Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Баницата нареди България на 5-о място в кулинарна класация

Снимка: Taste Atlas

Българската баница беше класирана в топ 10 на най-вкусните ястия със сирене в света. Тя заема пета позиция в класацията на Taste Atlas.

В топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света попадат още два български традиционни специалитета - овчарска (41 позиция) шопска салата (14 позиция).

В различните краища на България баницата със сирене се прави по различен начин и може да има различен вкус, обясни пред Радио София проф. д-р Ана Кочева, ръководител на секция „Диалектология“ в Института за български език при БАН. В това тя се е убедила с колегите си, докато са пътували във връзка с работата над интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия.

„Обиколихме Мизия, Тракия, Македония, българските исторически диаспори по света. Установихме, че баницата е най-традиционното българско ястие. Тя е свързана както с празничната трапеза, така и с ежедневието“, разказа проф. Кочева.

По думите ѝ, някои от лексемите, с които се обозначава баницата, имат славянски произход, което е доказателство колко отдавна се приготвя по нашите земи. Други названия са млин, клин, зелник („но не е непременно със зеле, а с всевъзможни зелении от градината – лапад, спанак, дори билки“) и други.
Най-старата позната форма е „гибаница“ във Видинския край. (Глаголът нагибам означава сгъвам, прегъвам.) Има названия и от турския език, например бюрек, сладката татлия и т.н.

Познати са още млечна, дърпана, мързелива, ялова баница.

Можем да говорим за кулинарни балканизми и по отношение на езика, и по отношение на храната“, акцентира проф. Кочева.

Това може да се установи и на кулинарната карта на БАН.

Върху баницата може да се екстраполират и много от ритуалите, от вярванията и отношението към хляба – от замесването до консумирането при различни поводи, допълни още специалистката от БАН. Тя съобщи, че скоро предстои да излезе книгата "Езикът на българската кухня", а до 2 години по-късно - обемист "Български диалектен кулинарен речник". 

Чуйте целия разговор на Данаил Конов.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малки любители на птиците ще ги разпознават в национално състезание

До 11 април продължава записването за тазгодишното издание на Националната олимпиада по орнитология за ученици между пети и осми клас . Първият кръг ще се проведе на 12 април онлайн в платформата Kyoso, съобщиха организаторите от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). За участие във втория кръг, който ще се проведе на..

публикувано на 03.03.25 в 17:54

“Концертмайсторите на Аполония” събира най-успелите български изпълнители в концерт

В продължение на 40 години празниците на изкуствата “Аполония” представят не само най-успелите български изпълнители, но и подкрепят младите и талантливи творци във всички жанрове. Музиката има особено значение за фестивала и специално място в художествената програма на созополските празници. За пръв път в света беше създаден уникален оркестър с едни..

публикувано на 03.03.25 в 16:55
Тодор Тачев

Пълният отличник Тодор Тачев стана "Студент на годината"

Националното представителство на студентските съвети в Република България организира XVIII издание на Националния приз "Студент на годината" , чиято цел е да отличи най-активните учащи в българските университети, които са показали постижения във всички области на науката, изкуството и спорта. "Образованието е една голяма инвестиция в..

публикувано на 03.03.25 в 16:34

Момчил Карамитев жъне успехи с късометражните новели "Златният храм" и "100 долара"

Режисьорът Момчил Карамитев представи две игрални новели по Сергей Комитски, озаглавени "Вариации за цигулка". Двете новели носят заглавията "Златният храм" и "100 долара". Това, което тематично ги обединява, са музиката и общочовешката тема за любовта - любовта към ближния и любовта към изкуството.  Момчил Карамитев разказа и че първото му..

публикувано на 03.03.25 в 15:17
Стефан Иванов

Думите в българската история според Стефан Иванов

Ако думите са облеклото на историята, с какви думи е облечена българската история? Как можем да избягаме от клишетата от учебниците и общественото говорене, но все пак разказът ни да бъде правдив и обективен за тези, на които тепърва предстои да се запознаят с важните за народа ни моменти?  Пред БНР-Радио София поетът и драматург Стефан Иванов..

публикувано на 03.03.25 в 15:05
Снимки: Столична община

Стотици български трикольори изпълниха двора на 31-во СУЧЕМ

Столичната община предостави 500 знамена за малките ученици и още 28 големи трибагреника за отбелязването на 3 март в 31-во Средно училище с изучаване на чужди езици и мениджмънт "Иван Вазов" в район "Слатина". По традиция гимназията отбелязва празника с тържествено издигане на българския национален флаг в двора на училището, песни и стихове.,..

публикувано на 03.03.25 в 13:26
Андрей Захариев

Андрей Захариев: 3 март трябва да остане Националният празник на България

Заради своята разпознаваемост на датата 3 март, заради своето утвърждаване в традицията като национален празник, би трябвало именно тя да остане Националният празник на България, каза пред Радио София историкът и журналист Андрей Захариев. "Покрай традицията хората са го утвърдили в съзнанието си като такъв. Ние, в България, много нещо..

публикувано на 03.03.25 в 12:19