Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С дарения и партньори в УМБАЛ "ЦАРИЦА ЙОАННА - ИСУЛ"

Обновен е Центърът за хемофилия, таласемия и други редки заболявания

Снимка: ИСУЛ

Една голяма мечта на детските хематолози в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“  и на родителите на деца с таласемия се сбъдва.

На 12 май от 12:00 часа официално ще бъде открит Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца.

Центърът е реновиран и преоборудван със средства, осигурени изцяло от дарители, както и с много доброволен труд на родители, лекари и благодетели.

„Кампанията, която започна в края на миналата година, обедини над 50 дарители. Стойността е между 50 и 60 хиляди лева. Всеки допринесе с нещо: финанси, материали, личен труд, а резултатът, който искаме да споделим с вас, е повече от впечатляващ, каза пред БНР-Радио София д-р Атанас Банчев, детски хематолог и координатор на центъра (▼).

Д-р Атанас Банчев Снимка: ИСУЛ

Центърът обслужва около 200 пациенти с доброкачествени нарушения на кръвта.

Само децата до 18 години с таласемия майор са 45. По думите на д-р Банчев, болницата разполага с достатъчно добра апаратура, но след ремонтаатмосферата е станала по-приятна, леглата за обновени, има и красиви стенописи, изрисувани от двама художници.


Таласемията е наследствена генетична болест, обясни още хематологът.

При нея става невъзможно да се произвежда здрава молекула на хемоглобина. в такъв случай червените кръвни клетки не могат да преживеят достатъчно дълго време.

В България има около 230 хиляди души, които са само носители на таласемия (3-3,5% от населението). Те не подозират, че могат да имат проблем в семейството си, но когато двойката се образува от такива хора, вероятността от дете с таласемия майор нараства до 25%.

Около 290 души страдат от най-тежката форма на болестта - таласемия майор. При тях се налага да се правят чести кръвопреливания – на около 2-3 седмици.

„Болестта е хронична, няма остри, животозастрашаващи прояви, но говорим и за качество на живота“, изтъкна д-р Банчев.

С него разговаря Невена Николова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ландарт творбите на Вивия Ники са кратковременни, но посланията им се помнят

" Делфинът , изрисуван в една от преспите до Черни връх, е да зарадва зарадва туристите, но по-голямата цел е да ни вдъхнови за промяна в мисленето на нас, хората. Ние сме в неразривна връзка с природата. В момента се намираме в екологична катастрофа." Това коментира пред БНР-Радио София художничката Вивия Ники , която е автор на..

публикувано на 02.07.24 в 12:49
Снимки: Comic Con Bulgaria

Два дни фестивал в София с поп култура, филмови звезди, аниме, гейминг, косплей

След като миналогодишното издание на Aniventure Comic Con беше открито от Мария Бакалова , този юли българската актриса с пробив в Холивуд отново ще се срещне с феновете си. Фестивалът Aniventure Comic Con 2024 ще се проведе тази уикенд - на 6 и 7 юли , във всички големи зали на Интер Експо Център и отново ще привлече почитателите на..

публикувано на 02.07.24 в 11:23

17-годишните младежи ще могат да шофират, но само с придружител?

17-годишните младежи с шофьорски книжки ще могат да шофират, но само с придружител, предвиждат одобрените от правителството промени в Закона за движение по пътищата. Целта е да трупат опит чрез шофиране с придружител още от 17-годишна възраст. Според председателя на Съюза на преподавателите по автомото подготовка Йонко Иванов, през..

публикувано на 02.07.24 в 10:49

Слънчево начало на деня, привечер - гръмотевични бури

Днес в по-голямата част от страна ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки, съобщиха от НИМХ. По-интензивни ще са явленията в Северозападна България. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Вечерта вятърът..

публикувано на 02.07.24 в 07:35

Център към МТСП дава сертификат за дигитални умения, важи за целия ЕС

Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента и получиха сертификати от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ). Курсовете се провеждат по проект на Министерството на труда и социалната политика, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 01.07.24 в 18:42

Да намалим еднократната пластмаса в България този месец

За поредна година в България започва инициативата "Юли без пластмаса" като част от глобалното движение Plastic Free July . Целта е хората да бъдат насърчени да ограничат употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба . " Пластмасата е гениално изобретение. Спасила е животи в медицината – коментира пред БНР-Радио..

публикувано на 01.07.24 в 18:05
Санирането вече не е достатъчно за добра енергийна ефективност на сградата

Пасивните сгради в България са по-малко от 100, те са с най-висок клас на енергийна ефективност

От началото на 2024 г. влезе в сила актуализация на Наредбата за енергийна ефективност, според която всички нови сгради трябва да са почти нулево ефективни . Оказва се, че повечето сгради, строени през последните 10-20 г. не отговарят на заложените стандарти, да не говорим за по-старото строителство. Това коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 01.07.24 в 15:44