Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

IT компания предлага платен стаж за хора с аутизъм

Снимка: Архив

IT компания предлага двугодишен платен стаж за хора с аутизъм, за да ги приобщи в работна среда. Това е иновативна програма доказала своята ефективност в англоезичните страни и която ще се проведе за втори път у нас. Колко хора са нужни, какви са условията за включване и как хората с невроразнообразие могат да бъдат полезни на пазара на труда? Подробности разказаха Мартин Благоев мениджър на програмата за България и Полша и психологът Ана Сапунджиева от Сдружение Асоциация Аутизъм.

"Ние сме много социална компания, която се грижи не само за хората, които работят в нея, но и за общностите в държавите, в които оперираме. Основната цел на програмата е, да приобщи хора от аутистичния спектър и да им даде перспектива за работа в IT сферата. Това се случва чрез определени иновативни действия, екипи и като цяло структура на подкрепа", каза Благоев.

Първата част от програмата е започнала още през март 2023 г., а някои от момчетата, които се обучават са успели да получат и сертификати. По думите на Сапунджиева адаптацията включва много компоненти. За да се случи тази интеграция, самият човек с аутизъм трябва да е наясно със своите особености, трудности и своите изисквания как да бъде организиран деня му.

"Съветваме хората, които общуват с нашите стажанти да не очакват, че с тях ще могат да водят социален разговор, такъв, който е много непринуден и неформален. Поне в началото тяхната нагласа е, че ще говорят по същество", отбеляза тя.


Процесът на кандидатстване е удължен до 8 октомври, а хората, които имат желание да участват трябва да са над 18 години. Английският език на добро ниво е задължителен, както и мотивацията. В момента се търсят още 7 човека, но за отворените 7 позиции ще бъдат наети само най-подходящите. След крайния срок ще има информационна сесия, както и предварителна оценка на кандидатурите. Следващата стъпка е подборът, който ще трае 4 дни, на който подбор участниците ще бъдат информирани за програмата.

"Процесът на подбора е създаден и развит по начин, който да е максимално щадящ и предразполагащ кандидатите да покажат своите умения. Първо трябва да се справят със задачи, които изискват логическо мислене и комбинативност за това, доколко са чувствителни към детайли. Но също така и как протича процесът на комуникация при тях и доколко са способни да работят в екип", отбеляза Сапунджиева. Тя добави още:

"Така организиран щадящ процес по подбор няма развит никъде, като стандарт. Обикновено интервюто за работа протича под формата на разговор. Изискват се твърде много и добре развити социални и комуникативни умения, което е слабостта на тези хора. А пък тези, които се нуждаят от защитена среда, в която да полагат труд се сблъскват те и близките им, че няма разкрити подобни работни места."  

Желаещите могат да кандидатстват на страницата на програмата.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кокалянски Урвич

Крепостта Урвич още изненадва учените

Крепостта Урвич представлява останки от средновековна твърдина от 9 – 10 в. известна още като Кокалянски Урвич. Намира се на 20 км от София, след Панчарево в посока Самоков. Много е подходяща за бърз кръгов маршрут сред природата с исторически привкус и дори включва посещение на манастира Св. Николай Летни. Известна още като последната крепост на..

публикувано на 10.12.23 в 11:50

Когато се грижим един за друг показва от какво сме направени

Кои са наградените юристи в 11-тите Национални правосъдни награди с благотворителна кауза, на които БНР беше медиен партньор? Какви средства са събрани за деца с ДЦБ и семейства с репродуктивни проблеми? Отговорите - в р азговор с юриста и журналист Нина Никол Хамилтън – председател на Балканска медийна асоциация и със  Зий Ребело – меценат и..

публикувано на 10.12.23 в 11:00

Всеки човек трябва да намери своето зарядно

Как да контролираме не само физиката, но и съзнанието си, как да се храним сега по време на коледните пости и в празничните дни без да лишим организма си от полезните вещества? Как да възпитаваме у себе си въздържание и воля? Отговорите от  д-р Йорданка Господинова , наш традиционен гост по темата, която също е и поетеса (повече в края на файла..

публикувано на 10.12.23 в 10:00
Поли Кинова

Посветих се да споделям красота

Дизайнерката Поли Кинова – носител на наградата „Златната игла“: "Да творя ме прави щастлива. Модата е моето призвание. Тя е вътрешно усещане, свобода, а това е най-голямата ценност. Посветих се да споделям красота. Професията на модния дизайнер изисква много развито въображение. Постоянно да си информиран за тенденциите в модата...

публикувано на 10.12.23 в 11:30

Историята оживява - Църквата “Свети Николай” в Копривщица

Днес си говорим за едно непреходно място в българското мироздание. То се намира до Косьово дере, на границата на Средна и Тороман Махала в град Копривщица. Мястото е църквата “Свети Николай”. Духовно място, което пази устоите на нашия народ близо 180 години. Храмът е двуетажен, с обща площ 500 кв. м, с възможност да приеме около 1500 миряни...

публикувано на 09.12.23 в 16:00
Йордан Георгиев

Софийски разкази - Йордан Георгиев за стара, стара София

Археолог, учител и екскурзовод, Йордан Георгиев ни води из историята на стара, стара София: "Професиите ми се разделят на сезони, но се съчетават много добре. С учениците ми сме правили обиколки за да ги ентусиазираме, особено след излизането от пандемията. Правим "Римския тур" - най-непонятен, но и най-интересен. От Римска София се вижда немалка..

публикувано на 09.12.23 в 15:00

Адресите на любовта - актрисата Мариана Димитрова

Актрисата Мариана Димитрова откакто се помни е все омъжена Звездата от филмите „Мъжки времена“, „Елегия“, „Скъпа моя, скъпи мой“ и „Дами канят“ се жени три пъти, все по любов и затова казва, че откакто се помни все е омъжена. Тя се самоубива в Сан Диего като скача от седмия етаж на паркинг в местния мол, след като вече е изстрадала..

публикувано на 09.12.23 в 14:00