Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване показва:

По-щастливи сме, отколкото ни внушават

Снимка: unsplash.com

С оптимизъм, се зарежда нацията ни, въпреки кризисните времена, през които преминаваме. Това е тенденцията през последните 5 години, отчетена в резултатите на проучването на агенция „BluePo!nt“.

През т.г. с 4% се е вдигнал делът на хората, които вярват, че щастието зависи от самите нас (42%), спрямо 38% през 2018 г.

Имаме чувството, ч сме нещастни, ама цифрите говорят за друго, коментира пред Радио София Гергана Иванова – управител на The Smarts, създатели на пратформата Praktika.

„Щастието е въпрос на личен избор и субективни критерии. То е индивидуално усещане, обусловено от много фактори и компоненти. За разлика от други измервания, по които има сигурни метрики, ние търсихме самооценката на българите за това как те виждат своето щастие. От 2018 г. насам имахме доста трудни и интересни години, включително и т. нар. ковидни. Очакванията бяха, че има страхотни промени в ценности в поведение.

Проучването, което реализирахме, изследва нагласата към щастието на българина, пречупена през призмата на различните социални групи, в които той съществува. Резултатите показват, че щастливият човек е в най-голяма степен здрав, обичан и се радва на малките неща. Хармонията и спокойствието, в противовес на динамиката в ежедневието, препраща към щастливите хора“, коментира Юлиан Добрев, управител и директор Анализи в „BluePo!nt“. 

По думите му, за българите щастието се свързва с изконни ценности - здравето (неизменно на първо място), близките хора, семейството, окръжаващия кръг, усещането за свобода, за хармония, за баланс, възможността да имаш професионалната реализация, да се развиваш, любовта.


Числата говорят:

  • В топ 3 на спонтанните отговори, изследващи дефиницията за щастие, част от проучването, се подреждат здраве (27,3%), спокойствие (16,9%) и здраво семейство (15,5%).
  • Най-ключовите приоритети отново са насочени към осигуряване на добро бъдеще за децата (95,2%), както и постигането на финансова независимост.
  • За 70,6% от българите е все по-важно да отделят време за благотворителност. Едва след това по степен на важност се подреждат високата работна позиция (60,1%), новите придобивки – автомобил (22,2%), дрехи (25,6%), и пътуванията в чужбина (19,8%).
  • 43,6 на сто от респондентите твърдят, че щастието им зависи както от тях самите, така и от други фактори извън собственото влияние. 42% вярват, че държат в щастието си в свои ръце.

„Щастието наистина отново минава през работната среда, но вече не се застоява толкова там. Щастливите получават и дават любов, но също така са и тези, които въпреки случващото се, намират място за усмивката си, изправят се и успяват да продължат“, коментира още Добрев.

Количественото проучване е реализирано с онлайн анкета сред 521 души (спрямо 512 през 2018 г.). Данните са събрани сред градско население в периода 1-28 февруари 2023 г. С цел максимална сравнимост на резултатите, въпросите, зададени на респондентите преди 5 години, са запазени непроменени, за да очертаят промените в нагласите за щастието на българите днес. 

Резултатите от това проучване са съзвучни с данните от Световното изследване на ООН, което подрежда България на 77-о място в класацията за най-щастлива нация между 150 държави – 8 места по-напред, в сравнение с 2022 г., отбеляза Гергана Иванова: „Така че – да, по-щастливи сме от това, което ни внушават“.

Чуйте разговора на Катя Василева.


По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мобилни пунктове приемат опасни отпадъци от домакинства

През този месец в много населени места текат есенните кампании за събиране и предаване на опасни битови отпадъци. Мобилни пунктове се разполагат по график в Кюстендил, Радомир, Правец и други градове. Безвъзмездно се приемат опасни отпадъци, образувани от домакинствата, като например: Живак и уреди, съдържащи живак (живачни..

публикувано на 11.09.24 в 12:12

Кметът на "Люлин": До март 2025 г. на опасното кръстовище светофар ще има!

Светофарна уредба на кръстовището на булевардите „Панчо Владигеров“ и „Петър Дертлиев“ в "Люлин" ще бъде поставена , обеща кметът на едноименния столичен район Георги Тодоров в ефира на БНР-Радио София. Той увери, че е добре запознат с проблема. Провеждал е няколко срещи с гражданите, жители на района. Изпращал е писма до структурите в..

публикувано на 11.09.24 в 11:21

Жители на "Люлин" протестират заради опасно кръстовище

В столичния квартал "Люлин-5" днес сутринта се проведе протест за безопасно движение преди първия учебен. Недоволните се събраха на кръстовището на булевардите "Д-р Петър Дертлиев" и "Панчо Владигеров" . Причината за протеста са поредица молби към Столичната община за обезопасяване на опасното кръстовище , които молби остават нечути. Пред..

публикувано на 11.09.24 в 10:20

"Аз съм София" – новият градски фестивал на изкуствата и емоциите

Фондация "Аз съм София" с подкрепата на Столична община организира най-новия и най-голям градски столичен фестивал "Аз съм София" , като част от програмата "София празнува 17 септември" с вход свободен. Фестивалните събития ще бъдат от 17 до 23 септември, в пространството пред НДК и кино "Кабана". Посетителите ще се потопят в улични..

публикувано на 11.09.24 в 09:23
Листопадът започна

Валежите спират, облачността намалява

Днес ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи от дъжд, главно в източната половина на страната ще са придружени с гръмотевици и ще са значителни по количество. След обяд от запад валежите ще отслабват и спират, вечерта облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Вятърът ще е слаб до умерен, в източните райони - от..

публикувано на 11.09.24 в 07:15

Ролята на медиаторите в междусъседски спор

Какви са правата ни в междусъседски спор и как да подходим най-умно в решаването на казуси? Проблемите могат да бъдат от най-различно естество, а има и случаи завършили фатално за едната от страните. Подробности разказа адв. Албена Комитова. Тя е медиатор, обучител с 18 години медиаторска практика и 24 годни адвокатска практика към Софийска..

публикувано на 10.09.24 в 18:26

Готови ли са аптеките за електронните рецепти

От началото на септември аптеките работят по нови правила за електронните рецепти - какво въвежда тази промяна? Според публикациите в медиите голяма част от аптеките не са готови да работят по новите изисквания, защото още не са променили своя софтуер. От Асоциацията на собствениците на аптеки са заявили, че подобно отношение е безпардонно към..

публикувано на 10.09.24 в 17:07