Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Знаеш ли какво дишаш в стаята?

Снимка: kakvodishash.org

Когато говорим за качеството на въздуха обикновено говорим за градовете и замърсители като фини прахови частици и емисии от автомобили и изгаряне на твърди горива.

Но знаем ли какъв въздух дишаме в затворените помещения - вкъщи, в офиса, в училището или в университета?

Това питат и в националната кампания „Знаеш ли какво дишаш?“, която предвижда повече разяснения и информиране по темата, както и монтиране на датчици на определени места.

„Искаме не само да измерим, а постоянно да мерим състоянието на въздуха, който дишаме. Поставяме фокус върху децата, върху учениците. Те са сред най-уязвимите. Стартирахме с три училища и една детска градина в Русе (бел. ред. - математическата гимназия „Баба Тонка“, ОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Отец Паисий“ и детска градина „Дъга“). Днес например по време на втория час вече личеше, че липсва достатъчно кислородПри такива условия на хората им се доспива,  губят от работа способността си. Да не говорим, че е благоприятна среда за разпространение на вируси“, разказа пред Радио София Христо Атанасов, инициатор на кампанията.

Опита си сподели и Асен Александров (◄), директор на 51-во средно училище „Елисавета Багряна“ в столицата и председател на Сдружението на директорите в средното образование .

Той разказа, че в класни стаи има модерни проектори, които на десетина дни подават индикации, че средата е замърсена и трябва апаратите да се почистят.

„Някои учители спазват по-голяма дисциплина и проветряват през междучасията. Но с датчиците със сигурност ще правим нужното средата в клас да бъде по-здравословна – отбеляза Александров. – Не съм сигурен, че родителите ще бъдат склонни да финансират подобни инициативи, поне не масово. Може би при по-малките класове е по-възможно, защото те стоят в една и съща стая.“

Според Христо Атанасов (), ако родителите осъзнаят важността, биха участвали във финансиране на подобен проект – за тях ще коства колкото джобните пари за няколко дни на децата им.

 „Кампанията е за това - хората да разберат какви са негативите от замърсената среда, да осъзнаят колко е важно това“, допълни той.

По думите му датчиците, поставени вътре в класните стаи дават информация за микроклимата - температурата, влажността на въздуха, въглеродния диоксид, образуван при дишането.

Когато разполагаме с данни за отчитаните показатели и за процеса, ние можем да проверяваме минимално, но колкото е необходимо.

„Възможно е в бъдеще да се използват датчици за измерване на различни показатели и вън от сградите и тогава да правим корелация с въздуха в помещенията“, каза още Атанасов.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София Добрева-Nolita открива първа самостоятелна изложба в Манчестър

Визуалният артист София Добрева-Nolita подготвя своята първа самостоятелна изложба в Манчестър, Великобритания. Изложбата е наречена „Blue bird“ . В ефира на „Добър вечер, София“ тя сподели, че селекцията от картини, които ще представи вече е направена, остават някои довършителни дейности по самата инсталация на експозицията, „не толкова..

публикувано на 30.01.23 в 17:55
Д-р Атанас Банчев

Нова, генна терапия за пациенти с рядката хемофилия В

Нова, генна терапия при хемофилия B беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата и препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към Европейската агенция по лекарствата (EMA). Лекарите са единодушни, че терапията може да предизвика революция в лечението на това..

публикувано на 30.01.23 в 17:14

Да се повиши ли потребителската такса, или да отпадне напълно?

Потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар трябва да бъде увеличена. Последното ѝ определяне с Постановление на Министерския съвет е било през 2012 година. Тогава таксата се е равнявала на 1% от минималната работна заплата. За актуализация на таксата за посещение в лекарския кабинет първи повдигнаха темата личните лекари (ОПЛ)...

публикувано на 30.01.23 в 16:04

Удостоиха Иван Кънчев с Международната награда "Донатело“

На 21 януари 2023 г., в двореца Боргезе във Флоренция, скулпторът  Иван Кънчев  беше удостоен с  Международната награда „Донатело“ . Това е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция и се присъжда на творби, които са се откроили със своите артистични и стилистични търсения, които са символ на значима артистична..

публикувано на 30.01.23 в 15:56

Какви са българските иновации на картата на света?

Какви са новите тенденции в роботиката? Подробности пред Радио София разказа Кристиян Михайлов, съосновател на ПАРА, асоциацията по роботика и автоматизация. Това е 6 месечна инициатива, в която на 10 екипа им се дава хардуер и лаборатория, в която да си разработят проекта. "Целта е да покажем положителните качества на технологичния сектор, а..

публикувано на 30.01.23 в 15:08
Кестенът се смята за ядка на дълголетието

Бъбреците „обичат” грозде, банани, круши, киви и кестени

Грозде, банани, круши и киви - тези четири плода, според специалистите, със сигурност ще „допаднат” на вашите бъбреци и те ще ви се отблагодарят подобаващо за положените грижи. Грозде Този плод подпомага секрецията на течностите в организма, укрепва далака и подобрява храносмилането Според китайската медицина, гроздето е..

публикувано на 30.01.23 в 14:22