Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Светлозар Петров: Икономическата криза все още не се е отразила на пазара на труда

На 1 април стартират Национални дни на кариерата

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическата криза все още не се отразила на пазара на труда, като съкращение на персонал и повишаване на безработицата. Това каза пред Радио София Светлозар Петров от JobTiger. Все още има много отворени позиции за работа.

„Работодателите все още са изключително внимателни, гледат да не съкращават без нужда, защото най-ценният капитал са хората. Когато имаш обучени хора и ги съкратиш, после е много по-скъпо да наемеш нови и да ги обучаваш. Така че все още пазарът на труда се държи много добре“, уточни Светлозар Петров.

По думите му, кризата засега се очертава да остане асиметрична и обясни:

„Не е секторно обусловено, колкото конкретната компания и нейните пазари как се държат, т.е. фирмите, на които доставят дали ще продължават да купуват или не. Когато кризата е такава, че засяга всички сектори, тогава е доста по-страшно. При асиметричните кризи нещата са приемливи и имаме големия шанс да се промъкнем между капките“, каза Светлозар Петров.

Той добави, че предвид предстоящия туристическия сезон и хотелиерите, и ресторантьорите търсят персонал.

„Кризата и инфлацията не се е отразила чак дотам, че да спре потреблението. Все още кафенетата, ресторантите са пълни и предвид идващия сезон, в този сектор има най-голям растеж на обявите. В другите има задържане - малък, несъществен спад“.

Петров обясни, че всяко умение, което се търси на пазара на труда, колкото е по-рядко, толкова тези специалисти са по-търсени. Кандидатите за работа не трябва да се подценяват, когато се явяват на интервю за дадена позиция, нито да се надценяват, посъветва експертът.

За поредна година, JobTiger организира Национални дни на кариерата.

50 000 – 60 000 души са започнали работа през годините от Национални дни на кариерата. Към ден днешен, това е форум за студенти, за първа работа и за хора с максимум 5 години стаж. Компаниите идват подготвени с такива позиции“, добави Светлозар Петров.

Събитието започва на 1 април в София и ще приключи на 11 април в Русе.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "КООП Банкя 2023" продължава до 11 юни с богата програма

Четиридневният фестивал „КООП Банкя 2023” продължава до неделя, 11 юни, съобщи пред БНР-Радио София Александра Александрова, зам.-кмет на едноименния район. Основната цел на станалия вече традиционен за Банкя фестивал е създаване на благоприятна среда за изява на хората с увреждания и активното им включване в обществени прояви...

публикувано на 09.06.23 в 17:51

Безопасността на детските площадки ще бъде обсъдена в София Тех Парк

На 17 юни 2023 г. от 10 до 16 часа в "София Тех Парк" ще се проведе събитието "Ваканцияда", което е инициирано от Сдружение "Безопасни детски площадки". Подробности в ефира на Радио София разказа Мая Цанева. "Идеята е, че искаме да съберем на едно място различни дейности и организации, които предлагат възможност на градските деца да прекарат..

публикувано на 09.06.23 в 17:26

Проектът "Бебе.бг" с призив за информираност и превенция на репродуктивното здраве

Таня Генова е инициатор и организатор на проекта "Бебе бг" и инициатор на панелна дискусия "Фертилитет, репродуктивно здраве и превенция при младите хора“ В разговор с нея в предаването "Радиокафе", говорим за популяризирането на темата за репродуктивното здраве, както и за превенцията при младите хора "Най-сложната задача в..

публикувано на 09.06.23 в 17:18

Яница Петкова: Започна избистряне и преформатиране на политическите сили

Тези, които съставляваха двата основни опозиционни лагера през последните 2 години в българската политическа система, се принудиха от обстоятелства да съставят тази странна за нашите ширини коалиция. Но все още не може да се каже със сигурност, че политическата криза е приключила. Това смята и изрази в коментар пред БНР-Радио София..

публикувано на 09.06.23 в 17:05
Румяна Коларова

Румяна Коларова: Още не виждаме как ще се раздели властта и дали ще се споделя отговорността

Още не сме видели пълната конструкция на правителството , за край на политическата криза е рано да се говори, но със сигурност са направени първи стъпки към постигане на някакво разрешение. „Желанието на ГЕРБ беше да има споделена отговорност за действията на това правителство , но до този момент фактически основната се носи от..

публикувано на 09.06.23 в 15:57

Уъркшоп по уличен театър за деца ще обучава и забавлява малките палавници

Безплатен уъкшоп по уличен театър за деца, едно събитие, което ще се случи в утрешния ден, 10 юни 2023 г. и включва в себе си различни инициативи. Дамяна Коева, един от организаторите на инициативата, разказа повече в предаването "Радиокафе". "Това е една нова инициатива на нас, артистите от Пътуващ театър "Скрин", които в последните години..

публикувано на 09.06.23 в 15:14

Спортът "Водна топка" се завръща с предстоящо Европейско първенство

В предаването „Радиокафе“ на гости бяха две дами – Свобода Михайлова , която е част от УС на Федерацията по водна топка, и Цветелина Бижева – капитан на българския отбор по водна топка, преподавател в Националната спортна  академия и се състезава за швейцарски клуб. Защо спортът „Водна топка“ не е на повърхността? „Много се радвам,..

публикувано на 09.06.23 в 13:48