Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 9-и път България става част от света на големите възможности чрез Innovation Explorer

Снимка: fb/INNOVATION EXPLORER

За 9-и път, България става част от света на големите възможности, чрез ежегодния международен форум за иновации Innovation Explorer. Той ще се проведе на 23 февруари в зала „Джон Атанасов“ в София Тех Парк.
Повече за мащабното събитие разказа Леона Асланова, която е основател и организатор на форума и председател на Explorer Starter.

Каква е темата на събитието и до кого е адресирано

„Темата на тазгодишния форум Innovation Explorer ще бъде „Иновации за социален ръст на българското общество“, адресиран е до цялото българско общество след един много тежък период, който преживяхме заедно -  пандемията, войната в Украйна, земетресенията сега в Турция и Сирия, поредица от несполучливи избори и опит за съставяне на редовно правителство в страната“, разкри Леона Асланова.

„Цялата тази икономическа, социална, нездравословна нестабилност ни доведе до тази тема, с идеята по някакъв начин да видим, планира ли някой израстване на нашето общество – как ставаме с времето по-умни генетично, как ставаме по-здрави физически, как ставаме по-сближени и толерантни едни към други, за да живеем добре заедно“, допълни тя.

За девета поредна година мащабното събитие на агенция Innovation Starter остава вярно на доказано сполучливата си формула да е арена на най-смелите футуристични визии за развитието на света и България.

Към общата дестинация – социален ръст на обществото за ускорено икономическо развитие, предстои да ни насочат 20 експерти, не само от различни географски посоки, но и от всякакви професионални направления: физика, политика, социология, предприемачество, комунални услуги, бизнес, цифровизация, изкуство и много други.

Във форума ще вземат участие 10 международни и 10 родни гост-лектори, които обединяват разностранните си гледни точки върху темата Innovation for Social Growth: Connect the Dots.

Модератори на събитието ще бъдат водещи български журналисти като Люба Кулезич, Миролюба Бенатова,Нели Тодорова, Флора Стратиева, Лилия Мустакова, Венелин Петков.

Уводните речи ще покрият 2 основни панела.

Речта на Венелин Петков като водещ на събитието за 3 поредна година ще се концентрира върху мълчаливите общества – тези, които не виждаме, но които взимат всички важни решения за живота ни, подчерта Асланова.

„Моите уводни думи ще са върху базовите неща, които ние трябва да съхраняваме като човечество, за да продължат да оцеляват и следващите поколения – т. нар. лонгтермизъм - слънчево, дълголетно живеене за следващите поколения“, разкри Асланова.

Тя подчерта, че иновациите са приложими във всеки аспект на действителността.

"Затова решихме тази година да адресираме болезнените теми на българското общество, през успешни истории за развитието на цялата цивилизация, да дадем тема за размисъл на бизнеса, публичния сектор и стартиращите компании, колко лесно забравяме, че само по-добре образовани, въоръжени до зъби с наука, въображение и вдъхновение, ще преодолеем сегашните спешни кризи, за да превърнем България в най-доброто място на живот в света“, каза Леона Асланова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиян Михайлов

Да мечтаем наедро

Кристиян Михайлов,  Професионална асоциация по роботика, автоматизация и иновации (ПАРА) е поредният ни гост в предаването, посветено на Иновации БГ : "Роботиката е сред централните в иновацията. Компаниите интегрират все по-сложни проекти с ИИ. Имаме успешни български компании с български решения. Липсва достатъчно квалифицирана работна ръка -..

публикувано на 15.09.24 в 11:44
Със Силвия Павлова

Покрай най-чистата слънцезащита

Продължаваме с представянето на лауреати в конкурсите Иновации БГ - ред е на  Силвия Павлова , съосновател на  Wooden Spoon , компания за чиста (във всяко едно отношение) козметика, победител в категорията „Пазарно лидерство“ 2021: "Благодарение на математиката ми се отвориха вратите и към бизнес-състезанията. Ние сме на много високо място в..

публикувано на 15.09.24 в 11:06
Иван Драгоев

Винаги има страх от нови технологии

Продължаваме темата Иновации БГ с представянето на някои от победителите. В категорията „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2020 г. това бе Ондо солюшънс ООД. Слушаме  Иван Драгоев - Технологичен директор и основател: "Вече пета година предлагаме решения на малки и средни фермери - технологии, свързани с повтаряеми процеси. Намаляват се..

публикувано на 15.09.24 в 09:56
проф.Теодора Георгиева

Как иновациите променят живота ни

Фондация Приложни изследвания и комуникации е представител за България на Европейската мрежа за подкрепа на бизнеса (Enterprise Europe Network)  - най-голямата мрежа в света за подпомагане на малки и средни предприятия, които имат амбицията да "излязат" на международния пазар. Тя е  организатор на Националния конкурс „Иновативно предприятие на..

публикувано на 15.09.24 в 09:42
Църквата “Свети Николай”, Копривщица

Историята оживява - Църквата “Свети Николай”, Копривщица - нови открития

Разговорите са с архитект Иван Василев - автор на нов 3D проект, архитектурно заснемане на църквата “Свети Николай” и на ново проучване за нейната архитектура и моментно състояние. Също така архитект Василев е горд представител на вековен копривщенски род.  В срещата се включи и архитект Ивелин Любенов, който събира, изследва и съставя проучвания,..

публикувано на 14.09.24 в 16:00

Софийски разкази - “Затрупана София” и вечното състояние на Кирил Христов

Разговор със София Стоянова - автор на къси разкази и статии и на непубликувания автобиографичен роман “Две лица”, ,съставител на поетичната книга на Радой Ралин - “Късно откритие”, издадена по повод 100 годишнината на писателя. София е и автор на антологията “Правото да се очароваш”, но основната тема на разговора е Кирил Христов:

публикувано на 14.09.24 в 15:00
Николай Хайтов и преводачката Жени Божилова

Адресите на любовта - писателят Николай Хайтов и преводачката Жени Божилова

“Служебният им роман” започва със скандал: той е женен с три деца, а тя има неблагонадежден произход. Три години писателят Николай Хайтов не може да получи развод, наричат ги битово разложени, дори роднините им ги осъждат. Ванга обаче, настоява за среща с майката на Жени Божилова и ѝ казва  "Виж какво, ти правиш голям грях към твойта дъщеря...

публикувано на 14.09.24 в 14:00