Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството на хората през очите на изкуствения интелект

Разговор с автора на проекта "Дигитални истории" Георги Караманев за потенциала на изкуствения интелект в изкуството и отвъд него

Георги Караманев
Снимка: Даниел Ненчев

Как би изглеждало стихотворението "Високи, сини планини", ако беше картина? Вероятно не е много трудно да си представим подходящ вариант. Но как би изглеждал невидимият архангел от поезията на Борис Христов? А "вековната злоба на роба" от поемата "Септември" на Гео Милев?

От тези сами по себе си интересни въпроси авторът на интернет проекта "Дигитални истории" Георги Караманев сътворява още по-любопитно питане, което провокира към размисъл върху възможностите на съвременните технологии. А именно – как изкуственият интелект би нарисувал класическите стихове?

Резултатът от журналистическия и творчески експеримент носи на своя автор голямата награда в категорията "Култура и изкуство" от конкурса "Web Report 2023". Всъщност Георги Караманев, който беше специален гост в "Късното шоу" по Радио София, има още три награди от конкурса, организиран от Dir.bg, но в категорията "Технологии и иновации".

"Отдавна обръщам внимание на това как се появиха тези алгоритми, как променят отношението ни към технологиите, отношението помежду ни и отношението към културата и изкуството", коментира той навлизането на изкуствения интелект в ежедневието ни.

Гостът в студиото припомни, че инструменти като ChatGPT и MidJourney далеч не са първите срещи на повечето хора с "умните" алгоритми, които вече години наред формират фийда ни в социалните мрежи. "И ни доведоха дотук, докъдето сме – озлобяването, персонализираната информация, "балоните" на филтрите… Ако не вземем някакви мерки, нещата ще се задълбочат", допълни Георги Караманев.

Той обаче беше категоричен, че не бива да позволяваме да ни обзема страх от изкуствения интелект, а трябва колкото се може по-трезво и масово да дискутираме ролята му в живота ни. Както и активно да изследваме потенциала му и да търсим пътищата, по които да се възползваме от него.

Освен за изкуствен интелект в съдържателния разговор с госта, който е журналист, писател и програмист, стана дума и за актуалните събития в страната ни, необходимостта от по-широко медийно отразяване на вълнуващите процеси в българската софтуерна индустрия, а също и за книгата му за фотографа Йордан Йорданов – Юри "И додето се раждат лъчите". 

Чуйте разговора в звуковия файл.
По публикацията работи: Виктор Чулев

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10