Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внасят ли напрежение електронните рецепти?

Снимка: Радио София

Въвеждането на електрони рецепти за антибиотици и лекарства за диабет, както и електронните извинителни бележки за учениците внесе напрежение и дискомфорт. Лекари и фармацевти взаимно се обвиниха в преследване на търговски интереси спрямо определени медикаменти. От Българския лекарски съюз отново призоваха за проследимост на доставките, а Сдружението на общопрактикуващите лекари се обяви срещу генеричното заместване на лекарства в аптеките. Подробности по темата разказаха д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар и Светослав Крумов – главен секретар на Български фармацевтичен съюз.

Д-р Николова каза, че понякога не е възможно да бъде издадена електронната рецепта по една или друга причина и това, за което лекарите апелират е, да има изключения, в които да може да се издават бели рецепти.

"Това, за което ние говорим е, че трябва да има преглед. Защото в последно време остана малко в пространството. Ами те се издават електронно през приложението. Как се отразява прегледът на този пациент? Той прегледан ли е? Ако щете и фармацевтите имат тази борба така, както и ние, защото тук сме единомишленици, че трябва да се спре антибиотичната резистентност. Но съгласете се, че това нещо трябва да бъде осъществено, назначената терапия трябва да бъде след преглед и ако щете дори след някакви изследвания", заяви тя.

Крумов отбеляза, че когато започне да се прави иновация, първото нещо, което се случва е естественият отпор в системата. До момента старият начин е водел до неправилна употреба на лекарства.

"Фармацевтичното съсловие е изключително обидено от нападките на Лекарския съюз. Ние се опитвахме дълго време да спазваме добър тон, ще се опитаме и занапред да е така. Но всички доводи, които се изкарват срещу електронизацията, електронната рецепта, техническите проблеми, които неминуемо няма как да се решат веднага и присъстват, това, че се говореше как лекарите лекуват само с качествени продукти, как фармацевтите ги заменяли с некачествени, как няма контрол в аптеките, как няма никакво проследяване, това цели единствено и само да се отвлече вниманието от широката картина. А широката картина е, че лекарства и антибиотици все повече започват да липсват на пазара. Тяхната неправилна употреба води до сериозна резистентност. След около 30 години около 100 милиона души ще измрат само защото няма с какво да се лекуват. И това са данни на СЗО", подчерта той.


България е на едно от първите места по предписване на антибиотици и никой не е обследвал отпускането им, нито пък нерегламентираното им използване от пациентите, категоричен е Крумов. Той добави, че за първи път електронизацията осветлява тези процеси, както от страна на лекарите, така от страна на фармацевтите, но и от страна на пациентите.

"За мен има един друг много съществен проблем и това е, че както и при фармацевтите, така и при нас ние имаме позиции в списъците, които при нас съществуват и се оказва, че министерството не знае, че този медикамент го няма. Аз го изписвам, защото го виждам в списъка. И очаквам от другата страна. Защото след като той при мен е спуснат на коппютъра знам, че държавата го има и го изписвам. Но се оказва, че този медикамент не се внася. Или не се внася от този производител. И това, което ние поискахме за да няма напрежение и при лекарския кабинет и при фармацевтите в аптеката е, нека си направят една система с наличности", посочи д-р Николова.

Крумов отбеляза, че по отношение на спешните кабинети няма нищо спешно за назначаването на антидиабетен продукт или антибиотик. По думите на д-р Николова друг голям проблем е, че лекарите нямат достъп до досието на пациентите. Те призоваха за конструктивен диалог между двете съсловия за изглаждане на противоречията.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10

По-малко от половината български дюни са картирани, но и за тях са нужни мерки

Какво трябва да знаем за дюните, защо се ценни хабитати и каква част  от територията на българското Черноморие заемат? Може ли (и как) всеки да  допринесе за опазването им? На тези и други въпроси по темата в студиото на Радио София отговори Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие" . А повод да го поканим е кампанията на..

публикувано на 23.02.24 в 18:39
Слънчев бряг

От БХРА искат законови промени, за да има смисъл терминът "национален курорт"

Необходими са законови промени, с които да се уреди статутът на националните курорти, заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) . Чрез подобни нормативни мерки могат да се решат редица нареждали проблеми, които пречат за пълното реализиране на потенциала на страната ни като туристическа дестинация. "Има..

публикувано на 23.02.24 в 17:10

Арт изложба на млади творци

АРТ СТАРТ: Млади художници, които да следим през 2024. Куратор на събитието е Тодор Рабаджийски. Художници: Андон Бакъров, Денис Спасов, Марта Москова, Ния Ценкова, Марко Лозов, Йоан Джироу, Мина Атанасова, Теодор Георгиев, Ина Митева, Мария Илиева, Ясен Мартинов. Арт Старт 2024 обединява авторите и техните работи около темата за ризомата...

публикувано на 23.02.24 в 16:40

Нови санкции на САЩ срещу Русия заради войната в Украйна и смъртта на Навални

В изявление по повод втората годишнина от войната в Украйна американският президент днес каза, че ще бъдат обявени над 500 нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна и заради смъртта на Алексей Навалн и. Все още няма конкретна официална информация, тя ще дойде от финансовото министерство по-късно днес. Очаква се това да са..

публикувано на 23.02.24 в 15:35
Неда Соколовска

Нов вербатим театър - "Медена луна" с различен ракурс към домашното насилие

Тя може да говори добре на базата на нейната основна дейност, да създава документален (вербатим) театър, чрез събиране на истински истории. Последната постановка реализирана от Неда и нейни съмишленици бе представена в "Топлоцентрала", посветена на една от най-болезнените теми в обществото - темата за насилието. "Тази тема не е спирала..

публикувано на 23.02.24 в 15:28

"Косвени щети" - истории за войната разказани от жени

На сцената на НАТФИЗ ще се състои спектакълът "Косвени щети". Постановката е по книгата "Войната не е с лице на жена" на нобеловата лауреатка за литература, беларуската писателка и журналистка Светлана Алексиевич. Младите актриси Никол Султанова и Анелия Мънгърова разказаха подробности по темата. Те споделиха, че текстът е адаптиран за театър и..

публикувано на 23.02.24 в 15:15