Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето млади българи искат да работят в родината

Снимка: Радио София

Започналите работа у нас между 18 и 35 годишна възраст очакват заплата от 4 хиляди лева от работодателите след първата година трудов стаж. Това показва проучване проведено сред 500 наши сънародници за нагласите на българите и тяхното професионално развитие, озаглавено "Бъдеще и кариера в България". Голяма част от анкетираните са заявили, че са готови да работят над 40 часа на седмица, както и да инвестират допълнителни средства в квалификацията си. Има забележителна разлика между поколенията и това се отразява ясно в отговорите на въпроса "Къде виждате професионалното си развитие?". 92% от младежите са посочили България, докато само 8% са изразили желание да се реализират в чужбина. Подробности по темата разказа Даньо Димитров, изпълнителен директор на JTN Research и ръководител на изследването.

"Въпросът, който ние задаваме по отношение на очакваното възнаграждение е от 4 компонента. "Кое е минималното възнаграждение на месец след данъци, срещу което вие не бихте стартирали работа" - това е малко над хиляда лева на месец. Хората казват, че няма да са достатъчни, по-точно 1055 лв. "Кое е достатъчно възнаграждение за да изпълнявате работата си в момента" - хората са посочили средно почти 1890 лв. "Мотивиращо възнаграждение към момента" - 2335 лв. и " желано възнаграждение към близката една година", тоест нещо, което бихме искали да ни се случи в добрите ни очаквания - 4157 лв.", отбеляза Димитров.

Той сподели, че притеснителното е не толкова самите суми, а че дамите посочват на всеки един от тези четири параметра между 14 и 36% по-ниско очаквано възнаграждение от мъжете.

"Хората, които правят смислен бизнес в България и мислят наистина за развитието на своята компания се вълнуват единствено от вашите знания, вашите умения и вашата мотивация за работа. Полът няма значение", каза Димитров. По думите му сред факторите, които хората заявяват като водещи за по-добрата мотивация на работното място са: адекватното заплащане, добрият баланс между работа и свободно време, както и приятната атмосфера на работното място.

Относно избора на кариера или семейство, над 90% от младите са посочили, че се виждат в идните пет години като родители. За това решение според анкетираните нито едно от нещата не е включвало икономическата обстановка.

"По повод имането на семейство и деца, над 72% от най-младите българи между 18 и 35 годишна възраст не разчитат на държавата да им подсигури нужното за да бъдат родители", каза Димитров.

Близо 67% от анкетираните споделят, че инвестират лични средства и време в повишаване на квалификацията си. 26% са заявили, че биха изкарвали парите си чрез инфлуенсърство в сравнение с това да имат собствен бизнес, или да работят на заплата. Според думите на Димитров време е от страна с най-евтина работна ръка и най-евтин туризъм да тръгнем към изграждане на "собствена марка". Освен това каза, че ако работодателят знае как да мотивира служителите си, няма значение дали това е българска или чуждестранна компания.

"И личният ми опит и резултатите, които виждам са, че българите стават все по-големи реалисти, все повече ценят това, което имат, все повече се идентифицират с българското в себе си и все по-малко се срамуват да се нарекат българи", заключи Димитров.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

обновено на 29.06.24 в 16:55
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49

Същността на К-попа е във връзката на музикантите с феновете

Посолството на Република Корея в България съвмесно с медийната група „Seoul Shinmun“ организират 2024 K-POP COVER DANCE FESTIVAL  на 29-ти юни от 19:00 във Воения клуб в София.  Представят ни го Мун Чанг-хо - продуцент от Сеул Шинмун и основател на фестивала,  Даниел Сергилов, член на Токсик,  София Елефтериу, Посолство на Република Корея :..

публикувано на 29.06.24 в 11:27