Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ще бъдат предприети мерки срещу графитите по сградите

Снимка: sofia.bg

Главният архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков разкри подробности в предаването "Ритъмът на столицата", относно намеренията на Столичната община да се обособят конкретни места, на които графити артистите могат да творят без да пречат и без да ги грози глоба. Паралелно с това ще започне почистване на фасадите на сградите поне в историческия център на столицата от графити и драсканици, които не могат да се определят като графити, само защото са със спрейове.

"Ясно искаме да разграничим двете направления – това, което нарекохте драсканици, или вандализма, който се извършва към сградите, които се намират не само в историческия център, но и в периферията, спрямо възможностите на младите творци да изразят себе си на някое публично място", заяви арх. Здравков.

"В тази връзка, по инициатива на г-жа Фандъкова и председателя на Столичния общински съвет потърсихме места в града, които да приютят тези творци и да им дадем възможност за изява. Това са двата моста на подлеза на "Подуяне" и моста "Чавдар", поясни архитектът. Той  допълни, че се предвижда поставянето на стени в Южен парк II около Културния център "Топлоцентрала", както и в Студентски град в парк "Студентски", срещу УНСС.

Арх. Здравков посочи още, че с тези няколко пространства, които ще бъдат обособени за графити артистите, инициативата ще се надгражда. Общинският съвет предвижда със заповед на кмета да се определят и други локации.

"Нашата цел е да създадем един по-лесен регламент по отношение на изображенията, които са безспорно творчество", каза още главният архитект. Той добави, че когато нещо започне да се маргинализира, то започва да отблъсква хората, а когато нещо започне да се подрежда, то създава принципите на реда.


"Ако преминете по една улица и счупите един прозорец и в продължение на няколко седмици този прозорец не бъде поправен, след един месец ще бъде счупен втори, трети и четвърти. Нещата се мултиплицират. Необходимо е да бъде въведен ясен принцип, че всяко едно такова деяние ще бъде санкционирано, ако бъде заловен извършителя", заяви арх. Здравков.

Освен това той каза, че това, което е изключително неприятно е, че множеството от паметниците на културата вече са издраскани с подобен тип рисунки.

Чуйте още подробности по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се научим да живеем със стреса?

На 23 март в София Тех Парк от 9:30 сутринта в Зала "Джон Атанасов" ще бъдат представени ранната превенция на стреса и направените обобщения по проект Test my stress, финансиран по Финансов механизъм: Norway Grants. Целта на проекта е да бъде разработен алгоритъм, който дава информация за това как тялото ни реагира на стреса. Test My Stress има..

публикувано на 21.03.23 в 18:32

МОСВ организира почистване на Пирин

Дирекция "Национален парк Пирин" организира почистване на основния път към планината - асфалтовия път гр. Банско – х. Вихрен, в частта до м. "Шилигарника". Парковата дирекция осигури чували и ръкавици. Николина Ангелинина, експерт Дирекция природен парк Пирин разказа подробности за кампанията. "Времето беше с нас, инициативата започна както..

публикувано на 21.03.23 в 17:34

Как децата да разберат, че пролетта е настъпила?

Излезте навън . Свалете шапките, дебелите якета тип ескимос . Децата имат нужда да се разтоварят, да тичат, да играят, да се изразходват енергията си. Огледайте се и ако трябва почистете наоколо , за да бъде пролетта по-красива. Бъдете проактивни, оказвайте обществен натиск към хората с власт и влияние, за да се свърши повече работа...

публикувано на 21.03.23 в 17:01

Сдружение "Млад планинар" дарява чаши за хижи и заслони

За трета поредна година сдружение "Млад планинар" в Петрич организира кампания "Опаковано с любов" , в която подарява чаши на хижи и заслони в страната. Началото е поставено по повод Деня на християнското семейство, тъй като за планинарите хижите са втори дом. Много от хижите нямат финансови затруднения за закупуване на чаши, но те винаги са от..

публикувано на 21.03.23 в 16:44

Онлайн търговията бележи ръст

От 2020 г. насам трансграничната електронна търговия отбеляза силен положителен ръст. Пазарите в световен мащаб се възстановиха и дори надхвърлиха цифрите отпреди пандемията след лек временен спад в продажбите, който последва шока от COVID-19. Разбира се, имаше промяна и в потребителското поведение, като клиентите пренасочиха бюджетите си. Някои..

публикувано на 21.03.23 в 15:58

"Електрокласик" – до границата на музикалното въздействие

Неконвенционални, импровизирани електроакустични диалози ще предложат на меломаните Мануела Бончева и Николай Стойков тази събота (25 март) от 22:00 ч. в арт пространството на Théatro. Проектът, обединяващ класика и електроника в денс формат, поставя началото на поредицата „Електрокласик“ , разказаха пред Радио София двамата музиканти...

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Не е задължително да си музикант, за да участваш и изживееш джем сешън

Ако обичате любимите инструменти на Стунджи и Калин Вельов, поканата за поредния „ Fusion Ethno Percussion Jam Session “ на 23 март вечерта е само като за вас. На почит, на фокус и в най-масова употреба ще са перкусиите - Джембета, Кахони, Тарамбуки, Тъпани. Видовете са написани неслучайно с главна буква – предаваме респекта към тях,..

публикувано на 21.03.23 в 12:39