Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво предвижда образователна и социална програма в областите Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен

Забавно лято за децата, медицински прегледи за възрастните

Лятото наистина може да бъде забавно и без смартфони
Снимка: Архив на програмата

Осмото издание на програмата „Забавно лято, грижовна есен“ започва с 20 образователно-приключенски академии за 500 деца в 18 населени места в страната. С нея са ангажирани от фондация bCause и Българската болнична асоциация.

В програмата освен детските академии са включени и дейности, насочени към възрастни хора чрез здравна грижа, към стартиращия местен бизнес - чрез „Академия за местни предприемачи“, както и към учители - чрез обучения по методи на неформалното образование.

Програмата се провежда в 5 региона на България, където тютюнопроизводството е традиционен поминък - областите Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен.

През следващия месец предстоят 20 образователно-приключенски петдневни академии за деца от I до VII клас (▼) . Новото тази година е, че децата ще пътешестват на крилете на вълшебни народни приказки от четирите края на света.


В програмата на академиите се преплитат активности за работа в екип, научни експерименти и упражнения за развиване на знанията, въображението и светоусещането.

Всяка академия ще завършва с представяне на собствена интерпретация на децата пред родителите и приятелите им.

Шестата поредна „Академия за учители“ ще включва общо 20 участници. Предвидени са специални програми за учители в начален курс, както и за първокласниците в 3 паралелки в Абланица и в Странджево - чрез ускорено ограмотяване и проектно-базирано учене, съобразено с държавните образователни изисквания. През учебната година ще има индивидуално менторство за учителите за подкрепа при въвеждане на новите образователни методи.

Партньор в провеждането на детските и учителските академии е Народно читалище „Бъдеще сега“.

И тази година в „Забавно лято, грижовна есен“ в 26 населени места са предвидени традиционните медицински прегледи за възрастните хора. В тях ще участват  лекари специалисти по кардиология, гастро-ентерология, ортопедия, урология, неврология, пулмология или ендокринология.

„Академията за местни предприемачи“ е насочена към инициативни хора със смислени за местните общности бизнес идеи. След одобрение на първоначалните идеи и съответно обучение, екипите с най-добрите бизнес планове ще се състезават за безвъзмезден награден фонд, който ще им даде възможност за започване или развитие на бизнеса им.

Още подробности за програмата може да научите от разговора на Данаил Конов с адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

Тя изтъкна, че проектът отново е показал наяве част от проблемите в здравеопазването – липсата на достатъчно млади лекари, недофинансиране на сектора, както и неглижиране на здравето от страна на пациентите.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Янакиев

Иван Янакиев, БДВО: Трябва да обогатяваме и надграждаме езика

Силата и ролята на комуникациите в днешно време са особено важни в отправянето на послания по значими за обществото теми. Това е мултидисциплинарна област, изискваща комплексни умения, динамиката на развитието дори е още по-голяма от тази на технологиите. Експертите в тази област трябва да са не само за пример в изказа, но чрез медиите..

публикувано на 24.05.24 в 17:54

БЕРОН - правописен и правоговорен речник на едно място

Дигиталната езикова платформа за Б ългарски е зикови р есурси он лайн ( БЕРОН ) – версия на официалния правописен речник на българския език, вече помага на ученици и възрастни, които държат да се изразяват добре и да пишат правилно думите, да спазват граматичните правила. Съдържанието на БЕРОН се разработва от езиковеди от Секцията..

публикувано на 24.05.24 в 16:32

Мисията ми е не просто да съм известен, а да предам посланието на музиката

В предаването “Добър вечер, София“ Роман и Яна посрещнаха рапъра FYRE , който представи своята песен "Дишай" - част от новия му албум "Откровение III: Новорождение". Песента е поредното музикално предложение от младите хип-хоп артисти, което не само приковава и увлича своите слушатели, но и носи смислени послания, които доказват силата..

публикувано на 24.05.24 в 16:20

Ще окаже ли влияние върху избирателите делото срещу Тръмп?

Тази седмица приключи изслушването на свидетели в делото срещу бившия американски президент Доналд Тръмп за плащане на пари за купуване на мълчание с цел повлияване на изборите през 2016-а. В залата на съда в Манхатън продължи разпита на ключовият свидетел – бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен, като защитата се опита да постави под съмнение..

публикувано на 24.05.24 в 15:25
Дамян Дамянов, художник, илюстратор, автор на

"Шекспир за деца", стикери за Вайбър и "Под езика" представи художникът Дамян Дамянов

Дамян Дамянов е художник и писател. Автор на проекта “Под езика“, на стикери за Вайбър, посветени на 24 май, художник на книгата "Шекспир за деца“. Освен всичко това, Дамян Дамянов е баща на 12-годишната Яна, която е от поколението изключително свързано с дигиталните устройства, поколение, за което целият свят минава през екрана. Но Яна..

публикувано на 24.05.24 в 14:29

Васил Терзиев: Деца, обичайте книгите, не спирайте да търсите знанието!

По случай 24 май столичният кмет Васил Терзиев поздрави софиянци пред паметника на Кирил и Методий и Народната библиотека с думите: "Празнуваме един от най-светлите и вдъхновяващи български празници. Ден, посветен на великото дело на светите братя Кирил и Методий, които ни дариха с азбука и писменост, поставяйки основите на нашата идентичност,..

публикувано на 24.05.24 в 14:14