Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бащата вече е ясен, но защо малкият му син носи павета и ги реди

Снимка: FB/Тодор Михайлов

Установен е бащата на малолетно дете, полагащо павета в София, съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", която се самосезира след публикувания клип в социалните мрежи за малчугана, който се труди в жегата на столичния булевард "Цар Борис III".

От Инспекцията са правили многократни изненадващи проверки, за да установят работниците, пряко ангажирани с полагането на паветата на обекта, но по време на тях детето не е било там, което пък според нормативната уредба е задължително условие, за да могат инспекторите по труда да предприемат съответните мерки.

В сряда обаче, при поредните проверки, на булеварда били открити работници, включително и бащата на детето.

Всички те били без предпазни средства, като трима от тях нямали и сключени трудови договори. В тези случаи санкцията за работник без трудов договор е от 1500 лв. до 15 000 лв., а работодателят губи правото да участва в обществени поръчки за срок от 3  години от датата на влизане в сила на наказателното постановление.

От Инспекцията по труда обясняват за пореден път, че у нас детският труд е забранен до 16 години – възрастта, до която, според Конституцията, е задължително образованието. Ненавършилите 18 години могат да бъдат назначавани на работа само след разрешение от Агенцията.

Наемането на непълнолетни без разрешение е квалифицирано като престъпление и се преследва по Наказателния кодекс, поради което при установяване на такива нарушения се уведомява Прокуратурата. 

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Георгиев: Новата организация на движението по бул. "Витоша" и "Патриарха" е незаконна

Въпреки че е задължена по закон, Столичната община изобщо не е поискала съгласуване на промяната в организация на движението на бул. "Патриарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен", съобщиха вчера от Пътна полиция. Бившият председател на СОС и настоящ общински съветник Георги Георгиев  (ГЕРБ- СДС)   коментира в профила си във фейсбук:..

публикувано на 13.05.24 в 10:39

Промени в движението на влакове заради модернизацията на Централна жп гара в София

От днес щ е бъдат извършени допълнителни промени в движението на влаковете през гара София-Север ,  съобщиха от БДЖ. Оптимизацията се налага заради сериозните закъснения на композициите през последните няколко дни. С подменен състав и променен маршрут ще се движат редица влакове по северното направление заради модернизацията на коловозите на..

публикувано на 13.05.24 в 08:18

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".  В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и БСК са заявили категорично нежелание да участват..

публикувано на 10.05.24 в 17:14

Около площад "Александър Невски" подменят изсъхнали липи с нови

По време на регулярните огледи за текущото състояние на дървесната растителност в София, на площада при храм-паметника "Св. Александър Невски" експерти от дирекция "Зелени системи" са констатирали дървета в лошо състояние, съобщават от Столичната община. Липите са напълно изсъхнали или с едроразмерни изсъхнали клони, повреди по кората на стъблото..

публикувано на 10.05.24 в 15:07

За над 10 000 деца от София няма места в детските градини и ясли

За над 10 000 деца от София към днешна дата няма места в детските градини и ясли.  Близо 24 000 са децата, които кандидатстват за място, като на първото класиране днес са допуснати малко над 11 000.  Публикуват първото класиране за детските градини и яслите в София за следващата учебна година Над 3 000 са незаетите места, за които..

публикувано на 10.05.24 в 12:17

Задържаха кандидат-депутат в София, отказал проба за наркотици

В София 48-годишен кандидат-депутат е отведен от полицията, след като е отказал да спре на полицейски сигнал. Инцидентът е станал късно снощи в столицата. Мъжът е отказал и проба за наркотични вещества, както и е обяснил, че има имунитет като кандидат-депутат. От МВР уточняват, че мъжът не е известен на полицията. Случаят е..

публикувано на 10.05.24 в 11:23

Транспортната комисия в СОС заседава заради движението по бул. "Витоша" и "Патриарха"

Комисията по транспорт към Столична община ще заседава днес от 10:00 ч. заради реорганизацията на движението в центъра на София. Комисията е оглавявана от Иван Таков от БСП и се събира специално да разгледа новите правила по булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен", където бяха изградени велоалеи, а местата за паркиране..

публикувано на 10.05.24 в 08:14