Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуственият интелект навлиза в образованието и бизнеса

Снимка: Pixabay

40% от служителите трябва да се преквалифицират заради изкуствения интелект (AI). Това сочи проучване на една от световните технологични компании. В него се казва, че хората не трябва да се страхуват от технологиите, а напротив, по-скоро да ги интегрират в работата си. Компанията е събрала данни от две проучвания. Едното е проведено сред 3 хиляди мениджъри на средно ниво в 28 държави, а в другото са анкетирани 21 хиляди служители в 22 държави. Резултатите показват, че AI ще предизвика промени в работната сила и бизнеса, но не непременно към по-лошо. Коментар по темата направи Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието и на National Board for Certified Counselors, член на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ).

"Аз съм вече над 20 години в сферата на работата с хора и кариерното ориентиране, защото това е нещо, което започва в детската градина и завършва и след пенсионирането на човека. Ние винаги сме говорили за ученето през целия живот, така че отново ще ни се налага да учим", каза тя и допълни:

"Това, което изкуственият интелект ще отнеме е, всъщност изграждането според мен на уменията на младите специалисти. Защото, ако те са технологично грамотни със сигурност могат да си спестят писането на досадни доклади, правенето на анализи - нещо, което аз виждам, че моите деца активно правят".

Раковска отбеляза, че образованието трябва да бъде не само професионално и задълбочено в дадена професия, а по-скоро да бъде ориентирано към изграждането на умения. Така наречените "меки" умения, дигитални умения, или такива, които дават възможност за справяне със ситуации, в които изкуственият интелект не може да помогне. По думите й на децата вероятно ще им бъде по-лесно да се научат да работят с AI, отколкото на учителите. Относно това, какъв трябва да бъде бързият и успешен подход на бизнеса и образованието в тази динамика, тя каза:

"Бизнесът и образованието много обичат да се оборудват с нови технологии, машини и софтуери, обаче и в двете области трудно отделят ресурс и капацитет за това да обучат хората или учениците и след това да ги използват. Така, че това ще е бързата пътека според мен - създаването на възможности да има достатъчно добре обучени учители, които да помагат на учениците да използват по добрия начин изкуствения интелект. Същото е и в бизнеса - да има достатъчно обучения за преквалификация на служителите, за да може и те да се възползват от технологиите."  

В проучването се посочва, че социалните умения са също много важни, тъй като те ни позволяват освен да общуваме помежду си, да умеем да се изразяваме, да умеем да сме критични. Един от ключовите моменти в използването на AI е човек да умее да му задава точните въпроси, както и аналитично и критично да бъдат анализирани неговите отговори.

"Професиите на утрешния ден ще са мултидисциплинарни. Тоест, със сигурност няма да бъдат строго специфични и тесни", сподели Раковска.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29

Пореден ден с опасни горещини, с температура в София около 37°

И днес  остава слънчево, след обяд - горещо. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София - около 37°. В планините ще бъде слънчево и топло. След обяд над Странджа, Сакар и източната..

публикувано на 15.07.24 в 07:35
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00