Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Европейските градове: умно, устойчиво и справедливо развитие

4
CITIES Торино
Снимка: Andrea Guermani

Пето издание на CITIES – форум за устойчиво градско развитие

Нови 120 милиона евро ще бъдат достъпни за иновативни градски решения през май:

Тази година голямото събитие събра представители на 130 градски представители – не само на столици, но и от малки и средни градове. Лайтмотивът на CITIES през 2023 е разширяването и обогатяването на устойчивото градско развитие така че никой да не изостава, независимо в коя част на ЕС се намира.

Форумът се провежда за пети път, като първите две издания са във Брюксел, а след това – в Ротердам и Порто. От 2020 има две нови, ярко изразени тенденции – зелената и дигиталната трансформация на градовете, теми, които бяха водещи по време на дискусиите в Торино.

Торино е бил избран за домакин сред 19 града, изявили желание да приемат CITIES. И това не е никак случайно – четвъртият по големина град в Италия и център на Пиемонт е наистина добър пример за ефективно и с визия използване на европейски средства и правилното им насочване и комбиниране с финансите на града. Център на Савойското кралство, след обединението на Италия през 1861, Торино е първата столица. В началото на 20 век обаче, градът е голям индустриален център и всичко е подчинено на продуктивността, дори разписанието на градските автобуси е било съобразено със смените във фабриките. Десетилетия по-късно, едно от големите предизвикателства е трансформирането и социализирането на огромните индустриални зони. Първите стъпки са правят в средата на 90-те, тогава идват и първите европейски средства за градско развитие и сега започват да се „берат плодовете“ от тяхното умно инвестиране.

В такава сграда се проведе и Форумът за градско развитие. OGR Torino е хъб за конференции, бизнес акселератор, там се организират събития от сферата на съвременното изкуство, концерти, академични срещи. Разположен на територия от 35 000 кв.м. с интегрирана железопътно хале, точно до Политехническия университет, OGR e едновременно модерна и запазила доброто от миналото по един красив и изчистен начин.

Един от ключовите моменти по време на Форума беше обявяването на новата Европейска градска инициатива (European Urban Initiative, EUI) със следните приоритети – увеличаване на иновациите и подобряване на качеството на инвестициите в градските зони.

Почти 72 процента от европейците живеят в градовете и техните околности и се борят с различни предизвикателства – подчерта Елиза Ферейра, еврокомисарят в сферата на сближаването и реформите, -  и те се борят с различни предизвикателства, сред които безработицата, миграцията, мръсния въздух, демографската криза. През последната година в рамките на кохезионната политика беше засилена подкрепата за градовете и поне 8 процента от Европейският фонд за регионално развитие ще бъдат насочени към градовете. Сега с тази нова инициатива градовете ще имат директен достъп до средства за умно, устойчиво и справедливо развитие“.

Една от новостите е фокусът върху обмена на капацитет и знания за устойчиво градско развитие. През май ще бъде обявен нов прием на предложения за подкрепа на градски иновации, като 120 милиона евро ще бъдат разпределени за развитието на зелени градове, устойчив туризъм и запазване на талантите по места. През настоящия програмен период (2021 – 27), бюджетът за надграждане на постигнатото в рамките на Urban Innnovative Actions е 450 милиона евро (в предния период 372 милиона бяха разпределени в подкрепа на 86 градски проекта).

Форумът беше открит от комисар Ферейра, кмета на Торино Стефано Русо и чешкия министър на регионалното развитие Иван Бартош. В рамките на два дни течаха различни дискусии и панели с кметове и градски лидери от Болоня, Хелсинки, Лион, Витория-Гастейц (столица на баските и една от предишните зелени столици на Европа), Турку, Корк, Лодз, Гданск и други, с добри примери как градовете да се трансформират и да станат не само по-зелени и по-умни, но и по-приемащи и никога изключващи, като гражданите бъдат въвлечени все по-активно в тези промени.

Новият Европейски Баухаус (NEB) с трите си стълба (устойчивост, естетика и включване) беше важна част от обсъжданията как да бъдат трансформирани градовете – самото заглавие на първия панел „Ще спаси ли красотата света“ е показателно. През юни ще бъдат обявени за трета поредна година 15-те носители на наградите на NEB от 1400 кандидатури, като всеки от тях ще получи по 30 000 евро.

Друга инициатива, обявена през този месец, е свързана с взаимодействието между Новия Европейски Баухаус и партньори от градските власти в Украйна, които да бъдат подпомогнати със знания и капацитет по линия на побратимените си градове (и не само), за да може след края на войната, градовете там да бъдат изградени в унисон с новите устойчиви градски тенденции в ЕС.

CITIES се организира от Главна дирекция „Регионално развитие“ на ЕК.


По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Ганев: Достигнахме историческия си максимум в близостта до средноевропейския стандарт на живот

Колкото и да не ни се вярва и да нямаме това усещане, българите живеят все по-добре и догонват средноевропейските доходи и стандарт на живот. Това твърдят икономистите, опирайки се на свои данни и показатели. Пред Радио София коментар направи Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна икономика , позовавайки се на извършен..

публикувано на 28.03.23 в 20:05
Актьорът Васил Драганов в

"Разбрах, че просто трябва да практикуваш тази професия"

В Международния ден на театъра, в предаването "Добър вечер, София" се срещаме с Васил Драганов – обичан български актьор. Неговата кариера е всеобхватна, познат е от театралната сцена и от малкия екран. Споделя, че любовта му към публиката се заражда още в далечната 1982 година, когато е избран за конферансие в програмата за завършването на..

публикувано на 28.03.23 в 16:44

Добрият ефект от платформата за цените още е под въпрос

За момента от новосъздадената от служебното правителство електронна платформа за наблюдение на цените на основните храни още не се вижда конкретна практическа полза за потребителите . Това са впечатленията от изложеното съдържание и изложените функционалности, твърди създателят на сайта „Ние, потребителите“ Габриела Руменова .  Там..

публикувано на 28.03.23 в 16:34

"Tu secreto" е първият самостоятелен сингъл на Алекс Линарес

Алекс Линарес е музикант от българско перуански произход. Психиатър по образование и музикант по душа, той започва като вокал на латино бандата "Mango Duende" още през 2008. " Mango Duende" си е колективът, с който работя и до сега, поне за живи събития. За "малки" и "гоелми" неща винаги Калин Жечев е на пиано с мен . Борис Таслев е на бас..

публикувано на 28.03.23 в 16:26

Автобиографията на Чарли Чаплин с ново издание

Излезе новото издание на книгата "Чарлс Чаплин - Моята автобиография" , която е със завидните 567 страници откровения от самия актьор. Темз Арабаджиева разказа подробности пред Радио София. "Това е може би една от първите автобиографии на известни личности, които се появяват изобщо в световен мащаб. И като първа такава тя има още една..

публикувано на 28.03.23 в 15:24

Поредица от концерти представя песни от филми

Софийският духов оркестър и 144-то училище създадоха нов проект "Кино по ноти". Повече подробности за него в ефира на Радио София разказаха Евгения Михайлова, директор на Общинския културен институт Дом на културата "Искър" и Юли Дамянов, главен диригент на Софийския духов оркестър. През 2022 г. ОКИ "Искър" е кандидатствал по програма за..

публикувано на 28.03.23 в 14:41
Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация

Специалисти от ВМА с поредна чернодробна трансплантация

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – първа от началото на 2023 година. Реципиентът и донорът са мъже – и двамата на 58 години. Трансплантацията започна късно вечерта на 26 март. Експлантацията бе извършена във великотърновската болница, като по-рано през деня наш екип бе..

публикувано на 28.03.23 в 14:16