Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иван Богданов: Започнете слънцезащитата с по-висок фактор

Против алергии са разработени детски кремове и с т.нар. минерална защита, обясни дерматологът

Доц. Иван Богданов
Снимка: Личен архив

Независимо дали ще ходим на море, на планина или в града, през лятото, когато слънчевите часове са повече, най-лесно и достъпно е да защитим кожата си от преките лъчи с фотозащитен крем, припомни дерматологът доц. Иван Богданов:

„В началото на летния сезон кожата е най-чувствителна към слънцето. То може да бъде отразявано и от пясъка, и от водната повърхност, така че човек трудно може да се скрие. Също така трябва да се има предвид, че и чадърът, и нормалната бяла тениска не осигуряват 100-процентова защита от слънцето. И под чадъра също може да се изгори. Затова препоръчваме човек да се излага на слънце преди 11 и след 17 часа, когато лъчите не са чак толкова силни.“

Специалистът отбеляза, че вече съществуват дрехите с фотозащита.

Не бива да се забравят слънчевите очила, шапката.

„Родителите никога не бива да допускат детето им да изгаря на слънцето. Препоръчваме кремове с 50-и фактор, 50 плюс - могат да се намерят във всяка аптека. Има и специални детски серии“, допълни още доц. Богданов.

За хора с алергия към слънцезащитните кремове са разработени специални - с така наречената минерална защита.

Дерматологът отбеляза и положителното влиение на слънцето, както и някои правила на поведение през лятото във връзка с рисковете от ухапване на кърлежи, комари или други насекоми.

Чуйте подробности от разговора на Катя Василева в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.02.24: Оставката на Тагарев - с основания или "в името на спорта"

В средата на седмицата има и новини от деня, които плачат за коментар, и предстоящи събития.  Предизвикани от Лъчезар Христов, Даниел Ненчев и Калоян Константинов анализират и разсъждават за: Смяната на министъра на отбраната Тодор Тагарев, поискана от Бойко Борисов. Има ли основания за оставка или настояването преди ротацията в..

публикувано на 28.02.24 в 18:25

Резултатите от PISA не са толкова лоши за българското образование

Не можем да се съгласим напълно и да приемем схващанията, че българският ученик е с най-ниската математическа, четивна и научна грамотност в света. България излезе на едно от челните места на драстично ниски резултати на последното изследване PISA, но в други държави спадът е още по-голям. Това се казва в анализ на учители специалисти..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Как и каква музика слуша българинът?

Резултатите от наскоро представено изследване за музикалните навици на българите, повдигнаха  широка дискусия за  съотношението на различните музикални стилове. Повече за това как е провеждано то и каква е идеята, разказаха събеседниците в БНР-Радио София: Петя Точарова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните..

публикувано на 28.02.24 в 15:50

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините. Българската агенция за инвестиции  (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде..

публикувано на 28.02.24 в 14:50

Туристическа обиколка разказва историята на графитите в София

Туристическа обиколка , която ще запознае публиката с развитието на графити изкуството в столицата от 90те години до днес, организират Sofia Graffiti Tour . След посещението на някои от емблематичните "открити галерии" по софийските улици,  посетителите ще могат да разберат и повече за книгата "Sofia Urban Art", посветена на историята на..

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Шеф Атанас Балкански е почитател на балканската кухня и българското вино

Шеф Атанас Балкански е роден в Пловдив в началото на 90-те години и е второ поколение готвач. Завършва Кулинарната Академия в София и работи в престижни ресторанти и хотели в Амстердам и Сан Франциско. След завръщането си от САЩ, той става част от екипа на столичен ресторант. Познат е на публиката и от участието си в кулинарен реалити формат през 2020..

публикувано на 28.02.24 в 14:05