Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жените и предприемачеството в България

Снимка: Радио София

Стартира юбилейното десето издание на емблематичната обучителна програма на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) – Лидерска академия "Успяваме в България". Вече 10 години безплатната инициатива на СЖББ дава възможност на жените в бизнеса да надградят и обогатят своите лидерски умения, да научат нови практики в бизнеса и да обменят опит в мрежа с други дами от различни области на бизнеса. Близо 400 жени, ръководещи свой бизнес и заемащи мениджърски позиции, са преминали обучението в Лидерска академия от създаването й през 2014 г. до сега. Кандидатстването за юбилейното издание на безплатната инициатива е отворено до 25 септември 2023 г. Подробности пред Радио София разказа Екатерина Анчева от СЖББ и обучител в Лидерската академия.

"Това е една инициатива, която има за цел да създаде възможност за развитие на жените лидери в България и това е една от стратегическите посоки на работа на съвета на СЖББ. Как става това: като лидерска академия дава възможност на около 40 дами всяка година да получат един завършен курс от т. нар. "меки умения". Тоест умения, които да надградят професионалната им квалификация. Всяка година в редиците на Лидерска академия имаме адвокатки, лекарки, предприемачки. Дами, които вече са се развили в своята професионална област, но считат, че могат да посветят допълнително време на техните меки умения", поясни Анчева.

Освен това те имат възможност за регулярни срещи с УС на СЖББ, където участват дами главни изпълнителни директори на най-големите компании в страната. Курсът е от обучения, където селектираните кандидатки ще получат програма със серия от ежедневни обучителни модули. Темите в обучението са такива, каквито дамите са подавали през годините и които са им актуални. Някои от тях са презентационни умения, емоционална интелигентност, как да изградим собствен имидж, как да изградим мрежата си от контакти, как да сме въздействащи в разговорите, как да даваме ефективна обратна връзка.

"Нашата цел е, чрез споделения опит на дамите всяка от нас да научи нещо повече за себе си. Това, което се опитвам извън обучителния модул за емоционална интелигентност да предам на дамите винаги е, да ги поздравя за това, че са поели ангажимента да отделят един ден, в случая за обучение, а през годината това са няколко дни, за да насърчат собственото си развитие, да инвестират в собствените си умения", отбеляза Анчева.


Едно от изискванията е поне 80% от модулите да бъдат посещавани. Отначало обучаващите се ще бъдат разделени на екипи и ще могат да работят заедно по проект, който ще им бъде избран от УС на СЖББ. Корпоративният сектор и компаниите мога да кандидатстват за годишните награди на СЖББ. Те ще бъдат организирани за втори път заедно с партньорството на Европейската инвестиционна банка.

"С тези награди ние се опитваме да отличим работещи практики, да разкажем за тях, да ги популяризираме и по възможност да потърсим варианти тези работещи практики да бъдат внедрени и сред други компании. Тоест, чрез споделянето на опит да имаме по-голямо въздействие", посочи Анчева. Срокът за кандидатстване е до 10 октомври 2023 г.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 29.11.2023: Обществените настройки към системата за ранно известяване на бедствия

Събеседниците в предаването "Форум" са Мартина Стефанова и Петко Желязов. Мартина Стефанова - предприемач, продуцент, мениджър, журналист в сферата на културата, изкуството, културните политики и международни културни отношения. Съосновател и изпълнителен директор на фондация "ДОМА Арт" и създател на КвАРТал. Тя е член на Управителния съвет на..

публикувано на 29.11.23 в 21:35

За предизвикателството да си кмет трети път на Елин Пелин

Кметът на Община "Елин Пелин" инж. Ивайло Симеонов спечели доверието на над 57% от избирателите. Той говори в предаването "Ритъмът на столицата" за приоритетите през новия мандат, за спешните задачи, които стоят на дневен ред и за развитието на общината през следващите години. Относно равносметката за изминалите два мандата той сподели, че тя е..

публикувано на 29.11.23 в 19:46

Възможно ли е овладяването на CO2 емисиите?

Тема на дискусията с "WWF България" в предаването "Ритъмът на столицата" е "Индустрия - нулеви емисии". Подробности разказаха доц. д-р Владимир Зиновиев, директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура в УНСС, Румен Карамихалев, директор на една от големите компании в Източна Европа за безвъглеродна стомана, както..

публикувано на 29.11.23 в 17:19

"Тази Коледа чудесата правите вие" в подкрепа на деца, лишени от родителски грижи

Фондация "За нашите деца" стартира 11-тото издание на традиционната си дарителска кампания, в подкрепа на деца, лишени от родителски грижи "Тази Коледа чудесата правите вие". Инициативата обединява различни общности – бизнес, училища, деца и възрастни. Досега основният елемент от инициативата включваше предизвикателства, които отправят от..

публикувано на 29.11.23 в 14:46

Коледна графити работилница правят от организацията "0511"

Коледа е времето, в което София става по-цветна, по-красива, по-весела. Това се дължи на коледната украса, но и не само. Всъщност целогодишно градът има по-шарен и приветлив облик благодарение на графити изкуството. Едно улично изкуство, което отдавна вече не се смята за вандализъм, а за художествено произведение на разлчини артисти. И като всяко..

публикувано на 29.11.23 в 14:00

Оперният мюзикъл от Христос Папагеоргиу "Калас и Онасис" пред софийска публика

Оперният мюзикъл от Христос Папагеоргиу "Калас и Онасис" ще постави началото на Новогодишния музикален фестивал на 13.12.23 г., в зала 1 на Националния дворец на културата. Пред Радио София Страцимир Павлов - диригент-постановчик на спектакъла на Държавната опера във Варна сподели, че композитора Папагеоргиу е музикант, който владее няколко..

публикувано на 29.11.23 в 13:11

Богатството и колоритът на китайската култура в книгата "Китайски приказки"

В Централното фоайе на Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий“, бяха представени две нови издания, свързани с вълшебството на мистичния Изток. За едното от тях - новото издание на „Китайски приказки“, разказа пред Радио София, доц. д-р Антония Цанкова - преподавател в Софийския университет по дисциплините “Граматика на китайския,..

публикувано на 29.11.23 в 13:08