Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отчита се ръст в младежката заетост и интерес към стажантските програми у нас

Елица Костова от БАУХ и Боян Келчев - обучител по финансова грамотност на младите хора
Снимка: Радио София

През последните години пейзажът на младежката заетост у нас претърпява значителна трансформация. В края на лятото Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" отчете чувствителен ръст на заетостта на непълнолетни през първите седем месеца на годината. Техният брой за периода е близо 10 500, сравнено с 8 422 спрямо същия период на 2022 г. Тази тенденция е в съответствие със значителен скок в интереса от страна на бизнеса към младите таланти и възможността, която компаниите дават на учениците да развиват професионалните си компетенции още в ранна възраст.

Според експертите по човешки ресурси мотиваторите за младежите да работят през лятото са основно два – желанието за постигане на известна финансова независимост и възможността за смислено прекарване на свободното им време.

Събеседници по темата в предаването "Ритъмът на столицата" бяха Елица Костова от Българската асоциация за управление на хора (БАУХ), кариерен консултант и бизнес обучител с международен опит и Боян Келчев – обучител на младежи по финансова грамотност, който е с богат опит в IT сферата като експерт "Продажби" и експерт "Мениджър".

Те споделиха преки наблюдения, придобити чрез работата им с младите хора.

"За съжаление, тяхното преживяване в училище им изглежда все по-безсмислено и все повече като загуба на време. Това разбира се са техни думи, ние съжаляваме, че е така", коментира Елица Костова.

По думите й, по-будните младежи осъзнават, че ще трябва да работят, но не са подготвени за това.

"И това е основният мотиватор да започнат стаж, било то и неплатен, говорим за тези младежи, които се стремят към така наречената индустрия на знанието, индустрия на иновациите. Те осъзнават, че за жалост в училище не получават нищо, което да ги доближи до техните амбиции и търсят други начини, както стажове, така и младежки програми", посочи Костова. Тя уточни, че това са 2-3% от младите хора.

"При останалите, основният мотиватор е финансовата независимост да разполагат със свои собствени средства, както всички знаем, да спечелиш пари и да имаш пари са две различни неща", каза още Елица Костова.

Именно този младежки стремеж мотивира експерта Боян Келчев да работи като обучител в сферата на финансовата грамотност сред младите хора.

Той отбеляза, че изследването за младежката заетост е интересно, защото показва, че младите хора в страната ни се увеличават.

"Според мен, колкото по-рано човек започне да върши някаква работа, стига да е законна, толкова по-добре. Големият проблем при младите хора е, че нямат фундаментални разбирания и знания за икономиката, за парите и за това как се създава стойност. Те са объркани и това, което научават в тази връзка, го научават от улицата, взимат пример само от материалните неща и не могат да си обяснят как се случват нещата", подчерта Келчев.

"Затова създадохме курс, аз написах малка книжка за парите, защото тази тема е важна и фундаментална за младите хора", допълни той.

По думите му първото нещо, което те научават започвайки работа е именно стойността на парите, осъзнават също, че заплащат с времето си за тези пари.

"Когато сме млади, нашата цел е да учим и да се развиваме, да градим някакъв план за бъдещето си, но когато работим нискоквалифицирана работа без да правим нищо друго, това си е загуба на време", категоричен е експерта.

"Затова е добре да знаят, че всяка една работа която предприемат, трябва да е свързана с една дългосрочна цел, да има смисъл за следващите 1, 2, или 5 години", посъветва Боян Келчев.

Още интересни аспекти от разговора с двамата експерти, чуйте в разговора на Елена Пъневска.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 06.12.2023: Бюджетът за култура отново на заден план

Гостите в предаването "Форум" са Арман Бабикян и писателката Цветелина Цветкова. Дискутираните теми са: Лукойл обяви, че обмисля продажба на активите си в България; ГЕРБ обяви бойкот на кабинета заради смяната на шефа на "Пирогов"; Бюджетът за култура отново на заден план; Гражданското общество у нас през годините – културата да се..

публикувано на 06.12.23 в 20:02

Творческата индустрия и изкуствения интелект

Дискусията "Изкуствен интелект. Творчество. Авторско право" се проведе в сградата на Народното събрание. По време на нея бяха обсъдени възможностите предоставени от изкуствения интелект в творческия сектор. Тя се организира от Българската асоциация на музикалните продуценти и Комисията по култура и медии към Народното събрание. В дискусионния панел..

публикувано на 06.12.23 в 19:14

Болница "Лозенец" получи дарение от "Българската Коледа"

Вече 20 години инициативата "Българската Коледа" ни обединява в името на здравето на нашите деца, благодарение на активната подкрепа на общите усилия на бизнеса и гражданите. Инициативата ежегодно подпомага над 500 български деца с тежки хронични заболявания и осигурява средно на 25 лечебни заведения високотехнологична апаратура за диагностика и..

публикувано на 06.12.23 в 17:57
Веселин Анчев

Протест в подкрепа на културата

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 06.12.23 в 16:21

"Река в лабиринта" на Мирослав Пенков ще бъде представена в НДК

Писателят Мирослав Пенков, който живее и твори извън България разказа за новия си роман "Река в лабиринта". Романът ще бъде официално представен и на среща с писателя на започналия Панаир на книгата. Роден в Габрово, но израснал в София, Мирослав Пенков живее в Тексас. Пътуването до родината е дълго и безсънно. Освен писател е и..

публикувано на 06.12.23 в 15:50

100 години от рождението на големия български художник Теньо Желев

На 23 ноември се навършиха 100 години от рождението на големия български художник Теньо Желев. Семейството на живописеца отбелязва годишнината с каталог с най-забележителните му творби, документален филм и серия от изложби. Пред Радио София внучката на Теньо Желев Василена Петрова обясни, че свързва своя дядо с това, че е бил изключително..

публикувано на 06.12.23 в 14:13
Спортният журналист Любомир Тодоров в Радио София

Какво се случи в спортния свят през 2023 година?

Гост в предаването „Радиокафе“ бе спортният журналист и коментатор Любомир Тодоров, който е автор и водещ на подкаста за тенис „Начален удар“. Той коментира последните новини в спортния сезон – тенис, баскетбол, шахмат. С настъпването на декември идва и времето за равносметка в спортния свят. Все още няма яснота ще има ли анкета за..

публикувано на 06.12.23 в 13:22