Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

850 лв. да бъде минималната работна заплата

настояват от КНСБ

Виолета Иванова
Снимка: БГНЕС

Анализ изготвен от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ показва наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка за четвъртото тримесечие на 2022 година. Подробности пред Радио София разказа Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ).

"Нашето изследване се подчинява на т. нар. "издръжка на живота" или необходим нетен месечен доход за издръжка. Той се определя съобразно потребителската кошница и в тази потребителска кошница има включени необходими стоки и услуги за едно нормално възпроизводство на един член от домакинството. В случая говорим за работещ и необходимия месечен доход за издръжка на едно работещо лице, който в края на месец декември достига 1351 лв", посочи Иванова.

Тя добави, че брутната заплата за издръжка, която това лице трябва да получава е 1741 лв. Необходимият разход на тричленно домакинство е 2432 лв. и това са необходимите средства, с които това семейство може да си позволи един приемлив начин на живот, който не излиза извън средните национални параметри за страната. 68% или две трети от работещите по трудово правни отношения не достигат заплата, необходима за издръжка.


По думите й, след направено проучване в големите търговски вериги, 20-те жизненоважни стоки, които трябва да присъстват на нашата трапеза, съобразно минималната потребителска кошница можем да си ги купим 6.6 пъти с една минимална работна заплата. Нарастването на цените им е с 50.4% спрямо 2022 г.

"Изразено в евро, 54 евро са необходими към този етап за да покрием тази малка потребителска кошница. Наред с това в Румъния е по-малка с близо 8 евро същата тази малка потребителска кошница. Претеглено с минималната работна заплата в Румъния, която е 615 евро, тази потребителска кошница там може да се купи с минимална работна заплата 11 пъти", посочи Иванова.

Тя отбеляза, че първото, което трябва да се направи е приемането на Закона за държавния бюджет 2023 г. Удължаването на държавния бюджет от страна на служебното правителство е довело до недофинансиране на много от бюджетните сектори. Освен това трябва да има и втора актуализация на минималната работна заплата, като КНСБ още миналата година са настоявали тя да бъде 850 лв.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният директор на БНР Милен Митев

В основата на Радиото са хората

Генералният директор на БНР Милен Митев за поредното партньорство на БНР с Наградите за бизнес и туризъм и за мястото на БНР като обществена медия: "Подкрепяме наградите, защато имат кауза. Събитието свързва по естествен начин бизнеса с благотворителността. Продължаваме да се борим с разбирането от началото на 90-те, че който прави бизнес е..

публикувано на 04.08.24 в 11:38
Награди за бизнес и туризъм

Въображението те прави добър човек

Наградите за бизнес и туризъм, организирани от Балканска медийна асоциация с подкрепата на Министерство на туризма, за трета поредна година бяха връчени на яхта в Несебър.  Не само представители на юридическия и бизнес свят получиха статуетки, но отличени са и най-успешните компании за туризъм - хотели, ресторанти, туристически агенции и общини,..

публикувано на 04.08.24 в 11:02
Валентин Заяков

Валентин Заяков: туризмът - приоритетен отрасъл

Радиокафе гостува на община Несебър. Говорим за развитието на туризма по южното ни Черноморие и предизвикателсвата през летния сезон. Пръв гост е Валентин Заяков - бивш председател на Комитета за физическо възпитание и спорт, експерт по туризъм и експерт в Народното Събрание в Комисията по въпросите на младежта и спорта: "Несебър е един от..

публикувано на 04.08.24 в 10:24

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат масърлиете.  Маср - на арабски език това е името на страната Египет.  Предимно в Кайро и Александрия,..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в София и работи заедно с арх. Кирил Маричков по множество проекти, като доста училища в София - като..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00
Десислава Желева

Усещане за повече уют

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads.  Събеседник   ни е   Десислава Желева - автор, създател на един от първите читателски дневници за възрастни: "Моята учителка във втори клас ни научи, в..

публикувано на 03.08.24 в 11:42