Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Диян Стаматов - директор на 119 училище:

Голяма част от учителите смятат, че предложените промени от МОН не трябва да влизат в сила от тази учебна година

Диян Стаматов
Снимка: Ани Петрова

Да бъдат намалени домашните работи на учениците предложи Министерството на образованието след поредица от сигнали и жалби от родители. По-голямата част от учителите обаче са на мнение, че подготовката на децата вкъщи не трябва да бъде регламентирана в наредба.

Пред Радио София директорът на столичното 119-о училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов коментира, че е от МОН са мотивирали предложението си за намаляване на домашните, но това е повдигнало недоволство от страната на учителското съсловие.

„Това е неписан договор по отношение на подготовката на учениците за следващата тема по даден предмет. За първи път, опитът да се направи нарушаване на тази автономия доведе до едно сериозно противопоставяне на учителската гилдия към това предложение“, каза Диян Стаматов.

Той уточни, че домашните работи по някои предмети са изключително важни, за да има гаранция, че ученикът е добре подготвен за следващия ден.

„Това са математика, български език, чужд език. По останалите предмети поначало няма задаване на домашни и според много учители и директори, това предложение е опит за лека промяна на нещо, което е твърде рано да се случи“, уточни директорът на 119-о училище.

По думите му голяма част от учителите и директорите са категорични, че предложените промени не трябва да влизат в сила от тази учебна година.

Според Диян Стаматов добрата самоподготовка на ученика е гаранция за доброто му представяне в училище.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.11.2023: Бюджет 2024. За какво ще стигнат парите?

Коментаторите тази седмица в предаването „Форум“ са Мартина Стефанова - предприемач, продуцент, мениджър, журналист в сферата на културата, изкуството, културните политики и международни културни отношения, както и Петко Желязов - водещ, модератор и продуцент на научнопопулярни събития към платформата RATIO от 2016 г. насам. По образование е..

публикувано на 28.11.23 в 19:04

Инж. Ангел Джоргов: Ще работя да запазим младите и образовани хора в община Самоков

Първият приоритет, по който новия кмет на община Самоков инж. Ангел Джоргов ще работи, е осигуряването на нормален зимен туристически сезон. Пред Радио София той съобщи, че голяма част от проектите, които се реализират в общината изтичат в края на годината и екипът му ще работи за спазването на сроковете и финализирането им. По думите му, през..

публикувано на 28.11.23 в 18:12

По-ниска осигурителна тежест предлагат от ИПИ в годишния си алтернативен бюджет

С 10 процентни пункта намаление на осигурителната тежест и ползване на нулева данъчна ставка за печалбата на фирмите, която се реинвестира, предлагат от Института за пазарна икономика в годишния си алтернативен бюджет. Според експертите в ИПИ, по този начин ще се повишават нетните доходи на фирмите и доходите на хората с повече от 30%, много..

публикувано на 28.11.23 в 16:34

С 30% да се намали преждевременната смърт от сърдечно-съдови заболявания до 2030 г.

С 30% да се намали преждевременната смърт от сърдечно-съдови заболявания до 2030 г. цели Националният план за сърдечно-съдово здраве. Той беше представен от ръководството на Дружеството на кардиолозите в България на VI конгрес на Българския лекарски съюз. Тази амбициозна цел е поставена от Европейското дружество по кардиология и от..

публикувано на 28.11.23 в 15:23

Меморандум с 6 точки определя приоритетите в здравеопазването

Шестият Национален конгрес на Българския лекарски съюз (БЛС), проведен през изминалия уикенд, завърши с меморандум за приоритетите в здравеопазването през следващите години. Заключителната сесия „Политики и модели на финансиране в здравеопазването в България“ беше с международно участие, а в дискусията са участвали председателят на БЛС д-р..

публикувано на 28.11.23 в 14:50

Каква е ролята на жените в политиката?

Форумът "Жените в политиката – на местно, национално и европейско ниво" е по инициатива на българската платформа към Европейското женско лоби. Част от участниците са, както от Европа, така и от САЩ. Те търсят причините защо на политическата сцена в България не присъстват жени. Форумът предлага два панела, като в първия ще бъдат обсъдени..

публикувано на 28.11.23 в 14:33
Снимка: Организатора на конкурса

Търсят български Стивън Кинг с конкурс за дълъг разказ

"Древно далечно дълбоко" по Коледа - конкурс за написване на дълъг разказ в жанровете хорър и фантастика, организиран от проекта "Страшен разказ в две изречения", който ще стартира на 1 декември.  „Отдавна ми се искаше страницата „Страшен разказ в две изречения“ да поддържа не само конкурс за къс разказ, но и за дълъг разказ, защото..

публикувано на 28.11.23 в 14:25