Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли изкуственият интелект да създава изкуство?

Разговор за съвременно изкуство и за новия форум Wide Art

“85% от съвременното изкуство не е добро”. С коментар на този цитат от Джери Солц започва този разговор с изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски. Те обсъждат може ли да има обективни критерии, по които обекти от съвременното изкуство да се дефинират като “добри”. Двамата са организатори на новия форум за съвременно изкуство Wide Art, за който също разказват. 

Чуйте интересния разговор!


Дискусия в предаването се отключва и по темата - може ли изкуствения интелект да създава изкуство. За пример се дава новата дигитална услуга Dall-E и генерираните изображения от нея по ключови думи "калейдоскоп" и "радио журналист". (Резултатите можете да видите във видеото по-долу)


Радослав и Теодора създават лекционни събития от нов тип и приобщават публики от различни сфери към света на съвременното изкуство и култура. С Wide Art тяхната организация “Art & Culture Today” разгръща досегашната си шестгодишна дейност към един по-мащабен формат еднодневно събитие с мултидисцплинарен характер. 

Във форума WIDE ART на 18 март 2023 от 13 часа - ще вземат участие изявени български и чуждестранни специалисти от различни области на изкуството, хуманитаристиката, науката, публицистиката, както и публични личности с отношение към съвременното изкуството. Всеки от тях ще представи най-актуални, ярки и изключителни в естеството си феномени, открития, проблеми, тенденции и парадокси, свързани с тяхната сфера на експертиза или значими лични преживявания.  Публиката на WIDE ART ще може да открие пресечни точки между изкуство и психология, наука, технология, философия, мултижанрови артистични практики и др. 

Участници са Георги Тошев (журналист), Giuseppe Lo Schiavo (Италия/Англия) (съвременен художник), Иво Димчев (пърформанс артист, хореограф, визуален артист, певец), Мария Василева (изкуствовед и куратор), Мариана Тодорова (футуролог), Николай Неделчев (бизнесмен и колекционер), Светлозар Василев (психоаналитик) , Taras Chernienko (Украйна) (хореограф и съвременен звуков артист), Теодора Константинова и Радослав Механджийски (изкуствоведи, куратори, създатели на Art & Culture Today и Wide Art Forum). 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Азербайджан – музика от сърцето на Кавказ

На 19 октомври, от 19.00 ч. в зала "България", "Симфониета "София" под диригентството на Минко Ламбов и Минко Ламбов Джаз квартет представят "Азербайджан – музика от сърцето на Кавказ". Етно-симфоничният концерт ще представи фолклора и съвременните музикални тенденции в богатата музикална култура на Азербайджан. Пред Радио София посланикът на..

публикувано на 16.10.24 в 12:56
Noise Linguistix + Drumming Cellist

Втория си албум "Noise Linguistix" записа с "Drumming Cellist", представят го на живо в София

Дуото „Noise Linguistix“ и словенския барабанист, виолончелист, композитор Кристиян Крайнчан, известен още като "Drumming Cellist", ще представят новия си албум 'Tissue of Trust' (Тъкан на доверието) в последния ден на октомври. Неповторимият стил на Кристиян на всеки инструмент, който владее, дава различно измерение на звука признават..

публикувано на 16.10.24 в 12:29

СДВР: По-малко катастрофи, но с повече ранени в София

От началото на годината на територията на София са настъпили 588 тежки пътни инциденти , което е с 11 по-малко за същия период на миналата година. Това заяви комисар Николай Крушарски, началник на отдел “Пътна полиция” в СДВР , цитиран от  БГНЕС. „ Ранените при тези инциденти са 693 или с 2 повече. Загиналите на територията на София от началото на..

публикувано на 16.10.24 в 12:09

Заловиха над 380 монети и накити с неясен произход на "Калотина"

Митничари са заловили над 380 монети и накити с неясен произход на пункта "Калотина". В неделя около обяд те са проверили личния багаж на един от пътниците от влизащ в страната автобус, пътуващ от Словения за България. У него митническите служители са открили недекларирани 361 монети, 11 медальона, два кръста и две верижки, една халка,..

публикувано на 16.10.24 в 11:53

Спират временно водата в кварталите „Изток“ „Обеля“ и „Младост“ 3

Заради ремонти „Софийска вода“ временно спира водата на 17. октомври (четвъртък) в части от жилищните комплекси „Изток“ „Обеля“ и „Младост“ 3. В ж.к. “Изток” водоподаването ще бъде спряно до 21.30 ч. в карето между ул. “Незабравка”, ул. “Константин Щъркелов”, ул. “Латинка”, ул. “Чарлз Дарвин”, бл.50, бл. 51, бл. 52 на ул. “Незабравка”, ул. “Тончо..

публикувано на 16.10.24 в 10:45
Владимир Тодоров

Владимир Тодоров: Въпреки по-малкото жертви, България е на първо място по загинали по пътя

Въпреки че статистиката отчита с около 60 жертви по-малко за изминалите месеци от 2024 г., броят на загиналите деца по пътищата на България остава да е около 30. "Надявам се тенденцията на намаляване да продължи, защото ние сме на първо място по загинали на 1 млн. души – коментира пред БНР-Радио София Владимир Тодоров , учредител на Българската..

публикувано на 16.10.24 в 09:25