Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какво предвижда образователна и социална програма в областите Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен

Забавно лято за децата, медицински прегледи за възрастните

Лятото наистина може да бъде забавно и без смартфони
Снимка: Архив на програмата

Осмото издание на програмата „Забавно лято, грижовна есен“ започва с 20 образователно-приключенски академии за 500 деца в 18 населени места в страната. С нея са ангажирани от фондация bCause и Българската болнична асоциация.

В програмата освен детските академии са включени и дейности, насочени към възрастни хора чрез здравна грижа, към стартиращия местен бизнес - чрез „Академия за местни предприемачи“, както и към учители - чрез обучения по методи на неформалното образование.

Програмата се провежда в 5 региона на България, където тютюнопроизводството е традиционен поминък - областите Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен.

През следващия месец предстоят 20 образователно-приключенски петдневни академии за деца от I до VII клас (▼) . Новото тази година е, че децата ще пътешестват на крилете на вълшебни народни приказки от четирите края на света.


В програмата на академиите се преплитат активности за работа в екип, научни експерименти и упражнения за развиване на знанията, въображението и светоусещането.

Всяка академия ще завършва с представяне на собствена интерпретация на децата пред родителите и приятелите им.

Шестата поредна „Академия за учители“ ще включва общо 20 участници. Предвидени са специални програми за учители в начален курс, както и за първокласниците в 3 паралелки в Абланица и в Странджево - чрез ускорено ограмотяване и проектно-базирано учене, съобразено с държавните образователни изисквания. През учебната година ще има индивидуално менторство за учителите за подкрепа при въвеждане на новите образователни методи.

Партньор в провеждането на детските и учителските академии е Народно читалище „Бъдеще сега“.

И тази година в „Забавно лято, грижовна есен“ в 26 населени места са предвидени традиционните медицински прегледи за възрастните хора. В тях ще участват  лекари специалисти по кардиология, гастро-ентерология, ортопедия, урология, неврология, пулмология или ендокринология.

„Академията за местни предприемачи“ е насочена към инициативни хора със смислени за местните общности бизнес идеи. След одобрение на първоначалните идеи и съответно обучение, екипите с най-добрите бизнес планове ще се състезават за безвъзмезден награден фонд, който ще им даде възможност за започване или развитие на бизнеса им.

Още подробности за програмата може да научите от разговора на Данаил Конов с адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

Тя изтъкна, че проектът отново е показал наяве част от проблемите в здравеопазването – липсата на достатъчно млади лекари, недофинансиране на сектора, както и неглижиране на здравето от страна на пациентите.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Ганев: Достигнахме историческия си максимум в близостта до средноевропейския стандарт на живот

Колкото и да не ни се вярва и да нямаме това усещане, българите живеят все по-добре и догонват средноевропейските доходи и стандарт на живот. Това твърдят икономистите, опирайки се на свои данни и показатели. Пред Радио София коментар направи Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна икономика , позовавайки се на извършен..

публикувано на 28.03.23 в 20:05
Актьорът Васил Драганов в

"Разбрах, че просто трябва да практикуваш тази професия"

В Международния ден на театъра, в предаването "Добър вечер, София" се срещаме с Васил Драганов – обичан български актьор. Неговата кариера е всеобхватна, познат е от театралната сцена и от малкия екран. Споделя, че любовта му към публиката се заражда още в далечната 1982 година, когато е избран за конферансие в програмата за завършването на..

публикувано на 28.03.23 в 16:44

Добрият ефект от платформата за цените още е под въпрос

За момента от новосъздадената от служебното правителство електронна платформа за наблюдение на цените на основните храни още не се вижда конкретна практическа полза за потребителите . Това са впечатленията от изложеното съдържание и изложените функционалности, твърди създателят на сайта „Ние, потребителите“ Габриела Руменова .  Там..

публикувано на 28.03.23 в 16:34

"Tu secreto" е първият самостоятелен сингъл на Алекс Линарес

Алекс Линарес е музикант от българско перуански произход. Психиатър по образование и музикант по душа, той започва като вокал на латино бандата "Mango Duende" още през 2008. " Mango Duende" си е колективът, с който работя и до сега, поне за живи събития. За "малки" и "гоелми" неща винаги Калин Жечев е на пиано с мен . Борис Таслев е на бас..

публикувано на 28.03.23 в 16:26

Автобиографията на Чарли Чаплин с ново издание

Излезе новото издание на книгата "Чарлс Чаплин - Моята автобиография" , която е със завидните 567 страници откровения от самия актьор. Темз Арабаджиева разказа подробности пред Радио София. "Това е може би една от първите автобиографии на известни личности, които се появяват изобщо в световен мащаб. И като първа такава тя има още една..

публикувано на 28.03.23 в 15:24

Поредица от концерти представя песни от филми

Софийският духов оркестър и 144-то училище създадоха нов проект "Кино по ноти". Повече подробности за него в ефира на Радио София разказаха Евгения Михайлова, директор на Общинския културен институт Дом на културата "Искър" и Юли Дамянов, главен диригент на Софийския духов оркестър. През 2022 г. ОКИ "Искър" е кандидатствал по програма за..

публикувано на 28.03.23 в 14:41
Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация

Специалисти от ВМА с поредна чернодробна трансплантация

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – първа от началото на 2023 година. Реципиентът и донорът са мъже – и двамата на 58 години. Трансплантацията започна късно вечерта на 26 март. Експлантацията бе извършена във великотърновската болница, като по-рано през деня наш екип бе..

публикувано на 28.03.23 в 14:16