Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Като част от международен проект

Учени от 4 страни проучват и филмират български обичаи

Разработките ще бъдат качени в дигитална платформа за нематериалното културно наследство в различни региони

Обичай Джамал в с. Равно поле, Софийско
Снимка: д-р Божидар Първанов

С проучване и заснемане на 20 кратки документални филма за културни наследства на малки локални общности приключва първият етап от работата на Националния етнографски музей (НЕМ) в рамките на международно сътрудничество с научни институции в Испания, Италия и Полша.

Екипите от учени са посетили и заснели обичаи и практики са: Джамал (с. Равно поле, Софийско); Еньова буля (с. Факия, Странджа), писане на великденски яйца (гр. Велинград), тъкане на килими (гр. Чипровци).

С проекта Националният етнографски музей има за цел нематериалното културно наследство в различни региони на България  да бъде представено на по-широка публика в страната и чужбина.

Филмите ще бъдат внедрени в образователните програми на институцията, както и в общодостъпна европейска онлайн платформа за разказване на истории (storytelling), чийто старт се очаква след средата на годината. 

Дейността на учените е част от международния проект MEDITELLER, който има за цел да повиши транснационалната видимост на нематериалното локално културно наследство, особено в малко познати или отдалечени райони. Консорциумът се състои от 6 партньора (университети и културни институции) от 4 страни – България, Испания, Италия и Полша. Водеща организация е Католическият университет в Авила, Испания. 

За проекта пред БНР-Радио София разказаха проф. Давид Санчез, мениджър на проекта, преподавател в университета в гр. Авила, Испания; проф. Мануела Гиери, преподавател в университета в Базиликата, Италия, и д-р Божидар Първанов - главен асистент в НЕМ.


Изработка на килими в гр. Чипровци  Снимка: д-р Божидар Първанов 

Проф. Санчез обясни същността на проекта MEDITELLER и изтъкна: „България играе важна роля в европейското нематериално културно наследство. Една от основните причини да реализираме този проект е приликата в много от въпросните традиции.“

Проф. Мануела Гиери допълни, че с работата на учените се акцентира върху така наречените вътрешни региони на европейските страни, които „хем са вътрешни, хем са и периферни на непознатите традиции въобще и познанието за националната култура“. 

Д-р Първанов обясни, че в България са документирали процеса на тъкане на килимите в Чипровци, както и някои практики, които са по-слабо познати, защото по един или друг начин са малко в страни от туристическите маршрути чисто географски и като реклама. Сред заснетите места и български обичаи са още Джамал в с. Равно поле (Софийско), Еньова буля (с. Факия, Странджа), писане на великденски яйца (Велинград) и други.

Чуйте повече подробности в разговора на Катя Василева.


Проф. Давид Санчез, проф. Мануела Гиери, Катя Василева и д-р Божидар Първанов  Снимка: Златина Петкова

  • MEDITELLER е малък проект за сътрудничество между 6 партньори от 4 държави. Създаден е с цел да се увеличи транснационалната видимост на традициите, идентичността и нематериалното културно наследство на европейските селски региони; транснационална цифровизация и стратегии за разказване на истории, обучение и развитие на аудиториите.
    Съфинансиран е по програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз.
    Всяка от институциите е ангажирана с цифровизация и популяризация на нематериалното наследство, за да се повиши осведомеността за неговото съществуване извън националните граници, което би стимулирало растежа и икономическото възстановяване след пандемичното време, възстановяването на културния сектор.
    Партньорите от Италия, Испания и България са ангажирани с изработка на методика за творческо разказване на истории и план за развитие на публиките, а Варшавският технологичен университет създава платформа, в която да се популяризират резултатите от проекта, достъпна за различни асоциации, представители на локални общности, които да имат възможност да споделят своето наследство с всеки, които я посети онлайн.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачно с превалявания

Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за юни   През нощта облачността ще се разкъса и намалее. Времето ще е почти тихо, като утре ще преобладава слънчево време. Над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. След обяд на места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в източните райони до умерен..

публикувано на 05.06.23 в 07:05
Лилия Донкова – кмет на район Кремиковци

Ботунец: уважение и приемственост

Днес гостуваме на район Кремиковци.  Разказваме повече за развитието на региона, работата по проекти, традициите и обичаите. И  още – ще разберете какво ще се случи днес на тазгодишния събор в кв. Ботунец.  В първия час на Радиокафе гостува Лилия Донкова – кмет на район Кремиковци: "Училището е добре направено, сега се прави спортна..

публикувано на 04.06.23 в 10:38

Вдъхновяващи млади хора

На 10 юни е най-мащабното младежко стартъп събитие в страната – форум „ Изгряващи звезди “ - с ъбеседници: Васил Димитров и Ирина Илиева, JA България: "Свързано е с предприемаческата ни програма за гимназиален етап. Младите представят идеите, продуктите и услугите, които предлагат. Даваме началото на 25-а ни годишнина с 25 екипа финалисти с..

публикувано на 03.06.23 в 16:00

Софийски разкази - Йордан Йовков

Виктор Топалов представя човека зад твореца Йордан Йовков в спомените на Спиридон Казанджиев: Приятелството им е от Първата световна война. "По-тясна стана дружбата след 1927, когато Йовков дойде да живее у мен. Не се огледа да види квартирата. Йовков пишеше в кухнята.. Той говореше тъй увлекателно, че у мен се зароди идеята да записвам тези..

публикувано на 03.06.23 в 15:00
Леда Тасева - Да обичаш на инат

Адресите на любовта - Леда Тасева

Леда Тасева развежда режисьор с три деца, съдбата ѝ го връща чрез Иван Андонов Актрисата Леда Тасева е останала в спомените на повечето българи като Мод от постановката на Хачо Бояджиев за телевизионния театър „Харолд и Мод“, в която си партнира със Стефан Данаилов. Други пък не могат да я забравят, заради филма „Да обичаш на инат“,..

публикувано на 03.06.23 в 14:00

Винаги да даваме най-красивото

Дичо представя новата си песен „ И след съня "“+покана за голям юбилеен концерт: „Идеята за парчето си е изцяло моя. В клипа играят републиканските ни шампиони по румба и самба. Държа на хубавите текстове. Готвя голям концерт в ивент-центъра на Пиротска, клипът съм го снимал там. Ще се съберем много музиканти (изброява ги). Датат е 30 ноември. На..

публикувано на 03.06.23 в 11:59

Една много обширна изтънчена метафора

Група „Coolden“ – ново видео  и песен, предстоящ албум и концерт на 3 юни от 8 вечерта. Слушаме Никола Симеонов и Ивайло Петров: "Още февруари си говорихме какъв трябва да е клипа. Да е буквално по текста. В главата си развих една много обширна изтънчена метафора. Опитваме се всеки албум да е всичко. Готвим разнообразни от предишните албуми песни -..

публикувано на 03.06.23 в 11:43