Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Събралите се край София земеделски производители обявиха край на протеста си

Събралите се край София земеделски производители обявиха край на протеста си. Техни представители се отправиха към столицата за подписване на меморандум с правителството.

Земеделците се бяха събрали край Долни Богров с намерение да влязат с тежка техника в центъра на София в знак на протест срещу отпадналата забрана за внос на украинско зърно.

Вчера след преговори с бранша премиерът Николай Денков обяви, че "в близко време няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна".

На срещата са били обсъдени всички искания на земеделските производители, като ще се водят и преговори с Европейската комисия за компенсациите, които страната ни може да получи.

Ето първите реакции на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов и Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация:

"Има два срока, които искаме да бъдат доуточнени, които не са проблематични, да. Нека да отидем там. Хората са удовлетворени. Това решение, като се разпише, е добро както за земеделските производители, така и за потребителите", каза Проданов. 

"Бюджетите сме ги уточнили. Там нямаме някакви различия. Единственото, което остава, е да прецизираме два от сроковете, по възможност, е по-хубаво, да", отбеляза Караколев.

Събралите се в района на Петолъчката край Сливен земеделци се оттеглят с техниката си, предаде кореспондентът на БНР в региона.