Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отчита се ръст в младежката заетост и интерес към стажантските програми у нас

Елица Костова от БАУХ и Боян Келчев - обучител по финансова грамотност на младите хора
Снимка: Радио София

През последните години пейзажът на младежката заетост у нас претърпява значителна трансформация. В края на лятото Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" отчете чувствителен ръст на заетостта на непълнолетни през първите седем месеца на годината. Техният брой за периода е близо 10 500, сравнено с 8 422 спрямо същия период на 2022 г. Тази тенденция е в съответствие със значителен скок в интереса от страна на бизнеса към младите таланти и възможността, която компаниите дават на учениците да развиват професионалните си компетенции още в ранна възраст.

Според експертите по човешки ресурси мотиваторите за младежите да работят през лятото са основно два – желанието за постигане на известна финансова независимост и възможността за смислено прекарване на свободното им време.

Събеседници по темата в предаването "Ритъмът на столицата" бяха Елица Костова от Българската асоциация за управление на хора (БАУХ), кариерен консултант и бизнес обучител с международен опит и Боян Келчев – обучител на младежи по финансова грамотност, който е с богат опит в IT сферата като експерт "Продажби" и експерт "Мениджър".

Те споделиха преки наблюдения, придобити чрез работата им с младите хора.

"За съжаление, тяхното преживяване в училище им изглежда все по-безсмислено и все повече като загуба на време. Това разбира се са техни думи, ние съжаляваме, че е така", коментира Елица Костова.

По думите й, по-будните младежи осъзнават, че ще трябва да работят, но не са подготвени за това.

"И това е основният мотиватор да започнат стаж, било то и неплатен, говорим за тези младежи, които се стремят към така наречената индустрия на знанието, индустрия на иновациите. Те осъзнават, че за жалост в училище не получават нищо, което да ги доближи до техните амбиции и търсят други начини, както стажове, така и младежки програми", посочи Костова. Тя уточни, че това са 2-3% от младите хора.

"При останалите, основният мотиватор е финансовата независимост да разполагат със свои собствени средства, както всички знаем, да спечелиш пари и да имаш пари са две различни неща", каза още Елица Костова.

Именно този младежки стремеж мотивира експерта Боян Келчев да работи като обучител в сферата на финансовата грамотност сред младите хора.

Той отбеляза, че изследването за младежката заетост е интересно, защото показва, че младите хора в страната ни се увеличават.

"Според мен, колкото по-рано човек започне да върши някаква работа, стига да е законна, толкова по-добре. Големият проблем при младите хора е, че нямат фундаментални разбирания и знания за икономиката, за парите и за това как се създава стойност. Те са объркани и това, което научават в тази връзка, го научават от улицата, взимат пример само от материалните неща и не могат да си обяснят как се случват нещата", подчерта Келчев.

"Затова създадохме курс, аз написах малка книжка за парите, защото тази тема е важна и фундаментална за младите хора", допълни той.

По думите му първото нещо, което те научават започвайки работа е именно стойността на парите, осъзнават също, че заплащат с времето си за тези пари.

"Когато сме млади, нашата цел е да учим и да се развиваме, да градим някакъв план за бъдещето си, но когато работим нискоквалифицирана работа без да правим нищо друго, това си е загуба на време", категоричен е експерта.

"Затова е добре да знаят, че всяка една работа която предприемат, трябва да е свързана с една дългосрочна цел, да има смисъл за следващите 1, 2, или 5 години", посъветва Боян Келчев.

Още интересни аспекти от разговора с двамата експерти, чуйте в разговора на Елена Пъневска.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Драматизации по литературни творби на фестивала "София Моно" 2024

За радост на ценителите на театралното изкуство традицията на фестивала София Моно продължава, но тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори. Между 17 и 27 юли 2024 г. Организатор на "София Моно" 2024  е издателство "Колибри". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на..

публикувано на 11.07.24 в 14:09

Гостуваща изложба отразява фалшификациите през времето

На 16 юли, вторник, 2024 г., от 18:00 ч., в Националния етнографски музей, ще бъде открита пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Събитието е по проект на Европейския парламент, реализиран от Дома на европейската история в Брюксел. Изложбата, чието оригинално заглавие е Fake (f)or Real, изследва именно..

публикувано на 11.07.24 в 13:07

Жени говорят за европейски футбол

Не се случва често жени да говорят за футбол, но когато го правят, то е с емоция и финес. Яна Спиридонова и Мария Бояджиева успяха да си поговорят с някои от най-големите ценителки, на този уж мъжки спорт . Разговорите неизменно поеха и в посока облеклата на съпругите на играчите, класациите за най-секси футболист на Евро 2024, костюмите на..

публикувано на 11.07.24 в 12:34

Евден Димитров с нов сингъл

Басистът Евден Димитров (a.k.a EVDN) беше гост в предаването "Радиокафе". Той разказа за чисто новия си лайф трак. В него участват много негови приятели като Петър Йотов (Peyotoff), който е представил авторска музика на фестивала A to jazz след американския басист Mononeon. Той каза за него: "Аз мисля, че той е абсолютно 2024, живее в..

публикувано на 11.07.24 в 11:42

Bandanna е новата група на Анна-Мария Въртовска

След дълго търсене Анна-Мария Въртовска създаде своя група , чийто песни вече можете да чуете в софийските клубове. Групата се казва Bandanna , по идея на приятел на вокалистката. "Много, много тежки критерии. Трябва да са ужасно красиви, невероятно талантливи...", разказва за подбора на музикантите, с които да свири Анна-Мария. В крайна сметка..

публикувано на 11.07.24 в 11:23

Горешляци 2024 с богата програма в Банкя

Столична община - район "Банкя" кани всички на своя празник от 12 до 15 юли 2024 г. на празника Горешляци 2024 по случай 55 години от признаването на Банкя за град. Някои от акцентите са моноспектакълът "Неведение" на Албена Ставрева, концертите на поп сензацията DARA и на фолклорната прима Гуна Иванова. Посетителите ще могат да видят мюзикъла..

публикувано на 11.07.24 в 10:43

Инициатива по разпознаване на песента на птиците

Инициативата "По песента ще ги познаете" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ангажира хора с нарушено зрение в опазването на природата. "По песента ще ги познаете" е иновативен проект на Българско дружество за защита на птиците, чрез който се насочва вниманието към характерните, видовоспецифични звуци, които издават птиците. По..

публикувано на 11.07.24 в 09:51