Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

850 лв. да бъде минималната работна заплата

настояват от КНСБ

Виолета Иванова
Снимка: БГНЕС

Анализ изготвен от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ показва наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка за четвъртото тримесечие на 2022 година. Подробности пред Радио София разказа Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ).

"Нашето изследване се подчинява на т. нар. "издръжка на живота" или необходим нетен месечен доход за издръжка. Той се определя съобразно потребителската кошница и в тази потребителска кошница има включени необходими стоки и услуги за едно нормално възпроизводство на един член от домакинството. В случая говорим за работещ и необходимия месечен доход за издръжка на едно работещо лице, който в края на месец декември достига 1351 лв", посочи Иванова.

Тя добави, че брутната заплата за издръжка, която това лице трябва да получава е 1741 лв. Необходимият разход на тричленно домакинство е 2432 лв. и това са необходимите средства, с които това семейство може да си позволи един приемлив начин на живот, който не излиза извън средните национални параметри за страната. 68% или две трети от работещите по трудово правни отношения не достигат заплата, необходима за издръжка.


По думите й, след направено проучване в големите търговски вериги, 20-те жизненоважни стоки, които трябва да присъстват на нашата трапеза, съобразно минималната потребителска кошница можем да си ги купим 6.6 пъти с една минимална работна заплата. Нарастването на цените им е с 50.4% спрямо 2022 г.

"Изразено в евро, 54 евро са необходими към този етап за да покрием тази малка потребителска кошница. Наред с това в Румъния е по-малка с близо 8 евро същата тази малка потребителска кошница. Претеглено с минималната работна заплата в Румъния, която е 615 евро, тази потребителска кошница там може да се купи с минимална работна заплата 11 пъти", посочи Иванова.

Тя отбеляза, че първото, което трябва да се направи е приемането на Закона за държавния бюджет 2023 г. Удължаването на държавния бюджет от страна на служебното правителство е довело до недофинансиране на много от бюджетните сектори. Освен това трябва да има и втора актуализация на минималната работна заплата, като КНСБ още миналата година са настоявали тя да бъде 850 лв.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Яница Петкова, “Галъп”: Резултатът от тези избори е много трудно да се предвиди

"Галъп интернешънъл болкан" проведе изследване за Българското национално радио , което показва декларативните нагласи към края на предизборната кампания. То е проведено  между 18 и 26 март 2023 г.  сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети. Ако изборите бяха през последните 10 дни на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС..

публикувано на 31.03.23 в 15:29

Започва надпреварата за "Зелените Оскари"

От 3 април 2023 г. започва надпреварата в 13-тото издание на Националния конкурс  " Зелените компании на България", известен още като "Зелените оскари". Търсят се "най-зелените компании", организатори, бизнеси и личности. Подробно за конкурса и какво трябва да знаем разказа в предаването "Радиокафе", Надя Маринова, която е едни от..

публикувано на 31.03.23 в 15:07

Златните години на джаза оживяват в концерт

На 4 април 2023 г. в столицата ще се проведе концертът "ЗЛАТНИТЕ ГОДИНИ на ДЖАЗА". Подробности за събитието пред Радио София разказа певицата Марина Господинова. "Това е проект, който много обичам и който направи една голяма пауза от може би вече повече от две години. Хората припознават тези песни по някакъв начин", отбеляза тя и добави:..

публикувано на 31.03.23 в 14:42

Фенологията препоръчва на земеделците да променят момента на засяване

С повишаването на температурата някои растителни видове започват да цъфтят по-рано, отколкото преди време, примерно преди 50 или 40 години. Това обаче може да доведе до неопрашване, до липса на плодове, защото се нарушава създадената с векове синхронизация между дивите видове. По този начин някои растения биват застрашени от изчезване ...

публикувано на 31.03.23 в 14:17

Готвенето като арт терапия за хора с увреждания

Готвенето като терапия за хора с увреждания. Върху тази благородна кауза за трета поредна година концентрира своите усилия фондация "Сийдър", като организира дарителска кампания "Готви с мен".   Със събраните средства ще могат да се реализират 12 готварски работилници, където млади хора с увреждания ще могат да развиват своите умения ...

публикувано на 31.03.23 в 13:27

Мюзикълът "Професия блондинка" за първи път на българска сцена

Клуб "Бродуей" - част от Американския университет в България , за четиринайсти път представя бродуейски мюзикъл в България. Този път те са избрали "Професия блондинка", който до момента не е показван на българска сцена . Клубът, който е съставен и се ръководи изцяло от студенти , представя спектакъла на английски език с български субтитри...

публикувано на 31.03.23 в 13:24
 „Иновации в болниците, апаратурата и медицинските изделия“

България бележи сериозен напредък във внедряването на иновативни подходи в болниците

България бележи сериозен напредък в последните години във внедряването на иновативни подходи в болниците , но по отношение на дигитализацията на здравеопазването страната ни все още е сред догонващите страни в ЕС и следващите години са ключови за наваксване. Това е един от изводите от конференцията „Иновации в болниците, апаратурата и..

публикувано на 31.03.23 в 12:05