Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателствата пред майчино-феталната медицина

Снимка: Радио София

Какви са стандартите и качеството при опазването на майчиното и детското здраве? Подробности по темата разказа д-р Мария Янкова - заместник-председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина.

"Професията ни е прекрасна, работим с млади хора в най-хубавия момент от техния живот, но за жалост в един малък процент от случаите нещата не са толкова позитивни и ведри. Стига се понякога до усложнения, които могат да костват живота на майката и нейното дете. В последните години обръщаме много голямо внимание на това усложнение на бременността, което е довело до състоянието на родилката в Сливен, за която в момента се води борба за живота й. Проблемът не е само в хромозомните заболявания, диабета или преждевременните раждания, а това, с което с години водим борба е хипертоничните усложнения на бременността, които биха могли да доведат до т. нар. "отлепване на плацентата" и много тежък кръвоизлив и то в късните срокове на бременността", каза д-р Янкова.

По думите й симптомите на едно такова остро състояние понякога са много трудно установими и затова често се стига до усложнения.

"Има състояния, които трудно биха могли да бъдат предвидени, но да кажем, че в 90% от случаите имаме вече диагностичните методи, с които да се ориентираме много по-рано от преди да са започнали усложненията", отбеляза д-р Янкова и добави:

"Усилията на Асоциацията по майчино-фетална медицина са насочени точно към това да организират и да обучават в тази насока".

Според думите й майчината смъртност в България е сравнима с европейската и е около 6 жени на 100 хиляди, като въпреки тежкото състояние на здравеопазването нивата на детската и майчината смъртност остават ниски.

"Броят на децата с хромозомни заболявания, които ние откриваме не се е увеличил, но обаче се увеличава процентът, който ние успяваме да диагностицираме в този ранен срок", отбеляза д-р Янкова. Тя посочи, че джипитата трябва да насочват бременните за да може всяка жена да има достъп до специализирана диагностика. Освен това каза, че има големи разлики между информираността на хората в големите градове и провинцията.

Относно тенденциите за отлагане напред във времето на първата бременност д-р Янкова сподели, възрастта на жените с първа бременност у нас и в Европа е около 29 години, които е сериозна възраст.

"Проблемите са в забременяването, а не толкова в проследяването на бременността. Здравето при различните хора е различно, можем да имаме по-здрава пациентка на 40 години, отколкото на 20. Това зависи от нейното общо състояние, от това дали има придружаващи заболявания, диабет, хипертония. До голяма степен ми се струва, че младото поколение е в по-лошо здравословно състояние от по-възрастното, но това не почива на някакви данни, а е по-скоро лично впечатление", отбеляза тя и допълни, че много неща в женската консултация трябва да бъдат осъвременени.

Д-р Янкова посочи, че предстои седми конгрес на Асоциацията по майчино-фетална медицина, на който ще присъстват специалисти от България и чужбина.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 22.02.24: Продължават разногласията в правителството

Коментатори във "Форум" тази седмица са Страхил Делийски и Благослав Михайлов. Днес, 22.02.2024г. заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: Продължават споровете във властта – остри реплики между Христо Иванов и Делян Пеевски. Потвърден е изборът на заместник-председатели на Столичния общински съвет,..

публикувано на 22.02.24 в 19:25

Две млади лекарки получиха наградата "Златен Хипократ"

На тържествена церемония абсолвентите от Випуск 2023 на Медицинския факултет в Медицински университет - София положиха Хипократова клетва. От тях 239 са български, а 357 чуждестранни студенти от 31 държави. Наградите "Златен Хипократ" се връчват всяка година за отлично представяне в обучението на младите медици. Тази година отличието отива при..

публикувано на 22.02.24 в 18:58

Бърза помощ в планината

Фондация "Живи планини" и фондация "Първите три минути" започнаха съвместна инициатива - "Спаси живот в планината". Тя има три цели: Оборудване на 20 високопланински хижи в Пирин, Рила, Стара Планина, Витоша и Родопите с автоматични външни дефибрилатори, Обучение за оказване на първа помощ при внезапен сърдечен арест с използване на..

публикувано на 22.02.24 в 17:49

Форумът Innovation Explorer се провежда за десети път

За десета поредна година в София ще се проведе ежегодният международен форум Innovation Explorer. Събитието е планирано за 22-ри февруари 2024 г. в зала "Джон Атанасов" на София Тех Парк и ще продължи до 22:00ч. То ще комбинира шоу програма с футуристични лекции за бъдещето, критичен поглед към настоящето и вълнуващи зони с виртуална реалност,..

публикувано на 22.02.24 в 16:52

Как да се ускори прилагането на Закона за защита от домашното насилие

Общо 82% от българите смятат, че домашното насилие е сериозен проблем за обществото. Това сочи проучване на социологическа агенция "Тренд". Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 януари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1016 души на възраст над 18 години. Подробности по темата разказаха Евелина..

публикувано на 22.02.24 в 16:02

280 инструменталисти ще участват в конкурса за деца и младежи "Път към славата" през март

В предаването "Радиокафе" гостува Димитър Кърнолски - младши, откривател на таланти , който с времето се е доказал в работата си. Той е наследствен музикант .  Като малък, заедно с другите хлапета учат песните “Аз съм българче“, “Даскал  кънтри“, “Оркестърът“ и още много други, които са дело на баща му - Д имитър Кърнолски.  Дядо му Лазар..

публикувано на 22.02.24 в 15:35

Песни се пишат не само по стихове, но и по романи

В ранния следобед на благодатния четвъртък студиото на БНР-Радио София стана шумно и артистично. Причината беше музикалният проект "Лисицата и Котараците" , представен от авторите и изпълнителите на идеята Милица Гладнишка, Иван Велчев и Николай Воденичаров-Никеца , около три седмици преди публиката в София да напълни мястото на..

публикувано на 22.02.24 в 15:10