Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Капитал" на 30 години:

Журналистика за хората и срещу кризата в институциите

За дълбоките взаимовръзки зад актуалните събития в държавата – разговор с журналистите от една от най-значимите медии на прехода

Алексей Лазаров, Мила Чернева, Анина Сантова, Йоан Запрянов
Снимка: Даниел Ненчев

Кой цитат от Христо Ботев би могъл най-добре да опише сегашната политическа ситуация в България? Как историята на Италия в годините след 1946 г. може да ни даде ключ за осмисляне на настоящите трусове в българската прокуратура? С какви важни изводи за проблемите в институциите можем да се сдобием чрез един развален принтер?

Отговори на тези и други подобни интригуващи въпроси дават журналистите от "Капитал" Алексей Лазаров (главен редактор), Мила Чернева, Анина Сантова и Йоан Запрянов. Четиримата гостуваха в "Късното шоу" по Радио София, а поводът беше 30-годишнината на вестника, който вече отдавна не е само хартиено издание, а предлага журналистика в най-различни форми.

Освен анализ на дълбоките взаимовръзки зад актуалните събития, който е може би главната причина "Капитал" да бъде една от най-значимите български медии през последните десетилетия, в разговора с журналистите ще чуете и коментара им за предизвикателствата на тяхната професия.

Слушайте тук:

В същия епизод на "Късното шоу" темата за журналистиката се разгърна и в аспекта си, свързан с променящото се поведение, което аудиторията демонстрира при взаимодействието си с журналистическо съдържание.

Гост в тази връзка беше доц. д.н. Мария Попова, а посока на разговора даде новата ѝ  книга "Аудитория и журналистика. Социални и комуникационни промени в поведението на аудиторията и видовете журналистика".

"Социалните мрежи и интернет поставиха една много по-широка рамка на участие на аудиторията. Всъщност идеята зад тази книга беше да наблюдава медийния съучастник, както го наричах аз за себе си", посочи доц. Попова.

Как интернет разми границите на това какво представлява медийната организация? Какво можем да очакваме от метавселената? Какви са тенденциите в създаването на журналистическо съдържание и във взаимодействието на аудиторията с него?

Чуйте отговорите в разговора с доц. Попова:

По публикацията работи: Виктор Чулев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НИМ показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон

Националният исторически музей показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон, по повод 200 години от издаването му. Една от най-значимите книги на Българското Възраждане “Рибният буквар” e издадена през 1824 г. в град Брашов (Австрия, дн. в Румъния). Тя променя изцяло посоката на новобългарското образование, каза пред Радио София..

публикувано на 30.04.24 в 11:28

Третият фестивал LUNAR в София е с повече артисти и локации

Нощна София ще се превърне в галерия на 9 видео и 3 статични проекции (3D мапинг), светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу по време на третото поредно издание на фестивала на светлините LUNAR, който ще се проведе под открито небе във вечерите от 9 до 12 май . "Тази година са ангажирани повече участващи артисти и..

публикувано на 30.04.24 в 10:50

Децата на възраст между 5 и 14 години - най-засегнати от остри респираторни заболявания

Националният център за заразни и паразитни болести съобщава, че най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години - над 700 са били те през миналата седмица.  Най-висока е обаче заболеваемостта сред най-малките деца - до 4 години - 264 на 10 000.

публикувано на 30.04.24 в 09:43

Температурата в София – между 8° и 20°

Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна и на много места в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, в източните райони ще са значителни по количество. През деня валежите от север ще започнат да спират, но на много места в Южна България ще продължи да превалява, а в югозападните райони и ще прегърми. В северозападната..

публикувано на 30.04.24 в 07:20

4 майски дни с над 120 учени на Софийския фестивал на науката

Софийският фестивал на науката за 14-и пореден път ще запознае търсачите на знания за света с последните иновации и откритията на признати експерти по теми като Здраве, Технологии, Космос, Наука и изкуство, Годишнини, съобщиха организаторите от фондация "Красива наука". Любимото традиционно събитие ще се проведе от 9 до 12 май в София..

публикувано на 29.04.24 в 18:25

Общински съветници призоваха кмета Терзиев да спре новата организация на движението в София

Кметът Васил Терзиев да спре новата организация на движение по "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" в София, призоваха общинските съветници от ГЕРБ - СДС, "БСП за България", "Има такъв народ", ВМРО, "Синя София" и независими общински съветници в София. Срещу реорганизация на движението в района тази сутрин имаше и граждански протест.  Иван Таков от "БСП..

публикувано на 29.04.24 в 17:50

Самоковски села остават без ток почти месец в годината заради профилактика

Профилактика на електропреносната система оставя пред деня Кoвачевци (Община Самоков) и съседните няколко села. Това се извършва в делнични дни, за по няколко часа и пречи на нормалния живот и работен процес на жителите на тези населени места, сигнализира БНР Ангел Анев. Неговите наблюдения са от последните 4 години, но негови съседи твърдят,..

публикувано на 29.04.24 в 15:55