Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да се повиши ли потребителската такса, или да отпадне напълно?

Снимка: архив

Потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар трябва да бъде увеличена. Последното ѝ определяне с Постановление на Министерския съвет е било през 2012 година. Тогава таксата се е равнявала на 1% от минималната работна заплата.

За актуализация на таксата за посещение в лекарския кабинет първи повдигнаха темата личните лекари (ОПЛ).

"Не може лекар да преглежда на цената на един трамваен билет, твърди д-р Николай Брънзалов, който е зам.-председател на УС на БЛС. Според него по-високата такса би повишила качеството на услугата, тъй като заради липса на средства част от лекарите нямат медицинска сестра.

Джипитата в България които работят по договор с НЗОК са 3950, като средно те лекуват по 1711 души. 

От БЛС са изчислили, че в момента средната възраст на общопрактикуващите лекари е 58-59 години, а 25% са в пенсионна възраст. 800 хиляди българи от 3891 населени места у нас нямат достъп до личен лекар.

Въпросът с потребителската такса е уреден в чл. 37 на Закона за здравното осигуряване. Там се казва, че всеки пациент трябва да заплаща такава такса при посещение на лекар, в болница или при зъболекар. Непроменената такса не отразява нито инфлацията през тези години, нито повишените разходи за издръжка на един кабинет“, отбеляза пред Радио София д-р Ваня Добрева, ОПЛ.

Тя припомни, че има групи хора и пациенти, които са освободени от потребителска такса. И никой не компенсира лекарите за труда им с такива лица.

„Не сме поставяли искане с конкретна сума за актуализацията на таксата. Размерът ще бъде определен от Министерския съвет. Но тя категорично трябва да бъде повишена“, допълни д-р Добрева.

Тя припомни, че има проблем и с кадрите. Малко са младите лекари, които се насочват към общата медицина. За това значение има не само заплащането, но и натовареността, административната и несвойствена дейност на ОПЛ.

От пациентски организации „Заедно с теб” възразяват и дари настояват потребителската такса да отпадне напълно

„Към нас се обърнаха много разтревожени пациенти, които се притесняват от искането на някои лични лекари потребителската такса да бъде увеличена до 8 лева - заяви пред Радио София Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“. Безпокоят се, че така ще се ограничи достъпът до здравни услуги, и това ще доведе до влошаване на здравния статус не само на хроничноболни, но и на хора с остри състояния.“

Според Георгиева през 2012 година разходите на НЗОК за първична извънболнична медицинска помощ (личните лекари) са били приблизително 2,66 млрд. лева, докато за 2022 година те са били над 6 милиарда.

Пациентските организации не приемат и другия довод на джипитата – таксата да предпазва системата от свръхползването на услуга, защото експерти се стремят да се обърне пирамидата и болните да бъдат (из)лекувани в доболничната, а не в скъпата болнична мрежа от медици и центрове.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След отварянето на пещта

Доц. Красен Троански ни представя изложбата Моментум , която се открива на 28 март в Чешкия център от 18 ч.: "Идеята се роди във връзка с юбилея на специалността "Дизайн на порцелан и стъкло" в НХА. Историята ни е свързана с Пражката академия и това е естествено продължение и избор на колеги, с които да отбележим празника ни. Искаме да..

публикувано на 25.03.23 в 16:00

По селата и у нас

Десислав Лафчиев, околоселски пътешественик за едноименната поредица : "Проектът стартира преди около 10 години. Винаги съм бил голям фен на селата, родителите ме оставяха за 2-3 седмици. Свобода без вечерен час, да можеш да тичаш по горите! В този период 2013-4 не се споменаваше хубавата страна на селата и тогава решихме да ги покажем. Има около..

публикувано на 25.03.23 в 15:00
С Александър Балкански

За цирка няма възраст

Премиера на новата програма на цирк „Балкански“- Александър Балкански е в студиото: "Ние сме седмият цирк с най-високото европейско признание, еквивалент на "Мишлен". Само пет цирка имат нашата конструктура - цирк шапито без мачти. На първо място в програмата ни са украински артисти, после идва италианска дресура на кучета, внучката ми на 8 години..

публикувано на 25.03.23 в 11:50

Травматично тийн-преживяване в песен

Група „Lefties“ представят новата си песен с видеоклип.  Даниел Стайков – вокалист и основател на групата е с нас в студиото по този повод: " Сляти " е първият ни опит да направим любовна драма. Начинът по който се качва нагоре една връзка и после слиза надолу. Песента съм я написал на 15 години за първата си приятелка. Тя беше тогава на 19. Беше..

публикувано на 25.03.23 в 11:30

Джаз скитници и измамници по Буратино

Милица Гладнишка и Никеца представят: "Лисицата и Котарака - Два вокала и една щура китара в една съботна вечер": "Никеца го видях в едно предаване за таланти, направо ме отвя. След време се събрахме в един уъркшоп по "Майстора и Маргарита". Тогава разбрахме, че можем заедно да правим музика, първата песен бе по текст на Булгаков. Правим различни..

публикувано на 25.03.23 в 10:54
София и Мила

Грешката и значението ѝ за артиста

Започва третото издание на Фестивала за илюстрация и графика – ФИГ. За него ни говорят Мила Михайлова – организатор и София Попйорданова - автор: "Грешка в книгата на Аз-а" е темата, около която се събираме. Трима родни автори и трима чуждестранни са участниците. Работилниците ни са за ризо и ситопечат, тази вечер е перформативна вечеря с терор..

публикувано на 25.03.23 в 10:37

Реставрират играчки за радост на деца бежанци

От фондация „От нас зависи“  са предприели кампания за реставриране на дарени плюшени играчки, които след това да бъдат подарени на деца-бежанци. В благородната инициатива се включват както семейства, така и училища и детски градини, а децата на бежанците сами избират плюшените си приятели. „Работим с няколко групи нуждаещи се..

публикувано на 24.03.23 в 19:43