Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проучване показва:

По-щастливи сме, отколкото ни внушават

Снимка: unsplash.com

С оптимизъм, се зарежда нацията ни, въпреки кризисните времена, през които преминаваме. Това е тенденцията през последните 5 години, отчетена в резултатите на проучването на агенция „BluePo!nt“.

През т.г. с 4% се е вдигнал делът на хората, които вярват, че щастието зависи от самите нас (42%), спрямо 38% през 2018 г.

Имаме чувството, ч сме нещастни, ама цифрите говорят за друго, коментира пред Радио София Гергана Иванова – управител на The Smarts, създатели на пратформата Praktika.

„Щастието е въпрос на личен избор и субективни критерии. То е индивидуално усещане, обусловено от много фактори и компоненти. За разлика от други измервания, по които има сигурни метрики, ние търсихме самооценката на българите за това как те виждат своето щастие. От 2018 г. насам имахме доста трудни и интересни години, включително и т. нар. ковидни. Очакванията бяха, че има страхотни промени в ценности в поведение.

Проучването, което реализирахме, изследва нагласата към щастието на българина, пречупена през призмата на различните социални групи, в които той съществува. Резултатите показват, че щастливият човек е в най-голяма степен здрав, обичан и се радва на малките неща. Хармонията и спокойствието, в противовес на динамиката в ежедневието, препраща към щастливите хора“, коментира Юлиан Добрев, управител и директор Анализи в „BluePo!nt“. 

По думите му, за българите щастието се свързва с изконни ценности - здравето (неизменно на първо място), близките хора, семейството, окръжаващия кръг, усещането за свобода, за хармония, за баланс, възможността да имаш професионалната реализация, да се развиваш, любовта.


Числата говорят:

  • В топ 3 на спонтанните отговори, изследващи дефиницията за щастие, част от проучването, се подреждат здраве (27,3%), спокойствие (16,9%) и здраво семейство (15,5%).
  • Най-ключовите приоритети отново са насочени към осигуряване на добро бъдеще за децата (95,2%), както и постигането на финансова независимост.
  • За 70,6% от българите е все по-важно да отделят време за благотворителност. Едва след това по степен на важност се подреждат високата работна позиция (60,1%), новите придобивки – автомобил (22,2%), дрехи (25,6%), и пътуванията в чужбина (19,8%).
  • 43,6 на сто от респондентите твърдят, че щастието им зависи както от тях самите, така и от други фактори извън собственото влияние. 42% вярват, че държат в щастието си в свои ръце.

„Щастието наистина отново минава през работната среда, но вече не се застоява толкова там. Щастливите получават и дават любов, но също така са и тези, които въпреки случващото се, намират място за усмивката си, изправят се и успяват да продължат“, коментира още Добрев.

Количественото проучване е реализирано с онлайн анкета сред 521 души (спрямо 512 през 2018 г.). Данните са събрани сред градско население в периода 1-28 февруари 2023 г. С цел максимална сравнимост на резултатите, въпросите, зададени на респондентите преди 5 години, са запазени непроменени, за да очертаят промените в нагласите за щастието на българите днес. 

Резултатите от това проучване са съзвучни с данните от Световното изследване на ООН, което подрежда България на 77-о място в класацията за най-щастлива нация между 150 държави – 8 места по-напред, в сравнение с 2022 г., отбеляза Гергана Иванова: „Така че – да, по-щастливи сме от това, което ни внушават“.

Чуйте разговора на Катя Василева.


По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книгата "Кулинарният свят на Линда" приканва да се вдъхновим да намерим своя кулинарен свят

Линда Маккензи-Петкова е създател и двигател на столичната сладкарница "Амели". Своето кулинарно пътешествие тя започва от остров Ванкувър с рецептите на семейството си, чиито корени са от Нова Скотия, Онтарио и Германия, преминава през Брюксел, Торонто, Бостън и завършва в България. За радост на трите си дъщери – Ванеса, Ема и Ани, както и..

публикувано на 07.06.23 в 13:33

30-годишни тротоари затрудняват софиянци в „Надежда“

Тротоарите по ул. „Бели Дунав“ в „Надежда 4“ не са ремонтирани повече от 30 години. Целите са в дупки и липсващи плочки, което прави преминаването на възрастни хора и на майки с детски колички невъзможно. Освен това, по отсечката от метростанция „Бели Дунав“ до бл. 459 са надвиснали клони на дървета, което допълнително затрудняват..

публикувано на 07.06.23 в 10:15

Първият храм, посветен на най-новия български светец, ще е в кв. "Надежда 3"

Строежът на православен храм "Св. Серафим Софийски Чудотворец" в жк. „Надежда 3“ се възобновява. За целта на едно от последните си заседания Столичният общински съвет (СОС) одобри отпускане на средства в размер на 350 000 лв. Строежът на храма започна в края на септември 2021 г. след решение на СОС за учредяване на безвъзмездно и безсрочно..

публикувано на 07.06.23 в 09:36

Температурите в София - до 24 градуса, но облачно, с вероятни валежи

Над Западна България облачността днес ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните..

публикувано на 07.06.23 в 07:20

Филмът "49,172" продължава да вълнува и да разказва по света за спасяването на българските евреи

Това е една история. Историята за създаването на един филм. Филм, който разказва за един от моментите в българската история, с които безрезервно можем и трябва да се гордеем. Филм за спасяването на българските евреи. Нарича се просто "49,172"  - толкова за българските евреи след края на Втората световна война. Повече, отколкото са били преди..

публикувано на 06.06.23 в 21:05
Снимката е илюстративна

Скейт паркът в "Надежда" ще е единственият в София с пул, откриват го тази есен

Изграждането на скейт парка в район „Надежда“ върви по план. До завършването му остават може би още 3 месеца. Откриването със сигурност ще бъде преди зимния сезон, може би през есента, съобщи пред БНР-Радио София Александър Давчев, управител на единствената фирма у нас, лицензирана да изгражда подобни съоръжения. „Основното в един такъв..

публикувано на 06.06.23 в 20:16
Георги Еленков

Георги Еленков: Кабинетът "Денков-Габриел" е без всякакъв картбланш пред избирателите

Досега ГЕРБ си служеше с разнородни партийни патерици, за да управляват сравнително стабилно, а за първи път изглежда сякаш самата партия на Борисов е патерица , което неминуемо е травматично не само сред избирателния корпус, а и на вътрешнопартийно равнище. Кабинетът "Денков-Габриел"  е без всякакъв картбланш пред своите избиратели..

публикувано на 06.06.23 в 17:01