Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможност за училищата за изграждане на STEM центрове

Снимка: Радио София

Националният STEM център на МОН работи по проект, който цели изграждане на цялостна образователна STEM среда в българските училища. Това трябва да стане до края на май 2026 г., като във всяко българско държавно или общинско училище трябва да има изграден STEM център. Проектът е на стойност половин милиард лева и е част от Националния план за възстановяване и устойчивост. Как ще се случи това и какво друго се предвижда в проекта разказа директорът на Националния STEM център към МОН проф. Найден Шиваров.

Първият компонент на проекта е на стойност 37 млн. лв., като той ще бъде за изграждането на национални и три регионални STEM центрове. В тях ще могат да се обучават учители, директори, училищен персонал и ученици. Останалата част от финансирането ще бъде за изграждането на повече от 2200 държавни и общински училищни STEM центрове. По Национална програма на МОН вече има изградени около 250 такива центрове, които също ще получат финансиране за надграждане.

"Първо, в документите има насоки за кандидатстване, второ, както Националния STEMцентър, така и МОН, така и Изпълнителната агенция отговарят на всички възникнали въпроси в писмена форма. И най-важното - за първи път от много години, тази година министърът на образованието събра в Зала 1 на НДК всички училищни директори и на тях им бяха направени презентации на механизма за кандидатстване", посочи проф. Шиваров.

Финансирането е на база брой ученици и то е до 50 хил. лв. за по-малките училища и до 600 хил. за училищата, които са с над 1001 ученика. Направленията, по които учебните заведения кандидатстват са

  • Лаборатория за "Природни науки"
  • Лаборатория за "Зелени технологии и устойчиво развитие"
  • Лаборатория за "Дизайн и 3D прототипиране"
  • Лаборатория за "Роботика и кибер-физични системи"
  • Лаборатория за "Математика и информатика"

"Основата на STEM е интегрирането обучение. Тоест, вече няма да се изучава химия, физика или биология, а ще се изучават природни науки. Ако да речем темата е "вода" учителят по химия ще преподава от химична гледна точка урока за "вода". Физикът от физична, биологът от биологична и тези теоретични знания трябва да доведат до реални практически умения", сподели проф. Шиваров.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Захариев

Съветите на един "CEO на годината"

Съоснователят на Finance Academy Георги Захариев за пореден път получи признание и потвърждение за лидерските си качества и умения. В десетото издание на годишните награди на b2b Media той бе отличен като "CEO на годината". (CEO (от англ.: chief executive officer - главен изпълнителен директор) Признанието е резултат от..

публикувано на 22.07.24 в 19:11
Олимпийските кръгова са на Парижкия символ - Айфеловата кула

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж и поредица от събития в 3 български града

Няколко дни преди началото на Олимпийските игри в Париж с удоволствие разговаряме с Матиас Фавро – Аташе по сътрудничеството в областта на френския език, референт за спорта и със Здрава Стоева – отговарящ за публичните връзки във Френския културен институт. В София, Бургас и Варна Френския културен институт организира специални..

публикувано на 22.07.24 в 17:55
Доц. Стоян Везенков

Доц. Стоян Везенков: Екранът приспива и състарява мозъка

Дори и да е под голям стрес, човек няма да се разболее сериозно, ако има здрав сън. Сънят е ключов за благосъстоянието на човека и има съществена роля за ученето на способности, на знания. За мозъка сънят е по-важната част от денонощието , коментира пред БНР-Радио София доц. д-р Стоян Везенков . Той е доктор по невробиология, магистър по..

публикувано на 22.07.24 в 17:19
Жителите на общината разпространяват в социалните мрежи карта с местата на евентуалните сондажи

Ще има ли сондажи за добив в Община Своге?

По казуса в отговор до БНР-Радио София от МОСВ разясняват : "Съгласно Закона за подземните богатства (ЗПБ), министърът на енергетиката е компетентен орган за процедурите по предоставяне на разрешения за търсене и/или проучване на подземни богатства, за сключване на договори за търсене и/или проучване, за одобряване на цялостните и..

публикувано на 22.07.24 в 15:13
Предвижда се да има повече

В СОС решават за по-стриктно разделно изхвърляне и събиране на отпадъците

Повече контейнери за разделно събиране на боклуци в Столичната община и засилен контрол върху сметоизвозващите фирми, предлагат общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София. Докладът с промените ще бъдат разгледан в Комисия по екология утре, 23 юли, както и на заседанието на Столичния общински съвет на 25-и, четвъртък. Контейнерите за разделно..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

Районът на Терминал 1 на летище София е блокиран заради забравен сак

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:46
Фрагмент от корицата

Нова книга за знатни копривщенски фамилии, допринесли за подема на града

Възрожденският град Копривщица отбеляза своя празник на духа, един празник на историята и на фамилиите в града.  Многоуважаваната Райна Тотева е познат деятел, дългогодишен учител по литература и български език, автор на исторически изследвания за поета Димчо Дебелянов и за копривщенските кенета (тънки дантели, шити върху конски косъм, техника..

публикувано на 22.07.24 в 13:07