Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правят дигитална страница на всяко българско село

Повече хора бягат от града на село отколкото от обратното, казва Ивайло Вътовски - основател на специална платформа

Животът на село все повече привлича младите градски хора. По данни на платформата „Живот на село“ над 100 хиляди души са загърбили градския живот в последните няколко години.

Ето какво сподели Ивайло Вътовски – основател на платформата:

„Това което виждаме и в данните на Националния статистически институт, притокът на хора към селата надвишава този от селата към града, реално тази тенденция се засили в последните няколко години“, посочи той.

По думите му, целта на платформата да помага на градски хора, които искат да се преселят на село, просто за да балансират градския живот със селския. 

Той изтъкна, че всъщност градският човек знае малко за селата, за качеството на живот там и оттук се получават разминавания – някои си купуват имот и след това отново се връщат в града, защото не им понася тишината и спокойствието.
„Целта е, чрез платформата да се анонсират селата с техните позитиви и минуси, така че всеки човек да си прецени и отсее тези от тях, които биха благоприятствали за по-добрия негов живот“, поясни Ивайло Вътовски.

Платформата ще бъде преведена и на английски, увери той.

„Има и много чужденци от Западна Европа, които решават в пенсионна възраст да се преселят в България, заради по-достъпният стандарт на живот тук, съобщава още Вътовски.

През юли тази година екипът на платформата планира публикуването на обяви за имоти и работа, а през ноември ще бъде създадена дигитална страница на всяко село с пълна информация за него - за имотите, които се продават там, за работата, която може да се свърши, за услугите, които могат да се получат в и около селото, каза още той. Идеята е, когато човек попадне онлайн в някое село, да разбере какви са възможностите за услуги и за развитие там.

Младите хора всъщност внасят живеца в селата, дори и да са там само през летните месеци, каза още той.

Чуйте още интересни подробности от разговора на Лъчезар Христов в звуковия файл.


Има и такива села - като Старо Железаре

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26

"60 от сърце" - безплатни театрални представления за деца и уязвими групи

Режисьорът Олег Степанов, продуцентът Траян Велев и актрисата Десислава Моралес са екипът, който стои зад множество инициативи, за които разказаха при своето гостуване в предаването "Добър вечер, София". Първият спектакъл разработен от тях е "Островът на съкровищата". Идеята за създаването на детско представление идва от Олег Степанов,..

публикувано на 25.04.24 в 13:50

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20 години...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Откриват с изложба обновения Клуб на фоторепортера в подлеза под Ларгото

Клубът на фоторепортера отново отваря врати в подлеза под Ларгото. След обновяването, в него ще бъдат представени фотографии на изявени български и чуждестранни фоторепортери от национални медии. Те ще покажат най-силните си кадри от България и света. На 14 май ще бъде открита изложбата “Фотожурналистиката е жива“, която показва състоянието на..

публикувано на 25.04.24 в 12:25