Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

76. ОУ „Уилям Сароян“ се влива в 32. СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“

Снимка: Георги Нейков, БНР

На заседанието си на 25 май Столичният общински съвет ще обсъди доклад от Савина Савова - кмет на район „Възраждане”, в който се предлага вливане на 76. основно училище „Уилям Сароян“ в 32. Средно училище за изучаване на чужди езици (СУИЧЕ) „Св. Климент Охридски“.

Двете училища са близко разположени – на ул. „Братя Миладинови“ №9 и на ул. „Софроний Врачански“ №6.

В 32. СУИЧЕ се обучават 1950 ученици от първи до дванадесети клас, към настоящия момент няма нито едно свободно място в нито една паралелка, пише в мотивите директорът Нели Костова. В първи клас за учебната 2022/2023г. са приети 144 ученици, разпределени в шест паралелки, като броят на заявителите желание да бъдат приети в училището са над 560.

В същото време за настоящата учебната година в 76. ОУ са записани едва 10 деца в първи клас. По информация, публикувана в сайта на самото школо, всички паралелки са под допустимия минимум.

Искането за вливане на двете училища се основава на Закона за предучилищно и училищно образование (ЗПУО) с цел осигуряване на целодневно обучение на учениците от начален етап и преминаване на едносменен режим на обучение на максимален брой деца.

Учениците на 76. ОУ ще получат професионална подкрепа от трима психолози и един педагогически съветник, назначени в 32. училище за по-бърза адаптация в новата за тях образователна среда.

Към доклада са приложени доклад от директора на 32. СУИЧЕ, становища от обществените съвети към двете училища, директора на 76.ОУ и от началника на РУО София-град.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на бащата празнуват децата във военноисторическия музей тази събота

По традиция в началото на лятната ваканция Националния военноисторически музей (НВИМ) организира голям детски празник с многобройни атракции. На 10 юни (събота) от 10.00 до 17.00 часа - с вход свободен и многобройни атракции и игри, на територията на Музея ще се проведе Ден на бащата, посветен на специалната връзка между таткото и детето...

публикувано на 08.06.23 в 15:14

Компост и цветя срещу разделно предаден отпадък

В столичния район "Витоша" ще се проведе кампания за разделно събиране на отпадъци на 10 юни , събота. В рамките на инициативата ще се приемат електроуреди, батерии, хартия, пластмаса, метал, стъкло и текстил. В специално организиран пункт в пешеходното пространство пред Националния исторически музей ще се приемат и някои видове..

публикувано на 08.06.23 в 09:10

Над 220 души са минали безплатен курс по безопасно шофиране

От началото на годината до момента 220 млади шофьори са се записали и преминали безплатното обучение за подобряване на квалификацията по програма „Карам безопасно“ , съобщи зам.-кметът на Столичната община Дончо Бабалов. Обучението се провежда през уикендите в базата на „Столичен автотранспорт“ в кв. "Малашевци", след предварително записване..

публикувано на 07.06.23 в 17:43

Защо в кв. "Мусагеница" косят ливада до средата?

По настояване на председателя на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, зам.-кметът по екологията Десислава Билева е изпратила нарочен екип да окоси тревата пред блок в кв. "Мусагеница" .  Това е станало след оплакване от граждани , че по нареждане на кмета на район „Студентски“ - Петко Горанов, за поредна година се коси..

публикувано на 07.06.23 в 12:15

След засичане моторист нападна шофьор, потроши вратата на тролей

Моторист напада шофьор в столичния център, с крак рита и троши вратата на тролей, за да се саморазправи с водача, е видно от видео, споделено от Нев Кирилова във Facebook групата "Забелязано в София". Грозната свада става преди дни на спирката до Софийския университет, а пострадалият шофьор е водач на тролей №11. По първоначални данни..

публикувано на 07.06.23 в 10:26

Спират водата на магазини и блокове в ж.к. "Младост-2“

На 7 юни 2023 г. във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по бул. "Александър Малинов“, ж.к. "Младост-2" , от "Софийска вода" предупреждават, че се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в:  бл. 201 А, бл. 201-висока зона, Пицария "Лъчони“, магазин "Берьозка“, хотел "Дрийм“ на бул...

публикувано на 07.06.23 в 08:22
Колаж: Георги Нейков, БНР

КЕВР обсъжда поскъпването на водата в Софийско и Пернишко

Предстоящото поскъпване на водата в Софийска и Пернишка област с над 40 на сто от 1 юли ще бъде обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране. От юли се предвижда цената на водата в Пернишка област да скочи с 46%, а Софийска област - с 44% От докладите на Комисията става ясно, че водата в Пернишка област се предвижда да скочи с 46%...

публикувано на 07.06.23 в 08:05