Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 11 до 14 май в София Тех Парк

Учени от 11 страни участват в 13-ия Софийски фестивал на науката

Снимка: beautifulscience.bg

Фондация „Красива наука“ в партньорство с Министерството на образованието и науката и с подкрепата на Столичната община, организира ХІІІ издание на Софийския фестивал на науката от 11 до 14 май в София Тех Парк.

Събитието е чакано с нетърпение от ученици и младежи, родители и учители заради богатата програма, в която са предвидени 40 щанда с демонстрации и експерименти, изложби, научна книжарница и дейности на открито. Ще участват повече от 120 утвърдени и млади учени, иноватори, изследователи, комуникатори на науката и творци от Австрия, България, Кения, Китай, Обединеното кралство, Полша, Португалия, САЩ, Украйна, Франция, Чехия.

Официалното откриване ще се състои на открито на 11 май (четвъртък) от 11:00 ч. в Зона „Големият взрив“ с участието на официалните гости.

Инициативите в програмата са групирани в няколко тематични цикъла, посветени на ЗдраветоКосмосаНаука и изкуствоНашата планетаТехнологии и Годишнини.

В програмата за ученици са предвидени презентации, научни шоута, състезания, както и работилници по роботика и електроника, химия и физика, правене на хартия или спектроскоп, оптични илюзии, 3D моделиране и принтиране, за загадки и артефакти от света на животните, ще се отбележат 400 години от рождението на Блез Паскал с темата „Триъгълници под налягане“ и редица други.


„Надяваме се с тези около 150 събития за тези 4 дни да направим празник за всички, които обичат науката и дойдат там“, отбеляза пред БНР-Радио София Ивайло Славов – програмен директор на фестивала. Той допълни, че проявите ще се проведат в 3 големи зали, 4 – за работилници и 2 демонстрационни зони.

Славов подчерта, че експертите, които ще се изявят, са истинските източници на достоверна информация.

Той обърна внимание и на чуждестранните участници, сред които проф. Жан-Мари Тараскон и Франсоаз Претьо от Франция, проф. Стийв Брусати и д-р Андрю Стийл от Обединеното кралство (ще можем да вземем автографи от двамата), д-р Стефани Малъм от САЩ, световноизвестният фантаст от Китай Лиу Цъсин и други.

Един от авторитетите във фестивала - проф. Роберт Пенчовски разказа за „новите кандидати за антибиотици“ и как българските учени подхождат, за да стигнат до тях.

Той припомни, че антибиотиците са необходимост, те са на второ място по спасяване на човешки живот (на първо място е сапунът), но за съжаление бактериите развиват резистентност рано или късно към тези медикаменти.

Проф. Пенчовски съобщи, че се очаква най-скоро да бъде създадена нова лаборатория в Биологическия факултет.


▲ Ивайло Славов, д-р Евгения Сарафова, проф. Роберт Пенчовски и Катя Василева

За работата си в студиото на Радио София разказа и гл. ас. д-р Евгения Сарафова. Тя е специалист по геопространствените технологии, преподавател в Софийския университет  „Св. Климент Охридски“ и съосновател на Географ БГ.

С колегите си тя събира данни за създаването на карти за географската среда и света около нас.

Източниците за събиране на такава информация са различни, подчерта тя – космически спътници, датчици в околната среда, за градската среда, пътя на водата. Данните могат да послужат за визуализиране на процесите и тенденциите, за създаването на компютърни модели.

Лекцията на д-р Сарафова „Сателити на лов за горещи вълни“ ще бъде на 13 май от 14:30 часа.

За разлика от земетресенията и наводненията, които са с внезапен характер, ефектите от горещите вълни се усещат дни след започването им, затова се наричат и „тих убиец“, разясни още експертът.

Чуйте разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54