Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Развигор Дърленски: Атопичният дерматит е огледало на околната среда

Проф. Развигор Дърленски
Снимка: Луиза Лазарова

14 септември e Световен ден за информираност за атопичния дерматит. Тази година пациентските организации насочват вниманието към психологическите последствия за децата и младежите, живеещи със заболяването. Подробности по темата разказа дерматологът проф. д-р Развигор Дърленски,секретар на Българското дерматологично дружество.

"Надали мога в едно изречение да дам отговор на въпроса какво е атопичния дерматит. Самото комплексно заболяване представлява една голяма енигма за повечето специалисти, които се занимават с него. Това обаче, което знаем е, че освен кожните прояви атопичният дерматит върви ръка за ръка с така наречените симптоми от спектъра на атопията. Тоест, при един пациент освен кожните прояви може да има астма, може да има сенна хрема, може да има алергичен конюнктивит. И всъщност в последните години има много проучвания и много данни се натрупаха за това, че механизмите, по които възникват и астмата и сенната хрема, и атопичния дерматит имат много сходни елементи, без да са задължително еднакви. С оглед на това в 21 век нашата теза е, че атопичният дерматит е заболяване извън кожата. То е едно системно възпалително заболяване с характерни кожни прояви", поясни той.

По думите му заболяването е в топ 5 по честота поставени диагнози, независимо дали става въпрос за възрастни или деца. Честотата на срещане при децата е между 20 и 25% за нашата страна, което означава, че всяко пето дете в България се ражда със заболяване от спектъра на атопичния дерматит. Специалистът отбеляза, че при правилна грижа за кожата над половината от децата успяват да живеят нормално.

"Това е едно подценявано заболяване с оглед какви са психоемоционалните последствия от това, да носиш гените за тази болест. И не на последно място едно заболяване, което води до значителни утежнения на цялата здравна и социално-икономическа система, благодарение на отсъствието на тези хора от работа и неадекватната им работоспособност", отбеляза проф. д-р Дърленски.


Сърбежът и сухотата на кожата са най-ясно изразените симптоми, а основната причина за заболяването е генетичната. Пациентите, които страдат от по-тежки форми имат съпътстваща тревожност или депресия, поясни дерматологът. Според думите му голяма част от пациентите са с лека или средно тежка форма на атопичен дерматит, която дерматолозите менажират с локално лечение. Тежката форма обаче се счита за инвалидизиращо заболяване, тъй като пациентите заради сърбежа, безсънието и липсата на концентрация са крайно неработоспособни. Налага им се често да отсъстват от работа и понякога биват хоспитализирани.

"Като деца те са такива, които трудно се адаптират в детски колективи като градини и ясли. Интересното е, че впоследствие като цяло неформалният живот на групата започва да се ориентира около детето с атопичния дерматит и то става лидер на тази група. Това, което знаем е, че децата с атопичен дерматит като че ли имат вродена по-голяма интелигентност от връстниците си", каза проф. д-р Дърленски.

Той допълни, че:

"Атопичният дерматит е като едно огледало на околната среда. Абсолютно всеки един фактор от околната среда е в състояние да предизвика пристъп или да подобри заболяването."

Най-големият фактор за развитието на болестта са гените. Ако единият родител страда от заболяването, то шансът на детето да го развие е 30%, а ако и двамата родители са носители на такива гени, то шансът детето да развие атопичен дерматит се увеличава до 70%. Подходът за лечение е стъпаловиден, като в леките форми се използват кортикостероидни кремове. При по-тежките форми заедно с локалната терапия се използва и фототерапия, а при тежките форми се включва медикаментозно лечение.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Борисов

Теодор Борисов: Съединението е резултат на общественото мнение, не толкова на действията на политическата класа

Не смятам, че празничният календар е музикална класация. Не бива да се степенуват българските исторически събития и постижения в зависимост от политическата конюнктура. Шести септември е сред безспорните и важни исторически дати. Това коментира пред БНР-Радио София историкът Теодор Борисов: "Днес може да е странно, че част от България..

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Две много артистични дами - Яна Спиридонова и Елина Спасова

РЦСИ "Топлоцентрала" откри своя нов сезон с много нови родни и международни продукции.

"Започваме сезона много силно, всеки ден се случват много и интересни неща", увери ни Елина Спасова при гостуването си в предаването "Добър вечер, София". "Предстои едно много добро представление "Прима фаче" с Елена Телбиш, което ще се състои на 8 септември от 19:30, което е една от най-успешните ни продукции от миналия сезон. Ппродължава..

публикувано на 06.09.24 в 16:51
Снимка: Adobe Stock Images (свободен лиценз)

Купуването на дрехи замества емоционални или практични нужди

Според проучвания, производството на облекло е вторият по големина индустриален замърсител. Всяка материя има своя въглероден отпечатък върху климата в резултат на добив, енергия за производство, транспортиране, отпадъци . Данните сочат, че се очаква емисиите на парникови газове от производството и търговията с дрехи да се увеличат с 50% до..

публикувано на 06.09.24 в 16:40

Военноисторическият музей обнови визия и съдържание на експозициите си

След като обнови експозиции и зали, Националният военноисторически музей (НВИМ) днес беше посетен от много хора с интерес към историята, както и цели семейства с деца, съобщи пред БНР-Радио София Славея Сурчева, директор на музейния отдел "Връзки с обществеността". Сред експонатите е и знамето с надпис "Съединение или смърт", свързано с..

публикувано на 06.09.24 в 16:14

Ще се проведе трето издание на "Импровизирай безкрай - сцена за млади таланти"

За трета поредна година фондация "Джазтет" организира работилниците "Импровизирай безкрай - сцена за млади таланти". В тях ще се включат изпълнители на възраст  между 10-30 години, които са изкушени от импровизаторското изкуство и владеят инструмент или пеят.  Ателиетата ще бъдат водени от Венцислав Благоев - духови инструменти, Атанас..

публикувано на 06.09.24 в 15:28
Полковник Владимир Миленски

Полк. Владимир Миленски: Това, което трябва да направим е да си вземем поуки от историята

В днешния празничен ден, когато говорим за обединението, за съединението, което прави силата, естествено обръщаме поглед към темата за отбраната на нашата родина, към българската армия, предизвикателствата днес и смисъла от военната служба, повод за разговор в предаването "Радиокафе" с В ладимир Миленски – полковник от резерва и член на..

публикувано на 06.09.24 в 14:43
Емил Джасим - учител, историк и анализатор

Историкът Емил Джасим за Съединението и за българския дух, който издига свободата над хляба

Емил Джасим е учител по история, образователен експерт и анализатор на процесите в Близкия Изток. Създател е на ученическата платформа за тийнейджърски каузи "Репортийн". Участник е в множество проекти, свързани с квалификацията на учителите и въвеждането на иновативни образователни методи. Автор е в редица интернет и печатни издания, сред които..

публикувано на 06.09.24 в 12:45