Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен вятър създава проблеми в различни райони на страната, червен код за утре в 5 области

Снимка: Ани Петрова

Опасно силен вятър създава проблеми в различни райони на страната. Повалени дървета, прекъснати жици, отнесени покриви, изпочупени прозорци са част от щетите, причинени от стихията. Обявени са и предупреждения, включително с червен код.

За утре е издадено предупреждение от най-висока степен - червен код за силен вятър в 5 области – Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Скоростта на вятъра се очаква да бъде до 35 м/сек. За други 7 области, включително София, кодът е оранжев, а в останалите - жълт.

За област Ловеч има издаден код и за обилен валеж.

Карта на опасните явления за 19.01.2023 г./НИМХ

"Днес към обед най-силни са поривите на вятъра във Враца – до 30 м/сек. Доста ветровито остава през това и през следващото денонощие", заяви пред БНР Красимир Стоев, дежурен синоптик на НИМХ.

Облачността ще е променлива, по-значителна над планините и на места главно по южните им страни ще превали, сочи още прогнозата на НИМХ. Вечерта над западните части ще се заоблачи и ще завали дъжд, в крайните северозападните райони – интензивен. Температурите остават високи, минималните ще са между 9° и 14°, максималните – между 16° и 21°, в районите със силен фьон и малко по-високи. В София минимална 10°, максимална – около 18°.

В планините ще е много ветровито. Ще духа силен и бурен, по откритите части и ураганен вятър от юг-югозапад. Облачността ще е променлива, често значителна и главно по южните части ще има краткотрайни валежи от дъжд, над 2000 метра - от сняг.

Общо 69 сигнала за паднали клони, дървета, билбордове и ламарини са отработили до момента екипите на столичната пожарна и дирекция Аварийна помощ и превенция на Столична община. Всички екипи са на терен от снощи, когато започна силния вятър в столицата.

Към 11 часа от системата 112 бяха постъпили над 130 сигнала предимно за паднали или наклонени дървета и счупени клони в различни райони на София. Най-много са сигналите от  районите „Витоша“, „Лозенец“, „Илинден“ и централна градска част. Фасада на училище падна в район „Илинден“. Кметът Иван Божилов информира:

"Имаме множество сигнали за паднали дървета, имаме една в 45-то училище паднала изолация. Създадена е организация за обезопасяване на местата и се отстраняват вече дърветата, които са по пътната мрежа. После ще се създаде организация за отстраняване на дървета на тези, които не пречат на движението и на пешеходния допуск".

По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова на терен са и екипите на всички сметопочистващи фирми. 9 екипа на дирекция „Зелена система“ на Столична община работят по сигналите за паднали клони и дървета в парковете, които до момента са над 20.

Районите администрации също трябва да следят ситуацията на тяхна територия.

Към обед няма данни за пострадали хора.

В София клони са паднали върху автомобили и са нанесли щети. Край СУ "Климент Охридски" дървета паднаха върху два автомобила. От пожарната съобщиха за няколко случая на откъснати метални покриви на сгради в София.

От МВР призоваха в случай на силен вятър хората да затворят плътно вратите и прозорците си, да не остават на открито, а ако са далеч от дома си да влязат в обществена сграда или подлез. А ако са с автомобил да спрат далеч от електропроводи и дървета. В планината човек трябва да заеме най-ниското възможно място до отминаване на опасността. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12% ръст на чуждите туристи в София от началото на годината

С 12% са се увеличили пристигналите туристи в София, съобщиха от Министерството на туризма. Регистрираните нощувки за първите шест месеца на годината са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година, а туристите са близо 580 000, добавят от Столичната община. Най-много туристи пристигат в София от Италия,..

публикувано на 16.07.24 в 14:21

Служители от Агенцията за социално подпомагане на протест за по-високи заплати

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:44
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46