Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъдат предприети мерки срещу графитите по сградите

Снимка: sofia.bg

Главният архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков разкри подробности в предаването "Ритъмът на столицата", относно намеренията на Столичната община да се обособят конкретни места, на които графити артистите могат да творят без да пречат и без да ги грози глоба. Паралелно с това ще започне почистване на фасадите на сградите поне в историческия център на столицата от графити и драсканици, които не могат да се определят като графити, само защото са със спрейове.

"Ясно искаме да разграничим двете направления – това, което нарекохте драсканици, или вандализма, който се извършва към сградите, които се намират не само в историческия център, но и в периферията, спрямо възможностите на младите творци да изразят себе си на някое публично място", заяви арх. Здравков.

"В тази връзка, по инициатива на г-жа Фандъкова и председателя на Столичния общински съвет потърсихме места в града, които да приютят тези творци и да им дадем възможност за изява. Това са двата моста на подлеза на "Подуяне" и моста "Чавдар", поясни архитектът. Той  допълни, че се предвижда поставянето на стени в Южен парк II около Културния център "Топлоцентрала", както и в Студентски град в парк "Студентски", срещу УНСС.

Арх. Здравков посочи още, че с тези няколко пространства, които ще бъдат обособени за графити артистите, инициативата ще се надгражда. Общинският съвет предвижда със заповед на кмета да се определят и други локации.

"Нашата цел е да създадем един по-лесен регламент по отношение на изображенията, които са безспорно творчество", каза още главният архитект. Той добави, че когато нещо започне да се маргинализира, то започва да отблъсква хората, а когато нещо започне да се подрежда, то създава принципите на реда.


"Ако преминете по една улица и счупите един прозорец и в продължение на няколко седмици този прозорец не бъде поправен, след един месец ще бъде счупен втори, трети и четвърти. Нещата се мултиплицират. Необходимо е да бъде въведен ясен принцип, че всяко едно такова деяние ще бъде санкционирано, ако бъде заловен извършителя", заяви арх. Здравков.

Освен това той каза, че това, което е изключително неприятно е, че множеството от паметниците на културата вече са издраскани с подобен тип рисунки.

Чуйте още подробности по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт като учебник

Али Абдала от ALI за концерта им с The Editors: "Ще свирим в зала 3 на НДК на 29 август. Още не мога да го осъзная. Откакто съм започнал преди 20 година, The Editors са ме изградили като артист, първите им концерти съм ги гледал от пиратски сървъри. На живо съм ги слушал само веднъж преди няколко години в Румъния. Винаги е учебник като го гледаш...

публикувано на 25.08.24 в 11:43
Зорница Христова и Ясен Григоров

Като песен, като жужене

Зорница Христова и Ясен Григоров от издателство "Точица" за новите им книги за деца: "В Ясен открих много различен подход към рисуване. Първият ни общ проект бе за един зъл охлюв. После дойде книжката със стари английски детски стихчета "Колко ягоди растат по морето" - колкото повече време минава, толкова повече ми харесва. Много интересен баланс..

публикувано на 25.08.24 в 10:41

Незаключените дворове

Мая Цанева от "Безопасни детски площадки" за играта в училищните дворове в извънучебно време: "Отварянето на училищните дворове за кварталната общност стана факт в Пловдив в началото на август, но противниците изтъкват липса на общинска охрана. Истината е, че повечето са с нови съоръжения и директорите се страхуват за тях. Грешката на Пловдив бе, че..

публикувано на 25.08.24 в 10:07

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02