07

Зависимостите - да им избягаме или да ги заменим с градивни

Колко бързо трябва да бягаш, за да избягаш от зависимостта? Този въпрос е особено подходящ към победителя в най-известния маратон по планинско бягане Иво Андреев не само заради последното му увлечение, но и защото е успял да се отърве от тежки зависимости. Пред Радио София Иво Андреев разказа как е започнал с цигарите - на 13..

публикувано на 07.02.23 в 16:31

"Пред Блока" с първи акустичен концерт

Организацията в подкрепа на млади български музиканти “Пред Блока” ще представи първия си акустичен концерт за 22023-а година. Това е първото им събитие за тази календарна година. То ще се случи този четвъртък - 9 февруари 2023 г. На сцената авторска музика, а и някои обичани от публиката парчета ще изпълнят - DeВяра и Jeko(v).  . По повод..

публикувано на 07.02.23 в 15:22

Следващият парламент трябва да приеме законови промени срещу домашното насилие

Българска платформа към Европейско женско лоби (БПЕЖЛ) излезе с Отворено писмо до ръководствата на политическите партии, гласували против Закона за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие в 48-ото Народно събрание. То е изпратено и персонално до всички депутати, присъствали на заседанието в края на януари, включително и..

публикувано на 07.02.23 в 14:29

Евелина Вълчанова изгражда структурната си живопис с релефни и златисти акценти

Всичко, което ни заобикаля, е дало сюжет за творби в самостоятелната изложба на Евелина Вълчанова с наименование "Структурна живопис" . Всъщност то подсказва общото в платната, събрани през последната година – техниката. „Може би не е точно живопис , защото има релефни натрупвания, които доближават работите до декоративното изкуство...

публикувано на 07.02.23 в 12:06
Приобщаващото образование е осъзната цел, но не всички училища се включват

Ресурсни учители обменят опит с колеги от чужбина на конференция в София

На 7 февруари 2023 г. в София ще се проведе европейска конференция на тема “Ресурсните учители и специалните образователни потребности в приобщаващото образование” .  Форумът се организира съвместно от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование - София-град и Националната асоциация на ресурсните учители...

публикувано на 07.02.23 в 11:23