Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Според годишния доклад на АКФ

Антикорупционните институции - с "широко затворени очи"

Даниела Пенева
Снимка: Елисавета Белеганска

Антикорупционният фонд (АКФ) представи за пети път своя годишен мониторингов доклад върху дейността на държавните институции срещу корупцията по високите етажи на властта. Озаглавен е „Антикорупционни институции 2022. Широко затворени очи“.

„От направен направения анализ сме установили, че дейността на антикорупционните органи не отразява същинското състояние на корумпираност. По отношение на наказателното преследване сме представили 56 ключови разследвания за корупция (от прокуратурата и практиката на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество - КПКОНПИ). От всички тях 15 са приключили с оправдателни присъди и само 4 - с осъдителни. Всички останали разследвания не са приключили, а пък от страна на антикорупционната комисия от 124 разгледани решения по същество само 25 са установили конфликт на интереси.

На практика не е отразено същинското състояние на корумпираност. Излиза, че виновни лица за извършени корупционни деяния на практика няма“, коментира пред БНР-Радио София Даниела Пенева от Антикорупционния фонд. Тя е правен експерт, професионалният ѝ интерес е насочен към работа в помощ на развитието на гражданското общество, в частност постигане прозрачност в работата на обществените институции, и изследване и анализ на корупционни практики.

За последните 6 години единствената нова осъдителна присъда с ефективно наказание лишаване от свобода е по отношение на районния кмет на „Младост“  Десислава Иванчева, се казва в доклада.

По изчисления на АКФ прокуратурата има едва около 20% успеваемост по държавното обвинение. От всички случаи, свързани с корупция, само 4 случая са успешни, които са успели да осъдят лицето за извършено престъпление.

„Ние сме стигнали до извод, че всички дела, образувани пред граждански съд от страна на комисията срещу граждани, дори не са свързани с разследване или противодействие на корупцията. И това поради тази причина ние поискахме достъп до информация от страна на комисията, но тя не ни предостави решенията си, с които сезира съда за отнемане на незаконно придобито имущество на граждани. Това е и основен проблем с прозрачността от страна на комисията“, отбеляза още Пенева.

Чуйте разговора на Елена Пъневска.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между Осло и Гран Канариа

Петко Славов от "Ербег" за последния им сингъл " False Alarm ": "Песента се появи преди месец, има и видео, на английски е и е продължение на "Start Again" - хубава мелодия и смислени текстове. Има смисъл, колкото и рядко да го правим, да свирим на живо. Заглавието идва от изгарящото чувство, когато посред нощ се притесняваш за близък човек и накрая..

публикувано на 24.09.23 в 15:46
проф. Кирил Топалов

Трябва да си обичаме града

Проф. Кирил Топалов е тазгодишният носител на Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в областта на националната културата: "Като стар софиянец, София е любимият ми град - хубав, помня го още в следдеветосептемврийските му години. Все още носеше красиви следи от миналото си. Все едно си в Париж. За пръв път тези красиви..

публикувано на 24.09.23 в 15:17

Жълтата маркировка като знак на внимание

Габриела Пападопова от "На ти с природата" ни въвежда в тайните на кучето в жълто: "Идеята "На ти с кучето" е общуване между кучкари и хора с и без кучета. Акцентът е върху толерантността. Тук идва маркировката на т.н. "жълто куче" - някои кучета имат нужда от повече пространство и когато ги маркираме в жълт цвят, това се вижда отдалеч. Идеята е от..

публикувано на 24.09.23 в 15:05

Георги Бенковски: харизмата, от която има нужда

На 21 септември официално отбелязваме 180 години от рождението на Георги Бенковски. Харизматичният водач на Априлската епопея от 1876-а година, който продължава да буди въпроси със своята харизматична личност. За личността на революционера Георги Бенковски ни разказва професор Пламен Митев. 42 години преподавател в Историческия факултет към..

публикувано на 23.09.23 в 16:00

Адресите на любовта - Михалаки Георгиев

Първата европейска сватба в София след Освобождението е на Михалаки Георгиев „С Михалаки се оженихме по европейски, а заживяхме по старобългарски“ пише Магдалина Царчинска, съпругата на писателя и общественик Михалаки Георгиев. И добавя: „Имахме седем рожби. Тогава в София и дума не можеше да става за венчални моди, та се принудихме да доставим..

публикувано на 23.09.23 в 13:55
Владо Михайлов

Отговорност, кеф, желание, тази музика да има срещи на живо

Владо Михайлов на сцената на София самър фест на 23 септември от 8 ч. вечерта: "Първият концерт бе разпродаден, сега е вторият - 20 години различни песни с различни банди и колаборации. Бил съм фен на тези банди, с които свиря - и "Сленг", и "Пиф", естествено е те да са на концерта. Имаме сантимент към хубавите стари песни - не можеш да останеш..

публикувано на 23.09.23 в 12:35
Боян Василев и Боян Йорданов

Игрите са много добър медиум за разказване на истории

Българското гейминг студио Мечка представи единствената изцяло българска игра в рамките на най-голямото събитие в Гейминг индустрията за 2023 г. – Gamescom. Те успяха да вдъхновят и запалят феновете на видео игрите по българския фолклор с играта си Marko: Beyond Brave – интервю със създателите на играта Боян Василев и Боян Йорданов: „В..

публикувано на 23.09.23 в 12:14