Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какъв е икономическият профил на София?

Снимка: Столична община

Какъв е икономическият и инвестиционен профил на столицата? Столичният общински съвет в лицето на Георги Георгиев представи най-новите данни икономическия и инвестиционен профил на София. В пресконференцияра участваха представители както на "Инвест София", така и на Института за пазарна икономика.

Подробности пред Радио София разказа Мария Христова, изпълнителен директор на "Инвест София". По думите й икономиката в София се справя доста добре, независимо от заобикалящите ни кризи и виждаме сериозен ръст на БВП от 2021 г. от 7% в сравнение с 2020 г.

По думите й се затвърждават водещи сектори като търговия, енергетика и дигитални услуги. Тя сподели, че не на последно място трябва да подчертаем, че половината от чуждестранните инвестиции са в София. Христова подчерта, че безработицата в столицата е ниска, а населението е младо в сравнение с останалата част от страната.

Според думите й очакванията са за положителна тенденция на комуникация както с бизнеса, така и с академичните структури:

"Очаквам да запазим същата тенденция, каквато има и до момента. И да продължим активна комуникация както с бизнеса, така и с академичните структури за да можем да повлияем все по-благоприятно на средата".

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти: